Πόλεμος
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και ο πόλεμος φούντωσε. Ο βασικός διεκδικητής, η κινεζική Fosun, αναμετράται κατ’ ουσίαν μόνο με την κοινοπραξία J. Calamos-Exin Group. Ü Οπως όμως λένε οι Κινέζοι, ο Ελληνοαμερικανός δεν φαίνεται να έχει τα απαραίτητα χρήματα για την επένδυση, καθώς μετά το 2007 τα κεφάλαια υπό διαχείριση της Calamos Management βρίσκονται σε συνεχή πτώση. Από 48,9 δισ. τον Οκτώβριο του 2007 υποχώρησαν λόγω της κρίσης σε 20,1 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2016. Ü Oρισμένοι εκτιμούν ότι και η Εθνική Τράπεζα θα επιλέξει το «μοντέλο ΟΛΘ», δηλαδή θα συντάξει short list με βελτιωμένες προσφορές από τους δύο πρώτους. Στον ΟΛΘ το μοντέλο αυτό δούλεψε και μάλιστα έφερε τον δεύτερο πρώτο.
Φεύγει ως… Ευρωπαίος
Με μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση αποχωρεί ως το τέλος του χρόνου από την Εθνική Τράπεζα ο πρόεδρός της Τάκης Θωμόπουλος (σκίτσο).
Το ανακοίνωσε επίσημα, κινώντας μάλιστα ο ίδιος τις διαδικασίες διαδοχής του. Ü Ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές «βέλτιστες» πρακτικές ο κ. Θωμόπουλος την περασμένη Τετάρτη με επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας γνωστοποίησε ότι έχει την πρόθεση να ζητήσει από την αρμόδια Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων του Συμβουλίου να εφαρμόσει το κατάλληλο πρόγραμμα διαδοχής (succession plan), ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ως το τέλος του έτους.

Το ΔΣ της Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εκπληρώνοντας μια υπόσχεση που χρονολογείται από την εποχή που αποκτήθηκε η Τράπεζα Μακεδονίας – Θράκης. Ü Τόσο ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Γιώργος Χατζηνικολάου όσο και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με περίπου 30 στελέχη της τράπεζας ώστε να τους παρουσιάσουν τα σχέδια της Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα το πλάνο στήριξης των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν καίγονται για τις Κυριακές
To θέμα που ανέκυψε –όχι και τόσο αιφνιδίως ούτε και τόσο τυχαίως –σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο τείνει να εξελιχθεί σε «μητέρα όλων των μαχών» στον χώρο του εμπορίου. Εχουν γίνει πολλά και διάφορα στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Το σημαντικότερο είναι αυτό που πρόκειται να συμβεί στις επόμενες ημέρες. Οι δανειστές ισχυρίζονται πως μεταξύ αυτών που επιθυμούν το προαναφερθέν μέτρο είναι οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ. Ü Οι επικεφαλής λοιπόν της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ κ.κ. Βασίλης Κορκίδης και Γιώργος Καββαθάς επικοινώνησαν αμέσως ή εμμέσως με διάφορους επιχειρηματίες του κλάδου και διαπίστωσαν πως δεν καίγονται να ανοίξουν τα καταστήματά τους και την Κυριακή. Ετσι και για να έχουν μια επίσημη θέση απέναντι στον ισχυρισμό της τρόικας σχεδιάζεται σύσκεψη στον χώρο του λιανεμπορίου για να γίνει και επίσημη τοποθέτηση. Και στο τέλος φυσικά να φανεί πως ίσως ο μόνος ενδιαφερόμενος είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Υπόλοιπο Αττικής.

Μπόνους της ΕΧΑΕ
H EXAE, όπως είχε δεσμευτεί, προχωρεί σε ακύρωση του 95% των ιδίων μετοχών που είχε αποκτήσει το τελευταίο διάστημα, ήτοι 4.769.563 τεμάχια. Ü Ετσι, το ποσό των 19,6 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί και θα εγκριθεί από τη γενική συνέλευση της εταιρείας για να διανεμηθεί ως μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου θα μοιραστεί σε 60.599.000 μετοχές και όχι σε 65.368.563, αυξάνοντας το τελικό ποσό ανά μετοχή. Ü Υπενθυμίζεται ότι η ΕΧΑΕ απέκτησε 5.020.563 δικές της μετοχές με μέση τιμή 4,63 ευρώ ανά μετοχή καταβάλλοντας 23,24 εκατ. ευρώ.

Ο άγγλος μάνατζερ
Ο άγγλος μάνατζερ του ΟΠΑΠ Ντάμιαν Κόουπ πατάει γκάζι για το επενδυτικό πλάνο του οργανισμού. Το δίκτυο των VLTs έφτασε τα 65, με 400 νέες θέσεις εργασίας. Ü Επίσης, αυξάνονται προοδευτικά και τα πρακτορεία στα οποία λειτουργούν VLTs, με τον αριθμό τους σήμερα να φθάνει τα 30. Παράλληλα, 3.000 πρακτορεία προσφέρουν τα νέα παιχνίδια Virtual Sports της Inspired Gaming και πολύ σύντομα αυτά θα είναι διαθέσιμα στο σύνολο του δικτύου. Ü Σύντομα ξεκινά και η εγκατάσταση των πρώτων συσκευών αυτόματου στοιχηματισμού (SSBTs) με στόχο να φτάσουν τις 4.000 πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία.



ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ