Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν αυτός που το 2009 είπε για την Ελλάδα το περίφημο «The game is over», όταν πληροφορήθηκε στο Eurogroup ότι το έλλειμμα βρισκόταν στο 12% του ΑΕΠ. Μια φράση που σημάδεψε την ιστορία της χώρας, καθώς από εκείνη την ημέρα αγωνιζόμαστε να βγούμε από την κρίση, χωρίς ακόμη να τα καταφέρουμε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν δικαίως πιστεύει τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν ότι ίσως είναι ο πιο δημοφιλής ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα των μνημονίων.
Και αυτό συμβαίνει γιατί όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν κούνησε το δάχτυλο στους Ελληνες, ποτέ δεν μας έδειξε την έξοδο από το ευρώ.
Ετσι, και οι τελευταίες του δηλώσεις για την Ελλάδα και όσα είπε στην Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις γιατί μόνο ο φτωχός πληθυσμός της ελληνικής κοινωνίας υποφέρει», είναι βάλσαμο για την τρίτη ηλικία.
Ομως, όσο προφανές είναι ότι ο κ. Γιούνκερ δείχνει την ευαισθησία του γιατί συμπαθεί τους Ελληνες, το ίδιο προφανές είναι ότι κάνει πολιτική. Είναι αυτός που θέτει τα όρια ακόμη και όταν αναφέρεται στον κ. Τσίπρα για τον οποίο είπε το καταπληκτικό «δεν είμαι αντικειμενικός όταν μιλάμε για τον Αλέξη, γιατί τον συμπαθώ».
Η γραμμή του είναι ρεαλιστική και ξεκάθαρη.
Το πρώτο στοιχείο είναι η αναγνώριση ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια και θα ήταν «κακή θέση» για τους Ευρωπαίους εάν επιμείνουν σε μεγάλες περικοπές συντάξεων.
Το δεύτερο είναι ότι «λογικά μέτρα» για ελάφρυνση του χρέους χρειάζονται πάρα πολύ.
Και το τρίτο είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τον Μάιο, αλλά το Eurogroup του Μαΐου πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης.
Ολοι όσοι ακόμη και σήμερα δεν πιστεύουν ότι υπάρχει «πολιτικό deal» για το ελληνικό ζήτημα και δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε και πώς θα πορευθούμε, ας εμπιστευθούν τον κ. Γιούνκερ.
Κατά μία έννοια έστειλε και αυτή τη φορά το ίδιο μήνυμα «The game is over», εξηγώντας ότι θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα, και λίγο-λίγο όλα τα μέτρα θα εφαρμοστούν στην ώρα τους, χωρίς πολιτικούς κραδασμούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ