Με το πλουσιότερο 10% να κατέχει το 87% του πλούτου της χώρας, η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως η πλέον άνιση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» παρουσιάζει το πώς αυτή η ανισότητα επηρεάζει τη ζωή των Ρώσων εν μέσω των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. «Η Οξάνα, μια 30χρονη γυναίκα από τη Σιβηρία, μετακόμισε στη Μόσχα πριν από έναν χρόνο. Νοικιάζει ένα μικρό και λιτό διαμέρισμα σε προάστιο της πόλης, κοντά στην περιοχή όπου ζει μεγάλο μέρος της ρωσικής πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, σε μεγάλες επαύλεις που προστατεύονται από τον δρόμο με ψηλή, πράσινη περίφραξη» αναφέρει το ρεπορτάζ.
Για την Οξάνα αυτός είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος: «Τους ακούω να περνούν καθημερινά με τις αυτοκινητοπομπές τους… Δεν ενδιαφερόμουν για την πολιτική πιο παλιά αλλά βλέποντας πόσο άδικο είναι, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν πρέπει να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις» είπε. Πλέον οι οικονομολόγοι ενδιαφέρονται για τη μέτρηση των επιπέδων της ανισότητας περισσότερο από τα επίπεδα της απόλυτης φτώχειας, με ορισμένους να πιστεύουν ότι η άνιση κατανομή του πλούτου είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την πολιτική δυσαρέσκεια των κοινωνιών παγκοσμίως.
Πρόσφατη έκθεση της Credit Suisse αποκάλυψε ότι η Ρωσία είναι η πλέον άνιση από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Το πλουσιότερο 10% των Ρώσων κατέχει το 87% του πλούτου της χώρας, ενώ σύμφωνα με άλλη έκθεση, το 1% του ρωσικού πληθυσμού κατέχει το 46% των προσωπικών τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα. Ενα μέρος αυτής της ανισότητας οφείλεται στη διαφθορά. Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι η ανισότητα μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά όχι σοβαρές πολιτικές αναταραχές. Ωστόσο, όπως γράφει ο «Guardian», στη διάρκεια του περασμένου μήνα, η χώρα γνώρισε τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια, με 60.000 άτομα να βγαίνουν στους δρόμους σε σχεδόν 80 πόλεις.
Τεράστιος ο πλούτος της ρωσικής ελίτ

Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι είπε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία, έγινε κάτοχος πολλών πολυτελών ακινήτων, γιοτ και εκτάσεων. Η σιωπή του Μεντβέντεφ για το ζήτημα προκάλεσε τη λαϊκή κατακραυγή και μόνο μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι. Ομως ο Μεντβέντεφ δεν είναι ο μόνος: τα περισσότερα μέλη του στενού κύκλου της ρωσικής κυβέρνησης φέρεται να έχουν συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο, ενώ τις τελευταίες δύο δεκαετίες δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες δεν κάνουν καμία προσπάθεια να κρύψουν τα τεράστια ποσά που διαθέτουν για γιοτ, κατοικίες σε όλον τον κόσμο και πολυτελή πάρτι.
Αλλά οι Ρώσοι εξοργίζονται όταν παρακολουθούν βίντεο με τα γιοτ και τα παλάτια των κυβερνητικών αξιωματούχων και των φιλοκυβερνητικών ολιγαρχών, ενώ οι ίδιοι εργάζονται για πολύ χαμηλούς μισθούς, κάτι που πλέον δεν ισχύει μόνο για την περιφέρεια, αλλά και για τα αστικά κέντρα. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, οι ήδη υπάρχουσες ανισότητες (πολλοί διαμαρτύρονταν ότι η σοβιετική ελίτ διήγε πολυτελή βίο με πρόσβαση σε καταναλωτικά αγαθά που δεν ήταν διαθέσιμα στους απλούς πολίτες) διευρύνθηκαν.
«Περίπου 23 εκατομμύρια Ρώσοι (το 16% του πληθυσμού) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η τεράστια συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια μιας πολύ μικρής μερίδας του πληθυσμού ενοχλεί τους Ρώσους –ειδικά καθώς οι περισσότεροι από τους πλουσιότερους ανθρώπους είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή άνθρωποι κοντά στην κυβέρνηση. Πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι το 41% των Ρώσων δυσκολεύεται να εξασφαλίσει χρήματα για φαγητό και ρουχισμό» γράφει ο «Guardian».
Ο Ναβάλνι πιστεύει ότι οι διαδηλώσεις είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ανισότητα στη Ρωσία και απορρίπτει την άποψη ότι ο ρωσικός λαός αντιμετωπίζει τις αδικίες με παθητικότητα. «Ο κόσμος που έρχεται για εθελοντισμό σε εμάς είναι οι πιο προοδευτικοί Ρώσοι αλλά όταν τους ρωτήσεις πόσα χρήματα βγάζουν θα σου πουν 15.000-18.000 ρούβλια τον μήνα (230 – 300 ευρώ)» είπε. «Δεν μπορούν να ζήσουν κανονικά και δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να είναι έτσι στη Ρωσία του 21ου αιώνα. Δεν είναι ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αλλά η συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν τόσο λίγες προοπτικές στη ζωή τούς κάνει πιο τολμηρούς» κατέληξε.

HeliosPlus