Η πρωτοκαθεδρία Μακρόν και, ακόμη περισσότερο, η αναμενόμενη εκλογή του ως Προέδρου της Γαλλίας, θα είναι μια καθοριστική νίκη του ενωτικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Αναμένεται, όμως, να προκαλέσει και διαρθρωτικές πολιτικές ανακατατάξεις στο Ευ-ρωπαϊκό πολιτικό σύστημα.

Η εμφάνιση του φαινομένου Μακρόν, εκφράζει μια βαθύτερη ανα-τροπή στις συμβατικές γαλλικές πολιτικές διαχωριστικές γραμμές και τοποθετεί νέες. Στην εξέλιξη αυτή, σίγουρα επέδρασε και η αυξανόμενη παρουσία του δεξιού λαϊκισμού της Λεπέν, όμως εν-διαφέρει κυρίως η θετική διάσταση της εμφάνισης Μακρόν, διότι αυτή είναι που καινοτομεί και καθορίζει τις εξελίξεις.

Τι επανατοποθετεί, όμως, ο Μακρόν, ιδεολογικά και πολιτικά; Κατά τη γνώμη μου εισάγει τρία διακυβεύματα: πρόοδος-συντή-ρηση, ανοιχτές-κλειστές κοινωνίες, δημοκρατία-αυταρχισμός. Με βάση αυτά τα δίπολα θα κτισθεί η νέα βασική διαχωριστική γραμμή του γαλλικού πολιτικού συστήματος. Η μέχρι τώρα καθοριστική ε-πίδραση της αντίθεσης δεξιά – αριστερά στην γαλλική πολιτική, που ήταν εμβληματική και για όλη την ευρωπαϊκή σκηνή, υποβαθ-μίζεται και μπαίνει σταδιακά στο περιθώριο. Η σύγχυση των Ρε-πουμπλικάνων, η εξαέρωση των Σοσιαλιστών και η τραγική μετε-κλογική επιλογή του Μελανσόν, αποτελούν χαρακτηριστικά παρα-δείγματα.

Το πλεονέκτημα του Μακρόν είναι ότι, πλέον, αυτός έχει την πρωτοβουλία να κτίσει το νέο προοδευτικό μέτωπο πάνω σ’ αυτά τα τρία στρατηγικά διακυβεύματα. Ο συντηρητισμός είναι σε κρίση ταυτότητας, διχασμένος ανάμεσα στην λεπενική άλωση και την δη-μοκρατική προσχώρηση στους προοδευτικούς. Πλέον, τα λαμπρά πεδία της νέας προοδευτικής οικοδόμησης είναι το νέο κόμμα Μα-κρόν και οι βουλευτικές εκλογές.

Η συστημική αναδιάταξη της Γαλλίας, έρχεται σε στιγμή ανάλογων εξελίξεων σε πολλά σημεία του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος. Η ανατροπή των παλιών διαχωριστικών γραμμών και η αλλαγή των παλιών πολιτικών συστημάτων είναι αναπόδραστη . Αναπτύσσεται ασύμμετρα, αλλά καθολικά. Η γαλλική περίπτωση, λόγω του ειδι-κού βάρους που φέρει, θα την επιταχύνει και θα την εμπλουτίσει.

Στη χώρα μας, ανάλογες πολιτικές εξελίξεις, κυρίως σε ό,τι α-φορά τον προοδευτικό χώρο, έχουν ωριμάσει από καιρό. Η κοινω-νία απογοητευμένη, αλλά σε διαρκή αναζήτηση, εκφράζει καθαρά την πολιτική διαθεσιμότητά της. Αυτό είναι το καθαρό μήνυμα α-νατροπής, που εισπράττει και η Ώρα Αποφάσεων στην καθημερινή της δράση. Πολιτική τόλμη χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό περιβάλλον και στην Ελλάδα.