Αυτή τη φορά οι τροϊκανοί έχουν το πάνω χέρι. Εκμεταλλευόμενοι ουσιαστικά την πολυπόθητη πρόθεση της κυβέρνησης να αρχίσει τη συζήτηση για το χρέος, πιστεύουν ότι όσα επιπρόσθετα μέτρα κι αν θέσουν στη συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης θα γίνουν όλα δεκτά. Γιατί (και αυτό το γνωρίζει τόσο το Μαξίμου όσο και οι δανειστές) η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει από την τρόικα θετική έκθεση συμμόρφωσης ώστε να προχωρήσει το Eurogroup σε συμφωνία. Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος. Συνεπώς ό,τι της φέρουν προς συμφωνία θα το υπογράψει, όπως εκτιμούν οι δανειστές. Και ας συγκαλεί ο Αλ. Τσίπρας συσκέψεις τη μία πάνω στην άλλη για τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης. Η όλη ιστορία θυμίζει το λαϊκό ρητό «τώρα που βρήκαμε παπά…», γιατί, όπως μου λένε οι πηγές μου από το Χίλτον, εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους «δικούς» μας είναι τι θα περιλαμβάνουν τα δύο νέα κείμενα, δηλαδή το συμπληρωματικό μνημόνιο των Ευρωπαίων (SMoU) και κυρίως το μνημόνιο (MEFP) που θα πάει στο ΔΝΤ για να εγκριθεί από το διοικητικό του συμβούλιο η συμμετοχή του στο πρόγραμμα με δική του χρηματοδότηση.


Στη ΝΔ κάνουν… brain storming

Θα περίμενε κανείς ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ασχολούνταν με την έλευση της τρόικας, τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν και ποια στάση θα πρέπει να κρατήσουν στις επερχόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή. Αλλού όμως έχουν στρέψει την προσοχή τους. Το γεγονός ότι είπαν πως δεν ψηφίζουν ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα τους απάλλαξε από το άγχος της ψηφοφορίας στη Βουλή. Αποφάσισαν για να βρίσκονται σε συνεχή πολιτική εγρήγορση να ασχοληθούν με το… brain storming. Οχι όμως με όποιο-όποιο αλλά αυτό που αφορά τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. Ενας δημοσιογράφος (με εκπομπές παλαιότερα στην ΕΡΤ και σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς), καθώς και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσαν μια ομάδα βουλευτών, τους έβαλαν σε θρανία και τους έκαναν αναλύσεις επί των αποτελεσμάτων των γαλλικών εκλογών. Σαν μαθητούδια οι βουλευτές άκουγαν επί δύο ώρες αυτούς τους κυρίους να τους εξηγούν ποιος πραγματικά νίκησε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και ποιος θα είναι ο νικητής των επαναληπτικών εκλογών. Υπήρξαν όμως και ορισμένα χαριτωμένα…


Η γαλλική τούμπα Τσίπρα

Και βεβαίως τα χαριτωμένα αφορούσαν τη στάση του Αλέξη Τσίπρα έναντι των υποψηφίων του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ειπώθηκε από τους ομιλητές και σας το μεταφέρω όπως ακριβώς το είπαν: «Ζήτησε ο Ολάντ από τον Τσίπρα να στηρίξει τον Μπενουά Αμόν και ο Τσίπρας το δέχθηκε. Εν συνεχεία ο Τσίπρας, όταν είδε ότι κερδίζει έδαφος ο Μελανσόν, άρχισε να στηρίζει αυτόν, αδιαφορώντας εάν τον στήριζε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και τελικά τηλεφώνησε να συγχαρεί τον Μακρόν και να του πει ανάμεσα στα άλλα ότι είναι συνομήλικοι και έχουν το ίδιο όραμα για την Ευρώπη. Τέτοια γαλλική τούμπα ουδείς στο παρελθόν έκανε». Δεν σας λέω ποιος το είπε (για ευνόητους λόγους), αλλά οι πάντες (ακόμα και αυτοί που άκουγαν βαριεστημένοι) στο «μάθημα» χειροκρότησαν.
nnn
Θυμήθηκα όμως πως όταν εξελέγη ο Φιγιόν ο κ. Μητσοτάκης ήταν τόσο ενθουσιασμένος που διαλαλούσε στους πάντες ότι έχουν την ίδια ημερομηνία γέννησης.


Ο κατάλογος στα τηλεπαράθυρα

Βεβαίως, μη νομίζετε ότι στη ΝΔ είναι όλα μέλι-γάλα. Αντιθέτως, οι εσωκομματικές έριδες δίνουν και παίρνουν. Ιδού ορισμένα παραδείγματα. Ορισμένοι βουλευτές ανακάλυψαν ότι κυκλοφορεί ένας… κατάλογος που τον έχει συντάξει η ηγεσία του κόμματος και βάσει αυτού του καταλόγου καλούνται βουλευτές στα τηλεπαράθυρα. Αυτό έκανε τον βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη να πει σε συναδέλφους του στη Βουλή ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μοιάζει με το… «Survivor». Εχουμε τους διάσημους –που βγαίνουν στα κανάλια –και τους μαχητές που δίνουν τις μάχες… αφανώς». Ενας άλλος βουλευτής, ο Κώστας Κουκοδήμος (που δεν περιλαμβάνεται, όπως έλεγε, στον συγκεκριμένο κατάλογο), ζήτησε από ένα επαρχιακό κανάλι να βγει και να κάνει ανάλυση επί της αξιολόγησης και το κανάλι τού ζήτησε… χρήματα. Ο πρώην υπουργός Ευ. Στυλιανίδης ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να αξιοποιεί όλα τα στελέχη και να τα βγάζει μπροστά. Και ένας άλλος «γαλάζιος» βουλευτής τα έβαλε με τον Λευτέρη Αυγενάκη (γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ), ο οποίος ζήτησε από τους βουλευτές να μην πραγματοποιούν εκδηλώσεις εάν προηγουμένως δεν τον ενημερώνουν.


Τι συζήτησαν Καραμανλής – Μητσοτάκης

Προσέξατε με πόση προσοχή η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας άφησε να διαρρεύσει το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή; Πηγές λοιπόν της ΝΔ ανέφεραν ότι οι δύο συζήτησαν θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό καθώς και για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. Εάν ήταν μόνο αυτά τα θέματα, δεν υπήρχε λόγος να εκδώσει non paper η ΝΔ. Προσέξατε επίσης ότι από τη «διαρροή» αυτή δεν υπάρχει το όνομα «Τσίπρας», ούτε λέξεις-κλειδιά του τύπου «εκλογές», «αξιολόγηση», «χρέος», «ελλείμματα». «Εξεταστική Επιτροπή». Ε, σας πληροφορώ ότι όλα τα παραπάνω τους απασχόλησαν επί μακρόν. Δεν μπορούσαν άλλωστε να συζητούσαν επί 70 λεπτά για τις γαλλικές εκλογές και το Κυπριακό. Πώς να το κάνουμε;

HeliosPlus