Θα πρέπει όλοι να βγάλουμε το καπέλο στον γαλλικό λαό. Γιατί σε μια χρονική συγκυρία που ο λαϊκισμός στον κόσμο θριαμβεύει και παρασύρει μικρές και μεγάλες χώρες ,από την Ελλάδα και την Πολωνία έως την Βρετανία αλλά και τις ΗΠΑ, ο γαλλικός λαός επιλέγει την Δημοκρατία, την μετριοπάθεια και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – το σημαντικότερο, ίσως, πολιτικό επίτευγμα της ανθρωπότητας τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν «μάσησαν» στα ρατσιστικά και αντιμεταναστευτικά κελεύσματα της Μαρί Λεπέν, ούτε στην φτηνή κινδυνολογική προπαγάνδα κατά της παγκοσμιοποίησης και αντιευρωπαϊκής υστερίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν – προπαγάνδα που επίσης στήριξε και η εκπρόσωπος της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Έκλεισαν τα αυτιά στα «εύκολα» στερεότυπα με τα οποία η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά τους «χάιδευε τ αυτιά» και ανέδειξαν νικητή στο πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών (και πιθανότητα Πρόεδρο της Γαλλίας) έναν κεντρώο υπερσπουδαγμένο ευρωπαϊστή τεχνοκράτη και ερασιτέχνη πολιτικό που δηλώνει «αριστερός και δεξιός» μαζί. Είναι φιλελεύθερος στα οικονομικά αλλά σοσιαλδημοκράτης στο κοινωνικό κράτος, πολέμιος των αυξημένων δαπανών του δημοσίου και υποστηρικτής της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ένθερμος θιασώτης του επιχειρείν και της καινοτόμου ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ανεκτικός απέναντι στους μετανάστες και στους γκετοποιημένους μουσουλμάνους των προαστίων του Παρισιού.

Προφανώς το αποτέλεσμα στη Γαλλία -κόλαφος στους απανταχού πολιτικούς λαϊκιστές – είναι θέμα πολιτισμού ,παιδείας και μακρόχρονης πίστης στη Δημοκρατία. Που απ΄ ότι φαίνεται λείπει κατά κόρον από τον ελληνικό λαό. Ο οποίος όχι μόνο ψήφισε τρεις φορές τον ασυγκράτητο δημαγωγό του «σκίζουμε τα μνημόνια, χαρίζουμε τα δάνεια, μειώνουμε τους φόρους και αυξάνουμε μισθούς και συντάξεις», αλλά και ειδικό στις πολιτικές κυβιστήσεις κ.Τσίπρα. Αλλά συνεχίζει να αρνείται να προσγειωθεί στην ωμή πραγματικότητα της σημερινής -χρεοκοπημένης ελληνική υπαιτιότητι – χώρας κινούμενος σε μία ιδεολογική θολούρα αρχαιολατρείας, διεθνούς συνωμοσίας και αβασάνιστων δοξασιών.

Όπως προκύπτει μάλιστα από αλλεπάλληλες έρευνες της κοινής γνώμης (πιο πρόσφατη αυτή του προχθεσινού Βήματος της Κυριακής) ο ελληνικός λαός παραμένει σε πλήρη σύγχυση θεωρώντας ότι για όσα δεινά τους συμβαίνουν φταίνε οι άλλοι και ποτέ ο ίδιος, ότι η Ελλάδα υπήρξε θύμα των μεγάλων δυνάμεων και ότι η Ευρώπη θέλει να τον τιμωρήσει.

Σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων πιστεύει ακόμη απίστευτες αυταπόδεικτες ανακρίβειες -ότι «μας ψεκάζουν», ότι η χώρα θα ήταν καλύτερα με τη δραχμή απ ότι είναι σήμερα με το Ευρώ, ότι οι αγρότες της έχασαν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν ότι θα τους πληρώσει τα χρέη τους ο «δισεκατομμυριούχος» απατεώνας ,συνομιλητής του Θεού Απόλλωνα Σώρρας!

Ας ελπίσουμε ότι η εκλογή Μακρόν στις 7 Μαΐου θα καθαρίσει την τσίμπλα από τα μάτια ορισμένων που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει πάντα το δίκιο με το μέρος της και γι αυτό μπορεί να χτυπά το νταούλι κι οι αγορές (αλλά και οι κουτόφραγκοι) να χορεύουν στο ρυθμό της.