Η κυβέρνηση έκανε… αμάν για να γυρίσει το Κουαρτέτο (οι θεσμοί) στην Αθήνα. Και το συμφώνησε στη Μάλτα. Αλλο θέμα εάν μερικοί το εξέλαβαν ως επιτυχία και πανηγύρισαν ότι στη Μάλτα συμφώνησαν και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Συμφώνησαν απλώς να επιστρέψει το Κουαρτέτο στην Αθήνα. Και η «σιδηρά κυρία του ΔΝΤ» (διάβαζε Ντέλια Βελκουλέσκου), η «παλιά καραβάνα» (διάβαζε Ράσμους Ρέφερ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ που απέκτησε αυτό το παρατσούκλι από την προηγούμενη θητεία του στην Πορτογαλία), ο «σκληρός» (διάβαζε Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν) και ο «πρώην πρωτάρης» (διάβαζε Νικολά Τζαμαρόλι, εκπρόσωπος του ΕΣΜ) αναμένονται την Τρίτη στην Αθήνα για την τεχνική συμφωνία. Μαθαίνω πως ήδη την έχουν έτοιμη (αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα περισσότερα θέματα έχουν λυθεί) και αναμένεται μόνο να πέσουν οι υπογραφές. Και εκείνο που οι πάντες ευελπιστούν είναι να μην υπάρξει και πάλι προσπάθεια για δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να καθυστερήσει και άλλο η συμφωνία. Δεν ξέρω εάν θυμάστε πόσο μας στοίχισε η προηγούμενη 17 ωρών «σκληρή» διαπραγμάτευση. Η αγορά έχει βουλιάξει, δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση.
Πόσο στοιχίζουν οι θεσμοί

Τελικά η μοναδική κόκκινη γραμμή έναντι των θεσμών που φαίνεται να τηρεί ευλαβικώς η κυβέρνηση είναι να μην πατήσει το πόδι της στα υπουργεία και οι διαπραγματεύσεις να γίνονται στο Χίλτον. Αλλά αυτό μάς στοιχίζει, και μάλιστα υπέρογκα. Στην αρχή κυβερνητικά στελέχη, όπως η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου, προσπάθησαν να την… προϋπολογίσουν. Ετσι δέσμευσαν μια πίστωση 12.000 ευρώ για ένα μικρό διάστημα τριών μηνών και κάτι ημερών. Αλλά μάλλον έπεσαν έξω στους προϋπολογισμούς τους, αφού μαθαίνω ότι η ενοικίαση μιας αίθουσας συνεδριάσεων στο Χίλτον ανέρχεται σε 2.000 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ). Αν προσθέσετε και τα έξοδα για καφέδες, την ενοικίαση αίθουσας αναμονής των υπουργών και τις κλούβες που μαζεύονται έξω από το ξενοδοχείο για τη φρούρηση των υπουργών και των θεσμών, τότε καταλαβαίνετε ότι τα έξοδα που επιβαρύνουν τους πολίτες είναι πολλαπλάσια απ’ όσα προϋπολογίζει η κυβέρνηση.


Τα δισ. που συμφώνησαν στο Χίλτον

Σε αυτές λοιπόν τις αίθουσες συνεδριάσεων του Χίλτον, τις οποίες νοικιάζουμε προς 2.000 ευρώ την ημέρα, έχουν (αθροιστικά) επιβληθεί μέτρα ύψους 9,8 δισ. ευρώ (στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) και αναμένονται τώρα να υπογραφούν μέτρα ονομαστικής αξίας 3,6 ευρώ (για τη διετία 2019-2020).


Οι εξελίξεις και ο ΠτΔ

Το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ουδείς πολιτικός δεν παρέστη πλην βεβαίως του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του βουλευτή Κωστή Αχ. Καραμανλή αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Ούτε κάμερες, ούτε άλλοι βουλευτές, ούτε τίποτα. Το μνημόσυνο έγινε και όλοι επέστρεψαν στα σπίτια τους. Σε κάποια στιγμή, όπως με πληροφορούν, κάποιος ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν βλέπει εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο κ. Παυλόπουλος μάλλον βρήκε την ερώτηση άστοχη, αλλά απάντησε ότι τουλάχιστον έως το καλοκαίρι (και μετά απ’ αυτό) δεν βλέπει εξελίξεις. Ε, για να λέει αυτά ο πρώτος πολίτης της χώρας, κάτι θα γνωρίζει περισσότερο από εμάς τους θνητούς.
Η χιλιοστή (ν)τροπολογία

Ισως να πέρασε απαρατήρητο, αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάει για άλλο ένα ρεκόρ. Στις άσχετες τροπολογίες που καταθέτει, ακόμα και σε κύρωση συμβάσεων με ξένες χώρες. Την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε την υπ’ αριθμόν… χιλιοστή τροπολογία της (στα δυόμισι χρόνια που κυβερνά) σε άσχετο νομοσχέδιο, αυτό της κύρωσης συνεργασίας με τη… Μογγολία. Οι υπουργοί έφεραν ξαφνικά και ψήφισαν μαζί με το νομοσχέδιο για τη Μογγολία και την τροπολογία για την κρίση των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Τώρα, αν με ρωτήσετε τι σχέση έχει η Μογγολία με τους προϊσταμένους στο Δημόσιο, δεν μπορώ να σας απαντήσω, δεν είμαι βλέπετε στο μυαλό κανενός βουλευτή ή υπουργού της συγκυβέρνησης. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής της ΚΟ του Ποταμιού Π. Καρκατσούλης, η πρακτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση είναι να καταθέτει τροπολογίες όπου να ‘ναι. Για παράδειγμα, στον νόμο που περιελάμβανε την ενσωμάτωση της οδηγίας για το σύστημα καταθέσεων προστέθηκε ξαφνικά ένα άρθρο που αναφέρεται στη στελέχωση και στη χρηματοδότηση των… hotspots. Οι βουλευτές (συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΣΥΡΙΖΑ) τα έχουν χαμένα με τις ξαφνικές αυτές τροπολογίες, αφού τις περισσότερες φορές ψηφίσουν ή καταψηφίζουν χωρίς καν να γνωρίζουν για τι ακριβώς πρόκειται.


Οταν ο Πουγιόλ γνώρισε τον Μουζάλα

Σε μια εκπληκτική κίνηση η La Liga έχει στήσει γιγαντοοθόνες στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορέσουν πρόσφυγες από τις γύρω περιοχές να παρακολουθήσουν το Clasico. Εκεί βρέθηκε και ο Κάρλες Πουγιόλ (φωτογραφία) ως πρεσβευτής του εγχειρήματος, και έδωσε μάλιστα και το προγνωστικό του για το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα, δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του (1-2). Ο διεθνής ισπανός αμυντικός Κάρλες Πουγιόλ παρακολούθησε το βράδυ της Κυριακής τον αγώνα παρέα με εκατοντάδες πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Ηταν προφανώς μια αξιέπαινη προσπάθεια στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για το Προσφυγικό που κάνει η ισπανική λίγκα, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπό της. Ηταν δε και μια ευκαιρία για τον Πουγιόλ να γνωρίσει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

HeliosPlus