Στη «χώρα της ελευθερίας» –και η προσαγόρευση δεν είναι χωρίς ιστορικό βάθος –πέντε προτάσεις διεκδικούν σήμερα την κατάκτηση της εξουσίας. Τα κύρια διακυβεύματα είναι η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η εθνική ταυτότητα, το μοντέλο ανάπτυξης και λιγότερο, πολύ λιγότερο, το αύριο της Ευρώπης.
Εμείς οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν ψηφίζουμε σήμερα για τη Γαλλία. Ομως ό,τι εκεί θα επισυμβεί μας αφορά.
Τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου γύρου έχουν πολλαπλά ενδεχόμενα για τον δεύτερο, στις 7 Μαΐου. Χρήσιμο είναι σήμερα να μην κάνουμε προβλέψεις. Μπορούμε όμως να δούμε τα δυνητικά σενάρια.
Α –Αν οι ψηφοφόροι επιβεβαιώσουν τις δύο πρώτες θέσεις στον μοντέρνο τεχνοκράτη E. Macron και στη φασίζουσα M. Le Pen, η εκλογή του πρώτου στον 2ο γύρο είναι βέβαιη.
Β –Αν, παρά τις δημοσκοπικές ενδείξεις, το εξερχόμενο δίπολο θα είναι η Μ. Le Pen και F. Fillon, τότε ο τελευταίος, παρά την ηθική απαξία που τον συνοδεύει, θα είναι ο νικητής της επόμενης Κυριακής.
Γ –Αν όμως σήμερα υπάρξει, και ιδίως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Πέμπτης, ισχυρή μετακίνηση ψήφων από τη M. Le Pen στον F. Fillon και ο E. Macron έλθει δεύτερος και η κυρία τρίτη, τότε δεν αποκλείεται και πάλι, ο Fillon, ως σοβαρός και όχι μόνο ως θυμωμένος όπως η Μ. Le Pen, να υπερισχύσει στον δεύτερο γύρο.
Δ –Τέταρτο σενάριο, μακρινό, πολύ μακρινό, ο J-L. Melanchon, εκφέροντας λόγο με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, και μέσα στην ανοδική ορμή που παρουσιάζει από την πρώτη ώρα –αντλώντας ψήφους και από τον άτυχο F. Hammon –έχει την πιθανότητα να έλθει δεύτερος. Τότε, αν η Μ. Le Pen είναι πρώτη, το πιθανότερο είναι να εκλεγεί αυτός στον 2ο γύρο. Αν όμως δεύτερος είναι ο E. Macron και η M. Le Pen τρίτη, τότε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ρητορική της αντιπαράθεσης που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στον τελευταίο και στον J-L. Melanchon. Εστω και αν τελικός νικητής θα είναι ο E. Macron.
Οπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η παρουσία ενός μορφώματος ξενοφοβικού και αντιευρωπαϊκού προσβάλλει όχι μόνο την εικόνα της συγκεκριμένης χώρας αλλά και όλους εμάς. Εχει καταφέρει από καιρό τώρα να «επικαθορίζει» με ιπποδρομιακούς όρους το αύριο της ΕΕ.
Το μόρφωμα αυτό κατάφερε, εκμεταλλευόμενο τις γενναιόδωρες ευχέρειες της δημοκρατίας, να εκφέρει λόγο που ενώ κανέναν εχέφρονα δεν μπορεί να εξαπατήσει, παρασύρει μαζί με άλλα ομόλογα φασίζοντα σχήματα σε άλλα μέλη της Ενωσης, κάποιους από εμάς που, από βαθιά αμορφωσιά και άλλες διανοητικές πλημμέλειες, ενδίδουμε σε «διασώστες».
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς, επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίων, είναι τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ