ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ για την Ελλάδα έτος το 1917. Κομμένη στα δύο η χώρα, με δύο πρωτεύουσες: Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μαίνεται ο παγκόσμιος πόλεμος. Διχασμός. Το αθλητικό φως τρεμοσβήνει αλλά σιγολάμπει. Στην «Ιστορική αναδρομή του Ελληνικού Αθλητισμού 1896-1996» (έκδοση του υφυπουργείου Αθλητισμού – ΓΓΑ) τα «πεπραγμένα» της χρονιάς αυτής… χωρούν σε έξι γραμμές: «Διεξάγονται οι 13οι πανελλήνιοι αγώνες στίβου. Οι περισσότεροι αθλητές ήταν εξαντλημένοι από την πείνα. Περιορισμένη η συμμετοχή αθλητών και συλλόγων, με τον Πανελλήνιο Γ.Σ. να κατακτά πάλι τις περισσότερες νίκες. Ιδρύεται ο Αθηναϊκός, ενώ ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης προσλαμβάνει Αγγλο προπονητή, τον Πίρι Κορκ, και γίνεται, συνεπώς, ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που συνεργάζεται με ξένο τεχνικό…».
ΤΑ 100 χρόνια γόνιμης δράσης ενός «συνοικιακού» συλλόγου –όπως λέγαμε την εποχή εκείνη –είναι ιστορικό γεγονός σημασίας κοινωνικής και αξίας αθλητικής. Στο τωρινό προσκήνιο το έφερε η πανηγυρική επετειακή εκδήλωση. Ενας άνθρωπος που έζησε εξ απαλών ονύχων την πορεία του Αθηναϊκού Βύρωνα, ο επί τιμή πρόεδρός του Δημ. Καραγκούνης, ξετύλιξε χρόνο με χρόνο την πορεία, από την αφετηρία, σε τραγική περίοδο εθνικού διχασμού, μέσα από τις συμπληγάδες του μεταπροσφυγικού δράματος, την εποποιία του ’40, την Κατοχή και την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και όλα όσα φωτεινά και σκοτεινά επακολούθησαν.
ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ είναι σαφές. Το μήνυμα ελπιδοφόρο. Οι εκατοντάδες Βυρωνιώτες τεσσάρων γενεών που έδρασαν και δρουν με πάθος, μεράκι, αγάπη και συνέργεια πνεύματος και σώματος, με διάφορες ιδιότητες, ζωντανεύουν την τεκμηρίωση του Αθλητισμού ως βασικού παράγοντα της κοινωνίας. Να σημειωθεί ότι σε όλα τα αθλήματα του συλλόγου πρόσφεραν και προσφέρουν λαμπρές υπηρεσίες ικανότατοι προπονητές. Ενα μεγάλο μέρος ανήκει στο ποδόσφαιρο, με κορωνίδα την αναμέτρηση (1991) με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος. 0-0 στην Αθήνα και 2-0 στην Αγγλία αλλά στην παράσταση με δύο στελέχη της τραυματισμένα.
ΜΕΓΑΛΗ η τιμή και στην ομάδα καλαθοσφαίρισης αθλητριών που είναι η πρώτη γυναικεία ομάδα του αθλήματος που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, ενώ ήταν αήττητη και σε 102 αγώνες (2009-2011). Μια αξιόλογη παρουσία και στο χάντμπολ και στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ