Τορόντο – Αθήνα
Από το Τορόντο έρχονται τα νέα. Στη γενική συνέλευση της Fairfax, ο Prem Watsa (σκίτσο) εξήγησε γιατί επένδυσε 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (με τελευταία κίνηση την ERB Eurolife) μιλώντας για το ρίσκο που πήρε αλλά και την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της οικονομίας. Ο Prem Watsa, πέρα από την ERB Eurolife και τη Eurobank, έχει τοποθετηθεί στην Grivalia, στην Praktiker Hellas και στον όμιλο Μυτιληναίου και απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει χάσει.Ü Ο ινδοκαναδός επενδυτής, μάλιστα, έχει κληθεί από το ΣΕΒ να μιλήσει στη γενική συνέλευσή του στις 31 Μαΐου. Στην Αθήνα θα εξηγήσει γιατί επιμένει να εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία και να εκφράσει τις θέσεις του για το πώς η χώρα μας μπορεί να επιστρέψει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Κέρδη και ζημιές
Μέχρι να ισορροπήσει η νέα κατάσταση στο λιανεμπόριο, αλλά και να «πιάσει πάτο» η πτώση του καταναλωτικού εισοδήματος, η βιομηχανία και γενικότερα οι προμηθευτικές επιχειρήσεις «θα τα δουν όλα». Η μείωση της κατανάλωσης σε βασικά προϊόντα διατροφής, που παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017, αναγκάζει τις αλυσίδες σουπερμάρκετ να προχωρήσουν σε δύο κινήσεις, πρώτον, ακόμη χαμηλότερες τιμές στα επώνυμα προϊόντα –μπαράζ νέων προφορών θα δουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα –και δεύτερον, ακόμη μεγαλύτερη προώθηση των προϊόντων «ιδιωτικής ετικέτας», προφανώς σε βάρος των επωνύμων. «Παρακολούθηση των πωλήσεων εβδομάδα με εβδομάδα είμαστε πια αναγκασμένοι να κάνουμε» έλεγε στέλεχος πολυεθνικού ομίλου. Και είμαστε ακόμη στην αρχή…

Κόντρα στο ρεύμα
Κόντρα στο ρεύμα πηγαίνει ο γνωστός οικονομολόγος Δημήτρης Μαρούλης. Προβλέπει για το πρώτο τρίμηνο του έτους ρυθμό ανάπτυξης 2% όταν όλοι μιλούν για ύφεση.
Και δικαιολογεί τις προβλέψεις του σε τρεις παράγοντες: Την πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 1,23% στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, την αύξησή του κατά 0,34% το 2016 συνολικά, αλλά κυρίως την εντυπωσιακή εκτέλεση του περυσινού προϋπολογισμού με επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4% του ΑΕΠ (!). ÜΟ κ. Μαρούλης εργάστηκε στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για δεκαετίες, εν συνεχεία στη διεύθυνση οικονομικών μελετών στην Alpha Bank και την τελευταία διετία εργάζεται στην εταιρεία ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

«Χέρι» στο ταμείο

Κουίζ:
Ποια εισηγμένη «τράβηξε» επτά εκατομμύρια ευρώ από ταμείο θυγατρικής στο εξωτερικό για να πληρώσει προμηθευτές και να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης;
Σημειώνεται πως η θυγατρική είναι σε διαδικασία πώλησης και τα επτά εκατ. ευρώ του ταμείου έχουν υπολογιστεί στην αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή για το εύλογο τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ένας επενδυτής για να την αποκτήσει.
Δέκα χρόνια
Να και σε κάτι –πολύ ουσιαστικό –που έπεσε μέσα το ΔΝΤ. Ενας φίλος μού θύμισε ότι η οικονομική κρίση ξεκίνησε το 2008 όταν στις ΗΠΑ κατέρρευσε η αγορά των ακινήτων συμπαρασύροντας το τραπεζικό σύστημα και τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών που ήταν εκτεθειμένες στα ελλείμματα και στο υψηλό χρέος.
Σε έναν χρόνο από σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 10 χρόνια από την κρίση. Αυτό ακριβώς που έλεγε ευθύς εξ αρχής το ΔΝΤ σε όλα τα μοντέλα του και κανείς δεν πίστευε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ