Αν καμιά φορά περνάτε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και δείτε υπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων (κάθε φορά με διαφορετική σύνθεση) να εισέρχονται από την πίσω πόρτα, μην περιμένετε ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση. Και τούτο γιατί όλοι αυτοί που καλούνται στο Μαξίμου αποτελούν μέλη μιας άτυπης επιτροπής (σ.σ.: σημειώστε τον τίτλο της) για την «παρακολούθηση της διαφθοράς». Με δυο λόγια, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ένα είδος… Monitoring για να παρακολουθεί την έκταση που λαμβάνει η διαφθορά στη χώρα μας. Ρώτησα λοιπόν έναν υπουργό που τον είδα να βγαίνει από το Μαξίμου, ποιος προεδρεύει αυτής της άτυπης επιτροπής;
nnn
Στην αρχή δεν θέλησε να μου απαντήσει αλλά εν συνεχεία μου είπε ότι «δεν είναι ο Πρωθυπουργός. Εχει άλλα σοβαρότερα θέματα». Τότε ποιος; ξαναρώτησα. Ούτε αυτήν τη φορά πήρα απάντηση, αν και υποψιάζομαι ότι προεδρεύει ο Χρ. Βερναρδάκης. Ρώτησα ωστόσο ποια θέματα απασχόλησαν τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, τη στιγμή που το επικοινωνιακό βάρος της κυβέρνησης έχει στραφεί προς την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία και την Προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Και ξέρετε τι μου απάντησε; «Τίποτα προς το παρόν από αυτά τα δύο. Ασχοληθήκαμε με θέματα εντοπισμού της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».
Δημοψηφίσματα και απλή αναλογική

Εχουν γίνει κάτι σαν έμμονη ιδέα στην κυβέρνηση τόσο τα δημοψηφίσματα όσο και η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Και τα δύο προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο που έχει καταρτισθεί για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καθιερώνεται λοιπόν η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή. Δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και μένουν στο Μαξίμου με την περιέργεια εάν αυτή τη φορά την ψηφίσει και το… ΠαΣοΚ. Επίσης ο νέος νόμος δίνει την ευχέρεια στον δήμαρχο ή στον περιφερειάρχη να προκηρύσσει δημοψήφισμα και επιπλέον θα υπάρχει σαφής πρόβλεψη ότι οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μη συμπίπτουν ποτέ με τις βουλευτικές.


Ποιους φέρνει πιο κοντά ο Μελανσόν

Ο Μελανσόν τούς έφερε κοντά. Ο λόγος για τον υποψήφιο της γαλλικής Αριστεράς για τις προεδρικές εκλογές υπέρ του οποίου έχει ταχθεί ενθέρμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου –μέχρι και διάγγελμα στα γαλλικά έκανε η πρώην Πρόεδρος της Βουλής ενώ έχει διαδηλώσει στο πλάι του στην πλατεία της Βαστίλλης. Τη στήριξή του στο πρόσωπό του εκδήλωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε επιστολή του προς το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει ότι «η πραγματική εναλλακτική επιλογή απέναντι στον εφιάλτη της Λεπέν είναι ο προεδρικός υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, που στηρίζεται, μεταξύ άλλων, τόσο από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα όσο και από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».


Τι ήθελε να πει ο ποιητής;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δουζίνας είναι κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Λονδίνου. Είναι καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου και του Συνταγματικού Δικαίου, έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι πολυγραφότατος και γενικώς στο κυβερνών κόμμα τον θεωρούν από τους δυνατούς «θεωρητικούς». Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής ήταν ο παραλήπτης του αιτήματος της ΝΔ να συγκληθεί η επιτροπή για να συζητήσει τις εξελίξεις για όσα δραματικά συμβαίνουν στη μακρινή Βενεζουέλα. Ο λόγος είναι προφανής: για να στριμώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε επενδύσει τόσα στο καθεστώς Τσάβες και κατόπιν Μαδούρο.
nnn
Το αίτημα απορρίφθηκε από τον κ. Δουζίνα με την επίκληση του… Σαίξπηρ. Ξάφνιασε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Επιτροπής όταν άρχισε να τους διαβάζει στα αγγλικά (!) απόσπασμα από τον «Ερρίκο Δ’» του μεγάλου άγγλου θεατρικού συγγραφέα και ποιητή. Οι δημοσιογράφοι κοιτάζονταν μεταξύ τους μέχρι που ο καθηγητής επανέλαβε σε δική του μετάφραση το επίμαχο απόσπασμα: «Να κάνεις τη δουλειά σου. Να απασχολείς ζαλισμένα μυαλά με ξένες αντιδικίες. Αν πετύχεις σ’ αυτή την προσπάθεια, μπορείς να εξαφανίσεις τη μνήμη του παρελθόντος». Είναι η συμβουλή του Ερρίκου Δ’ στον γιο του που ετοιμαζόταν να ανέβει στον θρόνο λόγω του επικείμενου θανάτου του πατέρα του.


Ενας βαριεστημένος υφυπουργός

Υπάρχει ένας υφυπουργός που δεν του αρέσει το… υπουργιλίκι. Προτού τον δοξάσετε (για την ειλικρίνειά του), να σας πω ότι δεν είναι άλλος από τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι. Βαριέται να μετάσχει σε συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, λέει ότι το γραφείο του είναι «στου διαόλου τη μάνα» και δεν πολυπηγαίνει, προτιμώντας να κάνει τις συναντήσεις του στη Θεσσαλονίκη. Και ξέρετε πώς δικαιολογεί το γεγονός ότι δεν του αρέσει το υπουργιλίκι: «Επειδή μου αφαιρεί χρόνο ζωής, μου αρέσει να διδάσκω και να διαβάζω, και δεν βρίσκω χρόνο». Το θέμα είναι αφού βαριέται γιατί δεν παραιτείται; «Γιατί να παραιτηθώ, μια χαρά είναι το υπουργείο Παιδείας». Οταν ρωτήθηκε εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος είπε: «Εάν γίνουν οι εκλογές το 2019, που λέει ο Τσίπρας, δεν θα είμαι γιατί θα έχω περάσει τα 80. Εάν όμως γίνουν πιο γρήγορα βεβαίως και θα είμαι, αφού στη Θεσσαλονίκη παίρνω περισσότερους απ’ ό,τι παίρνουν οι υποψήφιοι των ΑΝΕΛ».

HeliosPlus