Σε μια σοβαρή κυβέρνηση θα είχε γίνει η μία σύσκεψη μετά την άλλη εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Αλλά φαίνεται πως η πασχαλινή ραστώνη εξακολουθεί να ισχύει για τους περισσότερους, και οι συσκέψεις έγιναν στο πάρα πέντε. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Ρώτησα έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού εάν υπήρξε το πρωί της Τετάρτης επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Ευ. Τσακαλώτο (φωτογραφία), τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών θα αναχωρήσει την Πέμπτη το μεσημέρι για την Ουάσιγκτον. Η απάντηση ήταν όχι. Το σκέφτηκε για λίγο και μετά πρόσθεσε: «Πού ξέρεις, μπορεί να έχει αργά το βράδυ ή την Πέμπτη το πρωί, λίγο προτού αναχωρήσει ο Ευκλείδης». Εν συνεχεία θέλησα να διασταυρώσω την είδηση, γιατί μου φάνηκε παράξενο να μην υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών. Ετσι απευθύνθηκα στους συνεργάτες του κ. Τσακαλώτου. Και αυτοί με τη σειρά τους με διαβεβαίωσαν ότι μετά το Πάσχα δεν υπήρξε καμία επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλωστε, πρόσθεσαν, ο κ. Τσακαλώτος ήταν απασχολημένος με το να κλείνει ραντεβού (Σόιμπλε, Γιούνκερ, Ντράγκι, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ), αλλά και σε αυτά τον έχουν στο περίμενε, αφού μου είπαν ότι τίποτε δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί. Το απόγευμα της Τετάρτης να σου η ανακοίνωση για σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, την τελευταία στιγμή δηλαδή. Και μάλιστα διευρυμένη, με τη συμμετοχή και του Ι. Δραγασάκη και της Εφης Αχτσιόγλου.

Ο Παπαδόπουλος των άλλων

Ετσι, με πτήση της Lufthansa (οικονομική θέση), η ελληνική αντιπροσωπεία, ήτοι οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Παπαδημητρίου και Στ. Παπαδόπουλος (μαζί με την επί του Τύπου του κ. Τσακαλώτου Ρόνυ Γιάνναρη) αναχωρούν για την Ουάσιγκτον. Από το Μαξίμου μου είπαν να προσέξω ένα και μόνον πράγμα. Ο Στ. Παπαδόπουλος του (ΟΔΔΗΧ) «δεν είναι δικός μας, όπως αναφέρουν ορισμένοι, ούτε του… Σαμαρά που τον τοποθέτησε εκεί, αλλά πρόκειται περί εξαιρετικού επαγγελματία που κάνει καλά τη δουλειά του». Αυτά μου είπαν για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και σας τα μετέφερα.


Η Surviror Κατερίνα

Δεν είναι λίγοι (κυρίως οι γυναίκες βουλευτές της Β’ Αθηνών) που παρομοίαζαν την Κατερίνα Παπακώστα με την Ειρήνη Παπαδόπουλου, την τραγουδίστρια που αποχώρησε (μετά δακρύων) από το Surviror. Και τούτο γιατί το τελευταίο διάστημα η κυρία Παπακώστα ήταν απομονωμένη από την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επέλεγε να κάθεται μόνης της στο Εντευκτήριο της Βουλής, πίνοντας παγωμένο τσάι και κάπου – κάπου έκανε παρατηρήσεις σε όσους τολμούσαν να καπνίσουν. Ελάχιστοι βουλευτές της ΝΔ την πλησίαζαν, και ακόμη λιγότεροι άνοιγαν συζήτηση μαζί της: «Η ίδια το επέλεξε να είναι μόνη της» έλεγαν πολλοί γαλάζιοι βουλευτές που είχαν προσέξει την απόπειρα απομονωτισμού της κυρίας Παπακώστα.


Επιμένει στην παραίτηση του Αδωνη

Παρά την καρατόμησή της (η οποία έφερε αναστάτωση στη ΝΔ), η κυρία Παπακώστα επιμένει ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ, ώστε να μπορέσει απερίσπαστος και χωρίς να επιβαρύνει το κόμμα να υπερασπιστεί τις θέσεις του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Αν και, όπως έλεγε, μίλησε μόνον πολιτικά και δεν στράφηκε προσωπικά εναντίον του. Είχε όμως ένα παράπονο από τον Αδωνι. Οτι δεν την πήρε ένα τηλέφωνο για να του δώσει τις δέουσες εξηγήσεις, αλλά, όπως πρόσθεσε, «ορισμένοι στη ΝΔ δεν ομιλούν ποτέ ευθέως στους άλλους». Και επανέλαβε ότι παραμένει μαχητής στην παράταξη που υπηρετεί τόσα χρόνια.


Τζαβάρας εναντίον Κατερίνας

Για «ορθή απόφαση» που πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ να καρατομήσει την Κατερίνα Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχου Υγείας έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας. Λέει λοιπόν ότι «η θέση του τομεάρχη ή του αναπληρωτή αποτελεί εκδήλωση εμπιστοσύνης από τον πρόεδρο του κόμματος. Οταν ένας βουλευτής που έχει τιμηθεί με αυτή τη θέση με δημόσιες δηλώσεις του διαφωνεί με τους χειρισμούς του προέδρου, είναι αυτονόητο ότι πρώτον καταχράται την εμπιστοσύνη του προέδρου και δεύτερον παραβιάζει την υποχρέωση για σεβασμό στον ρόλο, στον θεσμό και στο πρόσωπο του ίδιου του προέδρου του κόμματος. Συνεπώς οφείλει να παραιτηθεί από τη θέση που του έχει δοθεί. Αυτό επιβάλλει η πρέπουσα πολιτική και κομματική τάξη». Πάντως ο κ. Τζαβάρας διευκρινίζει ότι ποτέ δεν ζήτησε από την κυρία Παπακώστα να παραιτηθεί από βουλευτής.


Πόσο πάει το μαλλί στη Βουλή;

Ψυχή δεν φάνηκε στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης. Οι περισσότεροι βρίσκονταν ακόμη στις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά… κρυπτόμενοι, όπως μου εξήγησε ο πρώην υπουργός Ι. Μανιάτης που έκανε τον περίπατό του στην οδό Βασ. Σοφίας: «Το Πάσχα δεν είδα κανέναν συριζαίο να κυκλοφορεί στο Ναύπλιο. Κρύβονταν» έλεγε. Ο μόνος που εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης στο Κοινοβούλιο ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Μπήκε μέσα φουριόζος και όταν ρωτήθηκε για τα όσα συνέβησαν στη ΝΔ με την καρατόμηση της κυρίας Παπακώστα, είπε «δεν έχω ιδέα» και όταν ξαναρωτήθηκε εάν αυτό δημιουργήσει πρόβλημα στη γαλάζια παράταξη, ο «Βαγγέλας» με το γνωστό χιούμορ του απάντησε: «Ας με έκαναν πρόεδρο της παράταξης, να τους έλυνα τα προβλήματα μέσα σε ένα λεπτό». Εν συνεχεία έφυγε σφαιράτος: «Πού πας, Βαγγέλη, τόσο βιαστικός;» ρωτήθηκε. «Εγώ ήρθα σήμερα στη Βουλή μόνον για να κουρευτώ». Για τη δική σας πληροφόρηση σας ενημερώνω ότι το κούρεμα στη Βουλή είναι μόλις τρία ευρώ. Εκτός εάν του κ. Μεϊμαράκη του κάνουν κάποια έκπτωση λόγω περιορισμένης εργασίας του μπαρμπέρη.

HeliosPlus