Το χειρότερο μ’ αυτή την κυβέρνηση των μαθητευόμενων μάγων είναι ότι είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως. Τα παθήματά της δεν της γίνονται με τίποτε μαθήματα.

Προσέξτε. Πριν από δυο ολόκληρα χρόνια, τον Απρίλιο-Μάιο του 2015, οι «οικονομικοί εγκέφαλοι» του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την φαεινή ιδέα, σε μια χρονική στιγμή που η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την χρηματοδότηση της χώρας βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο, να ζητήσουν την συμμετοχή της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής)!

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας -σύμφωνα με τις διαρροές, τότε, του Μαξίμου – είχε συνομιλήσει με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ για τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας συμμετοχής ενώ για να γίνει σαφές το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε ορίσει και υπεύθυνο για την διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας – τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Στόχος της πρωτοβουλίας – που στήριζαν ενθέρμως –τότε- οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ – ήταν η άντληση χρηματοδότησης από άλλες πηγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης «με ευνοϊκούς όρους και χωρίς μνημόνια»!

Φυσικά η πρωτοβουλία δεν είχε καμία συνέχεια και κατέληξε σε «φιάσκο» όπως εξάλλου και η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να λάβει -λέει- προκαταβολή 5 δισ δολαρίων από την Μόσχα για έναν μελλοντικό ρωσικό αγωγό που ίσως να περνούσε από το έδαφος της Ελλάδας με κατεύθυνση την Ευρώπη !

Θα περίμενε κανείς, δυο χρόνια μετά, μία κυβέρνηση που έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως δουλεύει ο πραγματικός κόσμος, να είναι πολύ σοβαρή και προσεκτική σε τέτοια θέματα και να μην επαναλάβει τις κουτοπόνηρες κουτουράδες του παρελθόντος που στόχο είχαν να ξεγελάσουν την Ευρώπη και να παρακάμψουν την σφιχτή δημοσιονομική πολιτική της τρόικας .

Έχουμε να κάνουμε, όμως, με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έτσι δυο χρόνια μετά η κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθησε πάλι να κοροϊδέψει τους Ευρωπαίους. Με κρυφό τρόπο η Αθήνα ζήτησε, πριν από μερικές εβδομάδες, δάνειο απο την Παγκόσμια Τράπεζα, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτήσει την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας την τριετία 2018-20.

Την κρυφή πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης αποκάλυψε ξένη εφημερίδα υποχρεώνοντας την αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας (και σύζυγο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου) Ράνια Αντωνοπούλου να επιβεβαιώσει στη συνέχεια τις πληροφορίες.

Μάλιστα στο θέμα- που πήρε διαστάσεις- αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, κάνοντας σαφές ότι η Αθήνα ζητεί την χρηματοδότηση με την ελπίδα ότι το δάνειο αυτό δεν θα μετρήσει στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά της χώρας μεταξύ Ελλάδος και τρόικας.

Φυσικά η κουτοπονηριά της κυβέρνησης – η οποία προσπαθεί εκ παραλλήλου να κλείσει «καλή τη πίστη» την αξιολόγηση με τους δανειστές- εκνεύρισε τους Ευρωπαίους συνομιλητές της ελληνικής πλευράς, με τον κ.Σόιμπλε να στέλνει και σχετική αυστηρή επιστολή στον κ. Τσακαλώτο. Ενδεικτικό είναι ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας πήρε σαφείς αποστάσεις από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ενώ πηγές της ΤτΕ επισήμαιναν ότι δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα λαμβάνουν κυρίως χώρες του τρίτου κόσμου.

Αποκορύφωμα του «στραπάτσου» ήταν η προχθεσινή ανακοίνωση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κίμ ο οποίος έκανε σαφές ότι ένα τέτοιο δάνειο είναι πολύ υψηλό και δεν θα μπορούσε να δοθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Συμβουλίου, ανάμεσά του οι ΗΠΑ, η Βρετανία αλλά και φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ζιμπάμπουε.

Είπαμε: κουτοπόνηροι και ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Οι οποίοι πιστεύουν ότι οι ευρωπαίοι δανειστές μας – που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 240 δισ ευρώ χαμηλότοκα δάνεια για τη διάσωση της Ελλάδας – τρώνε κουτόχορτο .