από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία αντί να λύσει την κρίση την βάθυνε

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το δίλημμα, ανάμεσα στην θεσμοποίηση μιας καλυμμένης Προεδρικής δικτατορίας και μιας παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, λύθηκε υπέρ της πρώτης επιλογής.

Η πολιτική και θεσμική κρίση όμως, όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά βαθαίνει.

Η οριακή επικράτηση και η αμφισβήτηση του αποτελέσματος, είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Υπάρχουν, πέντε επιπλέον κρίσιμα στοιχεία, που αποκαλύπτουν τα αδιέξοδα της Τουρκίας.

α) Η οικονομία της Τουρκίας, από το τελευταίο τρίμηνο του 2016, μπήκε σε ύφεση, μετά από δέκα περίπου χρόνια, εκρηκτικής ανάπτυξης και όλα δείχνουν, ότι θα χειροτερέψει.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, τις ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, στα στρώματα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και στους νέους, η συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισε όχι.

β) Οι εκλογές έγιναν, ενώ έχουν ανασταλεί, λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περσινού Καλοκαιριού, τα βασικά άρθρα του συντάγματος.

Έχουν φυλακιστεί, πάνω από 60.000, πολιτικοί του αντίπαλοι, έχει φιμωθεί, με κάθε τρόπο, ο Τύπος και κάθε αντίπαλός του, χαρακτηρίζονταν προδότης και κινδύνευε με δίωξη

γ) Η ηγεσία του τρίτου κόμματος, των Κούρδων, είναι φυλακή, με κατηγορίες, όπως "τρομοκράτες και εχθροί του Έθνους".

δ) Ο Ερντογαν, για να φανατίσει, το κοινό του, χρησιμοποίησε, κάθε εθνικιστική, νεοισλαμιστική και αντιευρωπαϊκή ιδεοληψία και η επιστροφή στην ηρεμία, αναγκαία για να επιβιώσει η οικονομία και η πολιτική και εθνοτική ισορροπία, θα είναι πολύ δύσκολη.

ε) Τα ανοικτά μέτωπα, στην Συρία και το Ιράκ, αλλά και με τους τζιχαντιστές, που μέχρι χθες ενίσχυε, θα τον οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα και συγκρούσεις, τόσο με την ΕΕ , τις ΗΠΑ και την Ρωσία, όσο και με τις μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.

Τα δύσκολα, για τον Ερντογαν και την Τουρκία, τώρα αρχίζουν.
Η Τουρκία χρειάζεται θεσμική πολιτική οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, για να ξεπεράσει την πολύπλευρη κρίση.
Πρέπει να εγκαταλείψει, τα παλιά και νέα εθνικιστικά δόγματα και τους εσωτερικούς εθνοτικούς διωγμούς.
Μια τέτοια Τουρκία, θα είναι καλός γείτονας για την Ελλάδα, καλός εταίρος για την ΕΕ και παράγοντας σταθερότητας, στην ταραγμένη Μέση Ανατολή.

Η χώρα μας, που δέχθηκε ρητορικές και όχι μόνο επιθέσεις και προκλήσεις, για προφανείς λόγους την τελευταία περίοδο, πρέπει να τις αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αποφεύγοντας κορώνες και θεατρινισμούς, για μικροπολιτικούς λόγους, όπως οι πρόσφατες, ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων.


Η ασφάλεια μας περνάει, από την γρήγορη έξοδο από την κρίση, την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, την υπεύθυνη αξιοποίηση των εταίρων και συμμάχων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τις καλές σχέσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Γιατί θεωρείται ήττα η οριακή πλειοψηφία του δημοψηφίσματος | 18/04/2017 10:57
    1) Τα τρία κόμματα που τον υποστήριξαν συγκέντρωναν το 65% το 2015 2) Έχασε την Κωνστ/πολη, όλους τ νομούς της Θράκης όλους τ νομούς του Αιγαίου, 2 νομούς του Ευξείνου πόντου, την ΄΄Αγκυρα και σχεδόν όλους τ νομούς που κατοικούνται από Κούρδους 3) Χρησιμοποίησηε όλα τα μέσα τ κράτους, Δαπάνησε περίπου 1 Δις USD 4) Είχε το 75% των ΜΜΕ μαζί του 5) 5 Υπάρχουν καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία
    Katsikis
    απάντηση91