από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Εμφύλιος ρουκετοπόλεμος

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Όλα έχουν γίνει ήδη, όχι όμως από όλους. Εξαίρεση αποτελεί η εκκλησία της Χίου. Οι πράξεις της καλύπτουν όλο σχεδόν το φάσμα της κακοήθειας και κακεντρέχειας. Σε αυτό ανήκει και ο εμφύλιος ρουκετοπόλεμος, που θα γίνει για μια άλλη φορά τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου ανάμεσα σε δυο ενορίες στο Βροντάδο.

Ο σημερινός επίσκοπος του νησιού Μάρκος (κατά κόσμο Βασιλάκης), ένθερμος υποστηρικτής του Αριστείδη Μπαλτάκου και διακηρυγμένος εχθρός του διαφωτισμού, ανήκει στους πρωτοστάτες του. Το ότι πρόκειται για βάρβαρη πράξη, κυριολεκτικά του Σατανά, δεν φαίνεται να τον χαλάει. Το αντίθετο μάλιστα, την εντάσσει κατευθείαν στην αγία ορθόδοξη παράδοση.

«Οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτό που δικαιούμαστε. Την ελληνική και ορθόδοξη ταυτότητά μας σε αυτή την έπαλξη της πατρίδας μας. Προσευχόμαστε να βρούμε αυθεντικές και αναλλοίωτες τις ρίζες των παραδόσεών μας που πολλές φορές, τα λάθη της υπερβολής τα δικά μας, τις θέτουν υπό τον κίνδυνο της θυσίας οποιουδήποτε καιροσκοπικού σκοπού και στην απειλή της εξαφανίσεως. Όσο όμως αυτές οι ρίζες είναι βαθιά στο χώμα της συνειδήσεώς μας, μπορούμε να τις βρούμε όπως μας τις έδωσαν οι πρόγονοί μας» έλεγε τις προάλλες σε ένα εν πολλοίς, γλωσσικά και νοηματικά, ασυνάρτητο κήρυγμα. Οι ρουκέτες που πέφτουν, συμβολικά, στα κεφάλια των αλλόθρησκων, πραγματικά όμως στα σπίτια των Βρονταδούσων, θεωρείται το ιδανικό μέσο για την υπεράσπιση αυτής της παράδοσης.
Ο εμφύλιος ρουκετοπόλεμος, που στη μοντέρνα μορφή του άρχισε τη δεκαετία του ενενήντα, ήταν εξαρχής αμφιλεγόμενος – και λόγω των ζημιών που προκαλούσε, και λόγω, εν γένει, του βάρβαρου χαρακτήρα του. Ο υπογράφων είχε σχολιάσει σχετικά προ μια περίπου δεκαετίας σε χιώτικη εφημερίδα:

«Το επιχείρημα των βομβαρδιστών περί αναβίωσης της παράδοσης είναι για γέλια - τέτοια βάρβαρη παράδοση, αν υπήρξε ποτέ, να μας λείπει. Στην πραγματικότητα πρόκειται, όπως λένε οι ανθρωπολόγοι, για „επινόηση της παράδοσης“ με στόχο το κέρδος… Οι διοργανωτές παραπέμπουν στη μετάδοσή του από το CNN, το BBC και άλλα διεθνή κανάλια, που φέρνει τεράστιο τουριστικό όφελος. Και δεν αντιλαμβάνονται, ότι οι ξένοι τους παίρνουν για ψώνια – έτσι όπως παίρνουν και τους αυτομαστιγόμενους με συρματόπλεγμα το Πάσχα στη Μανίλα. Πλήρης αυτοεξευτελισμός. Εμπορικά Σόδομα και Γόμαρα. Ο επίσκοπος, ο νομάρχης και ο δήμαρχος θα έπρεπε να αισχύνονται γι αυτό».

Η επιστροφή στις ρίζες των παραδόσεων αποτελεί «μονόδρομο για να διασφαλιστούν τα έθιμα», λέει, σύμφωνα με τη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», ο Χίου Μάρκος. Με αυτό δίνει θρησκευτικό κάλυμμα στους μαγαζάτορες και επιχειρηματίες που βλέπουν τον εμφύλιο ρουκετοπόλεμο σαν χρυσωρυχείο. Η εκμετάλλευσή του έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πιο επιτακτική λόγω των απωλειών που υφίστανται από την παραμονή χιλιάδων προσφύγων στη «μόστρα» της Χώρας και των περιχώρων, συμπεριλαμβανομένου και του Βροντάδου. Το ότι για την παραμονή αυτή δεν φταίνε οι ίδιοι, αλλά το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες που την υπαγορεύουν και η Αθήνα που την επιβάλει, δεν τους απασχολεί. Οι πρόσφυγες ήταν ανέκαθεν το ιδανικό εξιλαστήριο θύμα. Στη Χίο μπορούν να το καταδιώκουν κατά το δοκούν.

Οι ιδέες της αγάπης και της ειρήνης – αυτός είναι ο άφθαρτος πυρήνας του χριστιανισμού, που αποτελεί ταυτόχρονα και την συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο εμφύλιος ρουτεκοπόλεμος είναι το αντίθετο σε αυτό: Μια «γιορτή» βίας και μίσους. Από αυτά τα συναισθήματα διακατέχονται και εκείνοι που τον κάνουν. Αν υπάρχει Θεός, δεν θα αργήσει να στείλει φωτιά να τους κάψει. Οι φλόγες θα καλύψουν και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, που υποστηρίζει επίσης την υπό όρους και έλεγχο διεξαγωγή του εμφύλιου ρουκετοπολέμου: Όχι 150.000 ρουκέτες, όπως παλιά, αλλά «μόνο» 10.000, και όχι όλη τη νύχτα, αλλά «μόνο» για μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα – ένα είδος βαρβαρότητας δηλαδή με «ανθρώπινο πρόσωπο».

Οι κοινωνιολόγοι έχουν διαπιστώσει από καιρό, ότι ο εξτρεμισμός δεν είναι υπόθεση μόνο των δυο πολιτικών «άκρων», των Ακροαριστερών και των Ακροδεξιών, αλλά και ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων, ιδίως των μικρομεσαίων. Αυτό συμβαίνει, όταν αυτά βρεθούν υπό οικονομικό και πολιτικό στρες που αδυνατούν να ελέγξουν. Το αποτέλεσμα είναι ο υφέρπων εκφασισμός τους. Στη Χίο όπως και σε άλλα νησιά που «φιλοξενούν» πρόσφυγες, ο εκφασισμός, όπως παρατήρησε πρόσφατα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος, εκδηλώνεται ήδη ανοικτά.

Δεν είναι όλοι οι Χιώτες βέβαια κόπανοι και σαδιστές. Οι διαμαρτυρίες πολλών εξ αυτών οδήγησαν τον περασμένο χρόνο στη διακοπή του «εθίμου». Φέτος, χάρη και στην ενδοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, το κακό επαναλαμβάνεται. Και θα πάρει την πιο βλάσφημη μορφή του, όταν το φως των ρουκετών θα φωτίζει και τους καταυλισμούς των προσφύγων, για την αθλιότητα των οποίων έχουν συνευθύνη ο Χίου Μάρκος, οι αχαλίνωτοι μικροαστοί, οι ρουκετατζήδες και όλο το υπόλοιπο χιώτικο κακό συναπάντημα.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Επεα πτεροεντα | 18/04/2017 18:31
  Και θα πάρει την πιο βλάσφημη μορφή του, όταν το φως των ρουκετών θα φωτίζει και τους καταυλισμούς των προσφύγων, για την αθλιότητα των οποίων έχουν συνευθύνη ο Χίου Μάρκος, οι αχαλίνωτοι μικροαστοί, οι ρουκετατζήδες και όλο το υπόλοιπο χιώτικο κακό συναπάντημα. Κυριε Χειλά, εσενα η προσφορά σου, στο θεμα των προσφυγων, ποια ειναι? Πρεπει να εχεις μεγαλη ιδεα για τον εαυτο σου, για να εισαι κριτης ολων τςν αλλων αφ' υψηλου!
  Υπολοιπο συναπαντημα
  απάντηση15
   
   
  Αστα φιλτατε μη τα πιανεις | 16/04/2017 17:08
  Η Ζουγκλα θα υποχωρησει με το ξαπλωμα της Ερημου μεχρι της τελικης καταληψης του χωρου. Με κουδουνοκρουσιες η , κροτους και καπνους τα τελευταια 3000 χρονια δεν εχει γινει τιποτα. Σεβαστη η προσπαθεια σου. Καλο πασχα.
  Αντωνυμος
  απάντηση61
   
   
  Κάνεις λάθος όταν λες ότι | 16/04/2017 13:30
  ο εξτρεμισμός δεν είναι υπόθεση μόνο των δυο πολιτικών «άκρων». Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που ισχύει όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ένα οργανισμό που βρίσκεται πέρα από τα άκρα της πολιτικής, ένα οργανισμό που κάνει τους φασίστες της ΧΑ να φαίνονται δημοκράτες.
  Χ
  απάντηση84
   
   
  Ολα είναι σχετικά | 16/04/2017 07:12
  Για να κρίνει ο μη-ενήμερος αναγνώστης, ο αρθρογράφος όφειλε να καταθέσει πληροφορίες για τυχόν ζημίες, τραυματισμούς, ενοχλήσεις και παράπονα που σχετίζονται με το όλο γεγονός. Υπενθυμίζουμε ότι σε άλλα μέρη ακολουθούνται αποδεδειγμένα πιο βίαια έθιμα, όπως το τρέξιμο των ταύρων στην Παμπλόνα, που σίγουρα θα έπρεπε να ελέγχεται. Αν βέβαια οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ως ενήλικες αναλαμβάνουν το ρίσκο και τις συνέπειες της συμμετοχής τους, τότε τι να κάνουν οι αρχές;
  picar
  απάντηση72
   
   
  Άξιος | 15/04/2017 20:31
  Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχρητήρια για την τόλμη σας να θέσετε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
  Κώστας Κανταρτζής
  απάντηση99
   
   
  Άστα αυτά Χειλά | 15/04/2017 16:58
  Με το Σόιμπλε να ασχολείσαι. Αυτοί το κάνουν αυτό χρόνια και χρόνια εσύ θα τους το κόψεις; Τι θα πεί ότι ο δεσπότης είναι φίλος του Μπαλτάκου. Τι σχέση έχει αυτό με το έθιμο χρόνων και χρόνων. Σοβαρό κριτήριο έχεις. Τι να σου πεί κανείς.
  Idiot buster
  απάντηση87
   
   
  Μια αυτόπτης μαρτυρια | 15/04/2017 16:08
  Κύριε Χειλά Ανήκω στους Χιώτες που υφίστανται όλο το μένος της βαρβαρότητας του εμφύλιου ρουκετοπόλεμου....αυτήν τη στιγμή ουκ ολίγοι κάτοικοι βρισκόμαστε στο έλεος των συμπλεγματικών υποστηρικτών αυτής της βαρβαρότητας που επιμένουν να την αποκαλούν έθιμο, και να καταργήσουν τους νόμους και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ασφάλειας ,της αξιοπρέπειας και της ιδιοκτησίας. Αισθανόμαστε ότι είστε μία φωνή από εμάς και σας ευχαριστούμε για την γενναία τοποθέτησή σας. Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση! Να εύχεστε αύριο να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές από τις ανεγκέφαλες ενέργειες αιρετών και όχι μόνο, στο πολύπαθο νησί της Χίου .
  Μ.Κ.
  απάντηση86
   
   
  Συγχαρητήρια κύριε | 15/04/2017 13:23
  Άψογο το άρθρο σας. Και να σας πω; Είναι υποκρισία να εντάσσουν σε μια παράδοση (υποτίθεται) αγάπης αυτή την ομαδική απόπειρα μαζικών δολοφονιών και τραυματισμών. Όσο για τον αρχιπαπά τους... Αν ξέρετε εσείς κανέναν ιερωμένο οποιουδήποτε από τα χριστιανικά δόγματα που να είναι υπέρμαχος του Διαφωτισμού να τον υποδείξετε παρακαλώ - εκτός αν φοβάστε μη τον πάρει και τον σηκώσει από τους υπόλοιπους. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι αναίμακτη η Ανάσταση. Εγώ υπέδειξα στα παιδιά μου ΝΑ ΜΗΝ πάνε τον εγγονό μου στην Ανάσταση, γιατί είναι μικρούλης και θα τρομάξει αναίτια. Τι ωραία! Να φοβάσαι να πας το παιδάκι σου στη γιορτή της αγάπης επειδή μπορεί να κινδυνεύσει η σωματική και ψυχική του υγεία!!!
  Σταματίνα Πετράκου
  απάντηση103
   
   
  Όταν οι < πολιτισμένεπάνες > μαϊμουδίζουν | 15/04/2017 12:38
  Προσέξτε τι γράφει ο αθεόφοβος που περνιέται για δημοσιογράφος: << Φέτος, χάρη και στην ενδοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, το κακό επαναλαμβάνεται. Και θα πάρει την πιο βλάσφημη μορφή του, όταν το φως των ρουκετών θα φωτίζει και τους καταυλισμούς των προσφύγων, για την αθλιότητα των οποίων έχουν συνευθύνη ο Χίου Μάρκος, οι αχαλίνωτοι μικροαστοί, οι ρουκετατζήδες και όλο το υπόλοιπο χιώτικο κακό συναπάντημα. >> Bre vlima είπαμε ότι είσαι προοδευτικός αλλά εσύ το παράκανες...
  Katsikis
  απάντηση88
   
   
  Υπόδειγμα νηφάλιας δημοσιογραφίας... | 15/04/2017 11:45
  Νομίζω ότι το να σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο είναι περιττός κόπος, μιά και η λέξη εμπάθεια και προκατάληψη είναι λίγες για να το χαρακτηρίσουν. Μιά παρατήρηση μόνο: η επίθεση κατά της Εκκλησίας, (ποιός δέν θυμάται τον ορυμαγδό συκοφαντίας και αρλουμπολογίας το 2005), δέν περνάει πιά στον κόσμο. Μήν κουράζεστε άδικα. Βρείτε άλλο θέμα. Όσο για την εντιμότητα του νύν Μητροπολίτη Χίου και το σεβασμό του στο δημόσιο χρήμα είναι πανθομολογούμενη στην τοπική κοινωνία. Από κεί και πέρα κανείς δέν είναι υποχρεωμένος να συμφωνεί ή να συμπαθεί κανένα.Αυτό όμως είναι άλλης τάξεως ζήτημα.
  JHWEIR
  απάντηση98