Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ της γέννησης ή του θανάτου κάθε σημαντικού ανθρώπου καταξιώνεται μόνο όταν συνεκτιμάται με ό,τι προσέφερε στην εποχή του και όχι από τη συμβατική υποχρέωση μνήμης. Στην ελληνική Σμύρνη γεννήθηκε πριν από 150 χρόνια (1867), χιώτικης καταγωγής, ο Δημήτριος Ανδρέου Δάλλας. Στη ροή του χρόνου εξελίχθηκε σε κορυφαία προσωπικότητα όχι μόνο του εξαιρετικά δυναμικού και καρποφόρου αθλητισμού της Ιωνίας ως «Δημητρός Δάλλας» αλλά με επίδραση προοδευτικότητας και τολμηρών έργων στον αθλητισμό –φυσικά και στην κοινωνία –του ευρύτερου ελλαδικού χώρου.
ΕΙΝΑΙ βασικά γνωστός ως πρόεδρος του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης τον οποίο υπηρέτησε επί τριάντα και πλέον χρόνια (1898-1929) από όλες τις διοικητικές θέσεις, και πρόεδρός του από το 1919. Μέλος του ιστορικότατου «Ορφέα» (1890) συνέβαλε αποφασιστικά στην επανένωση με το «Γυμνάσιον» Σμύρνης και τη δημιουργία (1898) του γνωστότατου σε όλους Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης (από το 1940 με έδρα τη Νέα Σμύρνη).
ΣΕ ΟΛΗ του τη μακρά φιλαθλητική δράση διέκρινε τον Δάλλα το «ιερό πυρ» πρωτοβουλιών και έργων που προχωρούσαν πολύ πέραν του πλαισίου των επιδόσεων στα στάδια και στα γήπεδα αλλά ασκούσαν ευεργετική επίδραση στην όλη λειτουργικότητα μέχρι το 1922 της Ιωνίας, και γενικότερα του μικρασιατικού Ελληνισμού, και στη συνέχεια στην Αθήνα κατά την πρώτη και δραματική μεταπροσφυγική δεκαετία.
ΑΡΚΕΙ η καταγραφή των όσων τόλμησε και έπραξε –υλοποιώντας στην πράξη οράματα εμπλουτισμένα με βαθύτατη εθνική ευθύνη, κοινωνική ευαισθησία και πολιτισμική κατάθεση. Δημιουργός στη Σμύρνη των πρωτοποριακών σχολικών αγώνων (δραστική κοινωνική συνέργεια και όσον αφορά το ελληνικό φρόνημα), της ανάπτυξης του θεσμού των Πανιωνίων Αγώνων, από τα τέλη του 19ου αιώνα, ως συνταίριασμα αθλητικής άμιλλας της νεότητας της Ιωνίας, πολλών άλλων περιοχών του μικρασιατικού Ελληνισμού, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, της ελεύθερης μητροπολιτικής Ελλάδας, της Κύπρου και του αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Επίσης, η θωράκιση ελληνικών κοινοτήτων στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας με τη θερινή λειτουργία στη Σμύρνη «σχολών Γυμναστών» (με δαπάνες του Πανιωνίου) στις οποίες φοιτούσαν δάσκαλοι και δασκάλες και από τα βάθη της Μικρασίας. Να υπογραμμισθεί και η θεμελίωση του βόλεϊ στον ελλαδικό χώρο. Επιστέγασμα μέγα, η δημιουργία στην Ελλάδα (1926) του πρώτου τμήματος στίβου γυναικών στον Πανιώνιο και άλλα πολλά, μεταξύ των οποίων και η συμβολή του στη σύσταση του θεσμού των Βαλκανικών Αγώνων. Αυτά σε λιτή σύνοψη τα «πεπραγμένα» του αετού του μικρασιατικού αθλητισμού Δημητρού Δάλλα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ