Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν μπορούν με τίποτα να παραδεχθούν τα λάθη τους. Ούτε τα μεγάλα. Αλλά ούτε και τα μικρά. Αντίθετα, μάλιστα, προσπαθούν τις γκάφες τους να τις παρουσιάσουν ως μαγκιές.
«Μπαλαούρα, δώσε πίσω τα λεφτά. Εσύ φταις που χρεοκόπησε η χώρα» είπε γελώντας στην ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας στον βουλευτή του που πήρε από λάθος των υπηρεσιών το βοήθημα των 300 ευρώ.
Θα περίμενε κανείς από τον Πρωθυπουργό μιας χώρας που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση και κάθε οικονομική ενίσχυση είναι «μάννα εξ ουρανού», αντί να κάνει αστειάκια θέλοντας μάλιστα να ρίξει την ευθύνη στους προηγουμένους, να είναι έτοιμος μόλις γίνεται η «στραβή» να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Δώσαμε 600 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουμε 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους. Δυστυχώς, από λάθος το επίδομα δόθηκε και σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν το δικαιούνταν. Ζητούμε συγγνώμη. Θα φροντίσουμε να το διορθώσουμε». Τόσο απλά.
Οπως θα περίμενε κανείς από τον Πρωθυπουργό της χώρας –ο οποίος έχει πει τα μύρια όσα κατά των πολιτικών του αντιπάλων αποκαλώντας τους γερμανοτσολιάδες, προσκυνημένους, μερκελιστές και προδότες επειδή υπέγραψαν Μνημόνια και προσπάθησαν να φέρουν τη χώρα στον ίσιο δρόμο –να έχει το θάρρος και το πολιτικό μπόι να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος. Οτι έσφαλε όταν με απίστευτη σιγουριά έλεγε πως δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να μην κουρέψει η Μέρκελ το ελληνικό χρέος.
Διότι όταν ο Πρωθυπουργός κάνει πλάκα με το επίδομα του Μπαλαούρα και δεν παραδέχεται τα λάθη του περνάει το μήνυμα προς τους συνεργάτες του, τους υπουργούς, την κρατική μηχανή ότι, εντάξει, δεν τρέχει και τίποτα. Νομιμοποιώντας ουσιαστικά το «άρπα κόλλα».
Ετσι γίνεται αποδεκτό να τοποθετεί το ελληνικό κράτος ανορθόγραφες επιγραφές σε ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να έχει την άνεση η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ιγγλέση να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον νόμο του κράτους για τη λειτουργία του μεταλλείου στις Σκουριές και ο υπουργός Πολάκης να εκτοξεύει οχετό ύβρεων προς όσους ζητούν να μην πεθαίνουν κάθε ημέρα άνθρωποι αβοήθητοι λόγω διάλυσης του συστήματος Υγείας.
Να θυμίσουμε ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο ο νυν Πρωθυπουργός μιμείται αλλά δεν μπορεί να φθάσει ούτε στο μικρό του δακτυλάκι, είχε το θάρρος να πει «mea culpa» μέσα στην ελληνική Βουλή –εις επήκοον όλων. Αλλες εποχές, άλλα ήθη, άλλοι άνθρωποι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ