Στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι λέει «ανακρίβειες».
Καμία αντίρρηση.
Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο ίδιος υπουργός επιχειρεί να εξηγήσει ποιο είναι το ακριβές, δηλαδή τι έχει πραγματικά συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Επί λέξει είπε το εξής:

«Αν είμαστε εντός των στόχων και προβλέψουμε το 2018 ότι το 2019 θα είμαστε στο 3,5% θα υπάρχει 1% θετικά μέτρα και 1% αρνητικά. Αρα εσείς λέτε ανακρίβειες σοβαρές όταν λέτε ότι τα αντίμετρα θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει υπέρβαση»
.
Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τίποτα. Αλλά τι καταλαβαίνω εγώ είναι δευτερεύον.
Ποιο σημαντικό είναι αν ο υπουργός Οικονομικών έχει καταλάβει τι συμφώνησε.
Τι εννοεί λοιπόν ο ποιητής;
Αν, για παράδειγμα, «είμαστε εντός των στόχων» και πιάνουμε το πλεόνασμα του 3,5% τότε γιατί χρειάζεται να πάρουμε επιπλέον μέτρα, θετικά ή αρνητικά, για το 2019;
Αν δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί ασχολούμαστε; Από αθλητικό πνεύμα;
Και αν τα μέτρα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα πώς θα έχουν επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους, στο όνομα των οποίων καλούμαστε να τα πάρουμε;
Διότι αν δεν με παρασύρει το ιδιότυπο γλωσσικό ιδίωμα του υπουργού τότε υποψιάζομαι το χειρότερο. Οτι δηλαδή τα μέτρα για το 2019-2020 θα εφαρμοσθούν ούτως ή άλλως, είτε είμαστε εντός στόχων είτε δεν είμαστε.
Και ότι απλώς για να πατσίσει η κυβέρνηση τα 3,6 δισ. που συμφώνησε θα οργανώσει και μερικά παιδικά συσσίτια.
Αλλά αυτό είναι διαφορετικό από ό,τι η ίδια κυβέρνηση μας έλεγε έως τώρα. Οτι δηλαδή οι ακραίοι δανειστές δεν εμπιστεύονται τις επιδόσεις της και ότι εξ αυτού του λόγου ζητούν να νομοθετήσουμε προκαταβολικά μέτρα που θα εφαρμοσθούν μόνο αν οι επιδόσεις αυτές δεν είναι οι αναμενόμενες.
Αυτό μας έλεγαν. Και ταυτοχρόνως δήλωναν βέβαιοι ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν διότι οι επιδόσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα καταπλήξουν την Υφήλιο.
Αλλα όμως είπε προχθές ο Τσακαλώτος. Και από τις εξηγήσεις του (αν τις εννόησα σωστά…) το ερώτημα δεν είναι αν λέει ανακρίβειες ο Μητσοτάκης αλλά ότι έως τώρα έλεγε ανακρίβειες η κυβέρνηση.
Διότι η άλλη ερμηνεία είναι πως δεν καταλαβαίνουν ούτε τι τους ζητούν ούτε τι δίνουν ούτε σε τι έχουν ή δεν έχουν συμφωνήσει.
Και ότι από τις δύο ερμηνείες αυτή είναι σαφώς η χειρότερη!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ