Μεγάλη Πέμπτη συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο μέσα σε μια… αναστάσιμη ατμόσφαιρα, αφού προηγουμένως ανακοίνωσε στους υπουργούς του ότι θα περάσει ένα ανέμελο Πάσχα μαζί με την οικογένειά του στην Κέρκυρα με το έθιμο των μπότηδων, και εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) τους μίλησε για… εκλογές. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, αυτός που τη Μεγάλη Τετάρτη στη Βουλή είχε επιτεθεί φραστικά στον Κυρ. Μητσοτάκη που εξακολουθεί να ζητεί εκλογές. Και του είπε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους». Στο Υπουργικό Συμβούλιο όμως ο κ. Τσίπρας, όχι μόνον θυμήθηκε τις εκλογές, αλλά ισχυρίστηκε ότι όταν θα γίνουν θα τις κερδίσει. Και θα πείτε, από πού αντλεί όλη αυτή την αισιοδοξία, τη στιγμή που δημοσκοπικά τουλάχιστον είναι πολλές μονάδες πίσω, το κόμμα των ΑΝΕΛ που τον στηρίζει βρίσκεται εκεί γύρω στο 1,5%, και οι πολίτες έχουν γονατίσει από τη φορολογία, τα μέτρα και την ανεργία;
nnn
Η αισιοδοξία του ο κ. Τσίπρα –και δεν το έκρυψε –πηγάζει από τη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης (που ακόμα, να σημειώσω, τυπικά και επισήμως δεν έκλεισε), χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες οικονομικοπολιτικές εξελίξεις ως «θετικές». Και τη συμφωνία… υπερασπίσιμη. Είπε συγκεκριμένα: «Πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη». Το ότι θα νικήσει στις επερχόμενες εκλογές αρχίζω να πιστεύω ότι του έχει γίνει βίωμα. Το είπε και στη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά τότε νόμιζα ότι το είπε για να τον χειροκροτήσουν οι βουλευτές του. Για να τους δώσει θάρρος και κουράγιο που θα πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες τώρα το Πάσχα.
Γκρίνια στη ΝΔ

Παρά το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε μια κίνηση που δεν το συνηθίζει, δηλαδή να σηκωθεί από τη θέση του στη Βουλή και να χαιρετήσει έναν-έναν τους βουλευτές και να τους ευχηθεί «Καλό Πάσχα», και κυρίως να ενδιαφερθεί για τον καθένα χωριστά «πώς θα περάσει τις γιορτές», η ατμόσφαιρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ταίριαζε με την ατμόσφαιρα της Μεγαλοβδομάδας: θλίψη, κατήφεια, περισυλλογή. Και τούτο γιατί, όπως μου είπαν αρκετοί βουλευτές, στη συζήτηση η ΝΔ αναγκάστηκε να παίξει ρόλο αμυντικό, ωσάν να ήταν… ένοχη. Ορισμένοι μάλιστα αναγνώρισαν ότι ο Αλ. Τσίπρας ήταν πολύ καλός, παρά τα ψέματα και τις «ανοησίες που έλεγε», αλλά, όπως σημείωναν, «αυτά μένουν στον κόσμο». Η γκρίνια των βουλευτών έπεσε και πάνω στον Αδωνι Γεωργιάδη. Τους έχουν κουράσει, βλέπετε, όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις που έχει με τον Παύλο Πολάκη και τον Ανδρέα Ξανθό. Τους έχει κουράσει να τον βλέπουν συνέχεια στη Βουλή με τον δικηγόρο του Αθ. Πλεύρη και να αναλύουν συμβάσεις και αποφάσεις, ωσάν να είναι κατηγορούμενοι σε δικαστήριο. Τους γαλάζιους βουλευτές έχει, τέλος, κουράσει η έλλειψη στρατηγικής στην επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος, αφού ο κάθε επικοινωνιολόγος (είτε κοινοβουλευτικός είτε μη) που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος και γενικά το κόμμα, «σηκώνει δικό του μπαϊράκι». Εχουν δημιουργήσει ομαδούλες μέσα στην παράταξη και δεν ανταλλάσσουν ούτε «καλημέρα» μεταξύ τους.


Προσοχή στον δρόμο

Και τι νομίζετε ότι έκανε η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή; Ημερίδα για την οδική ασφάλεια, στο Μουσείο Αυτοκινήτου, στο κέντρο της Αθήνας, με τιμώμενο πρόσωπο την κόρη του Αρη Σταθάκη Χριστίνα-Μυρτώ Σταθάκη, πρόεδρο του Ιδρύματος για την Οδική Ασφάλεια. Ακόμα και εκεί υπήρξε γκρίνια, αφού οι μισοί τομεάρχες δεν εκλήθησαν (και τηλεφωνούσαν στον κ. Αυγενάκη και τον ρωτούσαν γιατί δεν τους κάλεσε), ενώ την παράσταση έκλεψε ο κ. Μητσοτάκης που είπε ότι ανησυχεί και ο ίδιος για τα παιδιά του όταν βγαίνουν στον δρόμο, ακόμα και όταν πάνε στο σχολείο.


Το ξινό χιούμορ του Δένδια

Μαθαίνω ότι η (ατυχής) έμπνευση του Ν. Δένδια να αναφερθεί στην ηθοποιό του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου Γεωργία Βασιλειάδου για να «πικάρει» τον «Euclid» (κατά κόσμον Ευκλείδη Τσακαλώτο) δεν ενόχλησε μόνο τις φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, αλλά και κάποιους νεοδημοκράτες. Αφενός θεώρησαν ότι ως εύρημα ήταν «ξινό» και μακάβριο –η γυναίκα έχει πεθάνει από το 1980 –και αφετέρου υπέκρυπτε μια αίσθηση ρατσισμού (η όμορφη Σκάρλετ και η άσχημη Βασιλειάδου). Θυμίζω ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε στη Βουλή στον υπουργό Οικονομικών ότι «θέλησε ως αμοιβή της εξαιρετικής εργασίας την οποία παρέχει διαπραγματευόμενος να έχει συνάντηση για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Τζοχάνσον», αλλά έτσι που τα πάει «και η μακαρίτισσα η Γεωργία Βασιλειάδου πολύ σας πέφτει». Ο Ν. Βούτσης μάλιστα σχολίασε από το προεδρείο ότι ήταν ένα «άκρως αντιφεμινιστικό σχόλιο» για να σημειώσει: «Σεβόμαστε και τη μνήμη της Γεωργίας Βασιλειάδου και την κυρία Τζοχάνσον και όλους. Προς Θεού!».

HeliosPlus