Επεσαν τα προσωπεία. Ο μεγάλος… στρατηλάτης και υπουργός Αμυνας εξεδήλωσε ευθέως την αγάπη του προς «Το Βήμα» και «Τα Νέα». Ζήτησε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, να κλείσουν πάραυτα, γιατί προφανώς τον ενοχλούν. Αλλά δεν θα του περάσει. Επειδή απλούστατα «Το Βήμα» και «Τα Νέα» ανήκουν στους αναγνώστες τους που τα ψηφίζουν καθημερινά. Θα μείνει με το κακό του.


Τα βάτα του Τσίπρα

Σας το έχω ξαναγράψει. Δεν υπάρχει πρωθυπουργός μετά τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα που να έχει συναντηθεί τόσες φορές με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο ο Αλέξης Τσίπρας. Γεύματα, δείπνα, συναντήσεις στο Μαξίμου και στην Αρχιεπισκοπή, συνεχώς μαζί είναι. Και αν καμιά φορά υπάρξει παρεξήγηση ανάμεσά τους, ο κ. Τσίπρας φροντίζει να στέλνει απεσταλμένο ώστε να κατευνάσει τα πράγματα. Γιατί μπορεί ο Πρωθυπουργός να δηλώνει (προφανώς για εσωκομματική κατανάλωση) άθεος, αλλά υπολογίζει πολύ τόσο στη συνεργασία της κυβέρνησής του με την Εκκλησία όσο και στις ψήφους των θρησκευομένων. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι τόσες συναντήσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τους υπόλοιπους πατριάρχες, οι επισκέψεις του στον Πανάγιο Τάφο, στο Αγιον Ορος και οι συναντήσεις του (τρεις τον αριθμό) με τον Ποντίφικα. Τον Αρχιεπίσκοπο τον προσέχει ιδιαιτέρως. Την ίδια όμως προσοχή δίνει και ο Αρχιεπίσκοπος στον κ. Τσίπρα.
nnn
Οι πρόσφατες όμως επιθέσεις των συριζαίων βουλευτών για το Αγιο Φως εκνεύρισαν τον Μακαριότατο (έβαλε τον εκπρόσωπο Τύπου της Αρχιεπισκοπής μάλιστα να απαντήσει) που είπε μια φράση η οποία εκνεύρισε με τη σειρά του τον κ. Τσίπρα. Τι είπε ο Μακαριότατος: «Λυπάμαι τον Τσίπρα που έπεσε στα… βάτα». Αλλο πάλι τούτο, προφανώς να σκέφτηκε ο Πρωθυπουργός. Τι είναι τα βάτα; Αγιες ημέρες διάγουμε και σκέφτηκα ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν λέει τυχαία πράγματα. Ετσι κατέφυγα στα λεξικό: Βάτα αναφέρονται το «γένος διάφορων φυτών, που περιλαμβάνει αγκαθωτούς θάμνους ή δενδρύλλια». Εκτός εάν εννοεί (ως προκαθήμενος της Εκκλησίας) τη… βάτο. Αυτή δηλαδή που περιλαμβάνεται στην Παλαιά Διαθήκη που λέει ότι «ο Θεός εμφανίστηκε στον Mωυσή με τη μορφή φλεγόμενης βάτου».


Αγαπώ τον Τσίπρα ως πατέρας προς παιδί

Το μυστήριο έλυσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας, στην οποία δόθηκαν υποσχέσεις ότι το Αγιο Φως θα μεταφέρεται στην Ελλάδα όσο είναι αυτή η κυβέρνηση με τιμές αρχηγού κράτους. Ωσάν οι άλλες κυβερνήσεις που έρχονται θα πράξουν διαφορετικά. Ετσι η «παρεξήγηση» ήρθη και ο Αρχιεπίσκοπος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Τσίπρα εξηγώντας παράλληλα τι εννοούσε με τη φράση: «Τα βάτα είναι τα άγρια φυτά που όταν κάποιος μπλέξει σε αυτά δεν μπορεί να ξεμπλέξει. Είπα ότι αγαπάω, σέβομαι και έχω καλή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και ως πατέρας προς παιδί τον λυπάμαι, διότι θέλει, αγωνίζεται, προσπαθεί» είπε. Αλλά ο Μακαριότατος δεν έμεινε εκεί. Ηθελε να πει κάτι παραπάνω για τα βάτα και ποιους πραγματικά εννοεί ότι έπεσαν μέσα σ’ αυτά…
Ο Σόιμπλε απέκτησε νέο αντίπαλο

Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, όπως είπε, «για μένα βάτα είναι η τρόικα, ο Σόιμπλε, το ΔΝΤ και όλοι εκείνοι οι οποίοι δεν τον βοηθούν να ξεπεράσει τα προβλήματά του» (του κ. Τσίπρα). Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Σόιμπλε απέκτησε ακόμα έναν αντίπαλο, πέραν του κ. Τσίπρα που εξακολουθεί να τον θεωρεί ως τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του. Τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και ο Θεός ας τον λυπηθεί…


Εξεταστική με Σκάρλετ και Βασιλειάδου

Κάθε άλλο παρά πολιτικό πολιτισμό έφερε η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Καβγάδες, ύβρεις, ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία. Και καλά, θα πείτε, ήταν αναμενόμενος ο καβγάς ανάμεσα στον Αδωνι Γεωργιάδη και στον Παύλο Πολάκη (πρόκειται για καβγά διαρκείας, με αναφορές ακόμα και σε Ειδικό Δικαστήριο) ή οι επιθέσεις του κ. Πολάκη προς τον Κ. Σημίτη (τον αποκάλεσε… βρικόλακα), αλλά να εμπλακεί στη συζήτηση και η Σκάρλετ Τζοχάνσον (φωτογραφία) πάει πολύ. Ηταν η στιγμή που μόλις τελείωσε την ομιλία του ο Ευ. Τσακαλώτος (που επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι λέει ψέματα) και πήρε τον λόγο για να απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο του είπε: «Αν θυμάμαι καλά, θέλατε να πάτε για ποτό με την Σκάρλετ Τζοχάνσον. Με την αείμνηστη Γεωργία Βασιλειάδου και πολύ σας είναι». Και το σημαντικότερο, οι γαλάζιοι βουλευτές χειροκρότησαν τον κ. Δένδια για αυτή την (άστοχη) τσαχπινιά του. Αν κανείς παρακολουθούσε τη συζήτηση, το μόνο σίγουρο θα ήταν ότι τίποτα για το ποιος φταίει για τα χάλια της Υγείας δεν έμαθε.

HeliosPlus