Σας έχω προετοιμάσει λόγω της συγκυρίας που έχουμε τελευταίως με τις επαφές μας με το τραπεζικό σύστημα. Μαθαίνω όμως διάφορα, τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: τούτες τις ημέρες λοιπόν εξελίσσεται το πρότζεκτ πώλησης του 75% (περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ) της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα.
nnn
Πληροφορούμαι λοιπόν ότι η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε και έχουν κατατεθεί, απ’ όσο γνωρίζω, ορισμένες δεσμευτικές προσφορές. Η μία του Ελληνοαμερικανού John Kalamos, ο οποίος έχει αποπειραθεί σε διάφορες περιόδους να συμμετάσχει στα ελληνικά επενδυτικά προγράμματα, αλλά ως τώρα δεν το έχει καταφέρει.
nnn
Η πιο τραπεζικά ενδιαφέρουσα όμως προσφορά είναι αυτή του κινεζικού κολοσσού FOSUN. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διοίκηση της Εθνικής προκρίνει την κινεζική πρόταση της FOSUN, η οποία συν τοις άλλοις παρέχει και διευκολύνσεις ώστε να μεγαλώσει το ποσοστό πώλησης της Εθνικής. Επιπλέον, προς την κινεζική πρόταση κλίνει και η Goldman Sachs, η οποία έχει αναλάβει, σας θυμίζω, σύμβουλος της πώλησης για λογαριασμό της Εθνικής
Τράπεζας.
nnn
Παρεμπιπτόντως, σας ενημερώνω, μιας και έπεσε στην αντίληψή μου –όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο –ότι υπηρεσίες επικοινωνίας στην πώληση προσφέρει η εταιρεία «V+O» του Θωμά Βαρβιτσιώτη και του Γιάννη Ολύμπιου. Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως διαπιστώνω, είναι παντός καιρού και πάσης πολιτικής. Δηλαδή με οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε όλες τις εποχές. Δεν υπάρχει καμιά δουλειά που να μην είναι μέσα…
nnn
Ας επανέλθω όμως στο επίμαχο θέμα. Προσωπικό ενδιαφέρον για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εκδηλώνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και αυτό που σιγοψιθυρίζουν στην Εθνική Τράπεζα είναι ότι η δουλειά με τους Κινέζους είναι κλεισμένη και έχει μάλιστα προεπιλεγεί ακόμα και η νέα διοίκηση που θα αναλάβει την Εθνική Ασφαλιστική μετά την πώληση. Ορισμένοι εκτιμούν ότι το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αποτελέσει προπομπό για την εισαγωγή της κινεζικής FOSUN στην Εθνική Τράπεζα.
nnn
Παρά το γεγονός ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλες δυο κινεζικές εταιρείες, όπως και εσείς καταλάβατε, πίσω από το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής κρύβεται το ακόμα μεγαλύτερο, αυτό της Εθνικής Τράπεζας.
Ενας συριζαίος ήρωας
Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, αλλά μου δημιουργείται η αίσθηση ότι πρόκειται για τον ήρωα της συριζαίικης διακυβέρνησης. Για τον απλούστατο λόγο ότι παλεύει με το κόμμα του, με τα ευαίσθητα αλλά παράλογα γκρουπούσκουλα της άκρας Αριστεράς, με τους επίσης παράλογους του εθνικισμού και της Δεξιάς και την αδιαφορία μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού. Είναι αυτοί που κλαίνε όταν βλέπουν ένα νερό προσφυγάκι στα νερά του Αιγαίου, αλλά αντιδρούν όταν το βλέπουν ζωντανό έξω από την αυλή τους.
nnn
Ο κ. Μουζάλας αυτή την περίοδο καίγεται στην κυριολεξία. Εχει καταφέρει να κλείσει την Ειδομένη, χωρίς να ανοίξει μύτη, να ελευθερώσει την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, να απαλλάξει την πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Αρεως από τις στρατιές των προσφύγων. Να διαχειρισθεί επίσης το πρόβλημα των νησιών και να παλεύει στην Ευρώπη για τη διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
nnn
Τα τελευταία γεγονότα στη Συρία με τα χημικά εναντίον αμάχων και τους βομβαρδισμούς με Τόμαχοκ των Αμερικανών τον έχουν αναστατώσει. Απευθύνει έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις για λογική και ρεαλισμό στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

«Λευκή πετσέτα»
Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα με τα οποία «βομβάρδισε» τον Ν. Παππά ο Ευ. Βενιζέλος στη Βουλή σχετικά με το περιβόητο ταξίδι στη Βενεζουέλα το 2013. Το μόνο στοιχείο που προσκόμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, πέραν των όσων έχει ήδη πει για το όλο θέμα, προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημα ότι το ταξίδι αυτό είχε κάποια αποτελέσματα όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ήταν ότι τον Αύγουστο του 2015 πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, ο τότε γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, κατά την οποία υπεγράφη και μνημόνιο συναντίληψης για θέματα ενεργειακά. Ο λόγος για τον εξάδελφο του Πρωθυπουργού Γ. Τσίπρα, με τον οποίο ήταν μαζί και εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών πετρελαίου, δηλαδή της Motor Oil και των ΕΛΠΕ. Πάντως ο κ. Παππάς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει, όπως διευκρίνισε, «αν προέκυψε από εκείνη τη συνάντηση κάποια εμπορική συνεργασία». Οσοι άκουσαν τη συζήτηση στη Βουλή και τα ερωτήματα που έθεσε –αν και σε ήπιους τόνους –ο κ. Βενιζέλος, κυρίως όμως τις απαντήσεις του κ. Παππά, τους έμοιαζε περισσότερο σαν να έριξε… λευκή πετσέτα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Το θέμα, βεβαίως, θα έχει και συνέχεια.

Η Ζωή και ο Αλαβάνος
Ο Αλέκος Αλαβάνος είχε μια ιδέα και προσπάθησε να την υλοποιήσει. Σκέφτηκε, όπως μαθαίνω, ότι ίσως να ήταν καλύτερα να υπήρχε ένας συντονισμός των λεγόμενων αντιμνημονιακών κομμάτων που βρίσκονται εκτός Κοινοβουλίου και που όλα μαζί, αν αθροίσεις τα ποσοστά τους, είναι εκεί γύρω στο 3%. Ετσι λοιπόν άρχισε τις επαφές με τη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη (με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στις προηγούμενες εκλογές) και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κοινή τους γραμμή ήταν η επάνοδος στο εθνικό νόμισμα. Οταν όμως πήγε να συναντήσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, μαθαίνω ότι έφαγε «πόρτα». Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά η Ζωή του είπε ότι «δεν χρειάζεται να συνεργαστώ με κανέναν, θα μπω με τις δικές μου δυνάμεις στη Βουλή».
nnn
Είναι ενδεικτικά της σιγουριάς που έχει στον εαυτό της διάφορα γεγονότα, όπως: ο καβγάς που έστησε χωρίς αιτία με τη ρουμάνα επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, οι «ακτιβιστικές» της παρεμβάσεις σε διάφορα χάπενινγκ για το χρέος, οι τσακωμοί με συνεργάτες της. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη Ραχήλ Μακρή, που ήταν δίπλα της στην ίδρυση της «Πλεύσης Ελευθερίας», ούτε καλημέρα πλέον δεν ανταλλάσσει, αναγκάζοντάς τη να της γυρίσει την πλάτη και να ιδρύσει διαδικτυακή πολιτική πλατφόρμα προσδοκώντας να τη μετατρέψει σε κόμμα. Αλλά η Ζωή προχωρεί μόνη της…

«Δώσε μου άλλη μια ευκαιρία»
Σας έχω νεότερα για την υπόθεση του πολύκροτου διαζυγίου. Επρόκειτο να κατατεθεί την περασμένη εβδομάδα η αίτηση διαζυγίου, η οποία, όπως έμαθα, αναβλήθηκε προς το παρόν για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι επενέβησαν λυτοί και δεμένοι, πολύ ισχυρά πρόσωπα, ώστε το ζευγάρι να τα ξαναβρεί, και ο δεύτερος είναι τα πολλά λουλούδια με τα μπιλιέτα συγγνώμης του τύπου «δώσε μου άλλη μια ευκαιρία» που στάλθηκαν. Εως τώρα πάντως δεν υπήρξε ανταπόκριση, αλλά να ξέρετε ότι αν τελικά κατατεθεί η αίτηση διαζυγίου, ο πάταγος που θα δημιουργηθεί θα είναι τόσο μεγάλος που θα έχει επιπτώσεις και στην πολιτική ζωή του τόπου.

«Πλύση εγκεφάλου»

Το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» παρατήρησε ο εγκληματολόγος και ψυχίατρος Νιλς Μπέγερο. Το 1973 σε μια ληστεία τράπεζας στη Στοκχόλμη – εξ ου και το όνομα του συνδρόμου – οι τέσσερις όμηροι της υπόθεσης ανέπτυξαν θετικά συναισθήματα για τους ληστές, φθάνοντας σε σημείο να τους υπερασπισθούν.

nnn

Το 1933, ο ούγγρος ψυχαναλυτής και μαθητής του Φρόιντ Φερένσκι μίλησε για «ταύτιση με τον επιτιθέμενο», ένα φαινόμενο όπου αισθανόμαστε ότι ο επιτιθέμενος προσδοκά από εμάς. Αυτό ακριβώς, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα με ένα μέρος της κοινωνίας. Κάποιοι, λένε οι ειδικοί, θα αισθανθούν ακόμα και ανακούφιση μόλις κλείσει η αξιολόγηση.

nnn

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «πετύχαμε, επιτέλους». Η ΝΔ θα πει «καθυστερήσατε, επιτέλους όμως». Κάποιος απλός κόσμος θα πει «δεν μας βρήκε το μεγάλο κακό, επιτέλους». Ομως η «αίσθηση ανακούφισης» είναι για τη… μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων. Ο Μπέγερο την ονόμασε «αποτέλεσμα πλύσης εγκεφάλου».

nnn

Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή; Αλλοτε επισκεπτόταν τον χώρο ως… καταληψίας και διαδήλωνε με… αλογοουρά κατά των πολιτικών για την Παιδεία. Την επόμενη φορά που βρέθηκε στον χώρο αυτόν ήταν όμως Πρωθυπουργός. Μπαίνοντας στο πολυτελές ξενοδοχείο «Electra Metropolis», στην οδό Μητροπόλεως, όπου βρισκόταν παλιά το υπουργείο Παιδείας, ο κ. Τσίπρας το πρώτο που θυμήθηκε ήταν οι… καταλήψεις που έκανε: «Εδώ ερχόμουν ως καταληψίας» είπε στον έκπληκτο πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδη και ανέβηκε στο roof του ξενοδοχείου, με θέα την Ακρόπολη, για να απολαύσει τη σφυρίδα και το λευκό κρασί, που κέρδισε στο στοίχημα.

nnn

Ο Γ. Σουφλιάς μπορεί να μην προσκλήθηκε στην τελετή των εγκαινίων της σήραγγας στα Τέμπη, όμως το έργο αυτό φέρει την υπογραφή του. Γι’ αυτό και φρόντισε να δηλώσει ότι χάθηκαν τεσσεράμισι πολύτιμα χρόνια εξαιτίας της κρίσης αλλά και της αδράνειας όσων ανεξαιρέτως ακολούθησαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ