Ρεσιτάλ υποκρισίας και μικροψυχίας έδωσε η κυβέρνηση με αφορμή τα εγκαίνια για τις σήραγγες των Τεμπών, δείχνοντας ξεκάθαρα για μία ακόμα φορά πόσο κατώτερη των περιστάσεων είναι.
Ρεσιτάλ υποκρισίας, γιατί ήταν η κυβέρνηση που για χρόνια διατυμπάνιζε ότι στις εθνικές οδούς συντελείται ένα «διαχρονικό οικονομικό έγκλημα», μιλώντας για ληστρικές παραχωρήσεις και πανάκριβα διόδια.
Ο κ. Τσίπρας ήταν μάλιστα ο εμπνευστής και μπροστάρης στο ρεσιτάλ λαϊκισμού του κινήματος «Δεν πληρώνω», σήκωνε τις μπάρες στις εθνικές και ενθάρρυνε τους μπαχαλάκηδες να καταστρέφουν τα ακυρωτικά μηχανήματα του μετρό –λες και θα μπορούσαν ποτέ να έχουν γίνει τα μεγάλα έργα χωρίς τη συγχρηματοδότηση από τα διόδια και τα εισιτήρια.
Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν αυτή που πλήρωσε ρήτρα καθυστέρησης 500 εκατ. ευρώ στους «διαπλεκόμενους εργολάβους» για να ξαναρχίσουν τα έργα ενώ φρόντισε όχι μόνο να τους προσεταιριστεί αλλά και να προωθήσει έναν απ’ αυτούς για εθνικό καναλάρχη με χαριστικά δάνεια ουρά από την Τράπεζα Αττικής και προίκα βοσκοτόπια!
Αυτό που κάνει όμως μεγαλύτερη εντύπωση είναι η απίστευτη μικροψυχία του Μαξίμου. Οχι μόνο επειδή δεν κάλεσε στα εγκαίνια κανέναν υπουργό της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, επί των ημερών των οποίων το έργο των Τεμπών είχε φτάσει στο 80% της ολοκλήρωσής του, αλλά και επειδή επιχείρησε να εκθειάσει το «τσαλαβούτημα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα μεγάλα έργα και να εκμηδενίσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι η «Αυγή» σε μια –μόνιμη πλέον –κρίση αμνησίας για όσα έχουν γίνει στον τόπο, δεκαετίες τώρα, κυκλοφόρησε την Παρασκευή με προπαγανδιστικό πρωτοσέλιδο, «Δρόμοι ασφαλείας, ταχύτητας, ανάπτυξης. Η Ελλάδα αποκτά εν έτει 2017 τις στοιχειώδεις οδικές υποδομές και αρχίζει να μοιάζει με ανεπτυγμένη χώρα».
Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια κυβέρνηση η οποία χαντάκωσε τον τόπο με τις οπισθοδρομικές ιδεοληψίες της και τις αλλοπρόσαλλες υποσχέσεις της και φόρτωσε τη χώρα με 85 δισ. ευρώ επιπλέον χρέος, έφερε τα capital controls και προκάλεσε μόνιμη ύφεση της οικονομίας.
Μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει τίποτε σημαντικό να παρουσιάσει στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και παρ’ όλα αυτά φτάνει στην πολιτική απρέπεια να χαρακτηρίζει τον Σημίτη που έβαλε τη χώρα στο ευρώ και έκανε όλα τα μεγάλα έργα «έναν από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας».
Κάποιοι δεν έχουν μνήμη. Ισως επειδή, όπως έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκό, η μνήμη είναι γείτονας των τύψεων.
Πάντως, όσο και να μεμψιμοιρεί ο κ. Τσίπρας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι πλέον μόλις τέσσερις ώρες!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ