Μας έλεγε ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο. Εν συνεχεία έδωσε μόνος του παράταση και είπε ότι θα κλείσει τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τέλος έως τις 7 Απριλίου του 2107. Συμφωνία όμως δεν επήλθε, απλώς συμφωνήθηκε πότε θα έρθουν (και αυτό όχι ακριβώς) οι θεσμοί στην Αθήνα. Αλλά θέλω να θυμίσω και κάτι «ηρωικές» υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία), του τύπου πως ούτε ένα ευρώ μέτρα από τη νέα συμφωνία, ή τις δηλώσεις (και μάλιστα στη Βουλή) του Ευ. Τσακαλώτου ότι θα παραιτηθεί εάν πέσει το αφορολόγητο κάτω από τις 9.000 ευρώ. Θέλετε κι άλλα; Οσοι του έλεγαν να κλείσει όσο πιο γρήγορα η συμφωνία γιατί θα είναι χειρότερα εάν καθυστερήσει, τους «καταδίκαζε» με συνοπτικές διαδικασίες ως «στήριγμα του Σόιμπλε», ή της τρόικας. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα στον οποίο οι επιθέσεις το τελευταίο διάστημα ήταν συνεχείς.
nnn
Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά η ΝΔ μάλλον χλιαρά αντέδρασε με τη συμφωνία της Μάλτας. Υπήρξε μία δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Β. Κικίλια ότι η συμφωνία φέρνει φτώχεια και υπερφορολόγηση, και σημείωνε την παραδοχή της κυβέρνησης ότι θα επιβληθούν σκληρά μέτρα. Να σκεφθείτε ότι τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος Χρ. Σταϊκούρα τον βρήκα σε σουβλατζίδικο στο Χαλάνδρι να αναλύει τη συμφωνία σ’ έναν πιτσιρικά… βαφτιστήρι του που του έκανε το τραπέζι. Ελεγε λοιπόν στον πιτσιρικά ότι το μόνο που συμφωνήθηκε στη Μάλτα ήταν να έρθουν οι θεσμοί στην Αθήνα, και ότι δεν έκλεισε η συμφωνία: «Αφού θα έρθουν οι θεσμοί να διαπραγματευθούν τη συμφωνία, πώς αυτή έκλεισε;» έλεγε. Και βεβαίως ότι με όσα ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε με τον πιο σαφή τρόπο ότι έρχονται σκληρά μέτρα.
Το deja vu των συριζαίων

Το ερώτημα που ετέθη από γαλάζια στελέχη (όχι προς την ηγεσία τους αλλά μεταξύ τους) αμέσως μετά από όσα συμφωνήθηκαν στη Μάλτα ήταν εάν έχει νόημα πλέον να ζητεί η ΝΔ εκλογές. Ολοι απάντησαν ότι βεβαίως έχει νόημα «να φύγει αυτή η ανίκανη κυβέρνηση που έχει καταστρέψει τον τόπο» αλλά οι συριζαίοι συνάδελφοί τους έλεγαν ότι «τώρα που έκλεισε η συμφωνία δεν έχει κανέναν λόγο ο κ. Μητσοτάκης να ζητεί εκλογές». Αλλά οι συριζαίοι βουλευτές ήταν την Παρασκευή στη Βουλή σε μια κατάσταση… deja vu! Να σκεφθείτε ότι ορισμένοι αποθέωναν τον Σόιμπλε επειδή έμαθαν ότι είπε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλο πρόγραμμα και ότι το 2018 θα βγει στις αγορές. «Σόιμπλε, Θεέ, την έπεσες στις αγορές» είπε ένας δείχνοντας από το iPhone του κάτι αριθμούς λέγοντας ότι έπεσαν τα ελληνικά spreads.


Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο

Ο Στ. Θεoδωράκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημείωνε ότι στη Μάλτα «παζάρεψαν μόνο ποιος πρωθυπουργός θα πάρει τα μέτρα». Και ένας βουλευτής του Ποταμιού είπε πως διάβασε κάπου ότι ο «μεν Τσίπρας θα μειώσει τις συντάξεις, ο δε Μητσοτάκης το αφορολόγητο»! Και τούτο γιατί από το 2019 θα είναι σε ισχύ τα μέτρα 1% επί του ΑΕΠ και από το 2020 η μείωση του αφορολόγητου ορίου για να συγκεντρωθούν επιπλέον 1% του ΑΕΠ (δηλαδή άλλα 1,8 δισ. ευρώ).


Ποιος εξόργισε τον Νικήτα

«Μπαρούτι» τον έκανε τον αντιπρόεδρο της Βουλής Ν. Κακλαμάνη ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος ο οποίος είχε υποβάλει ερώτηση στον Ν. Παππά για το «Survivor». «Με μπερδεύετε. Μια είστε εδώ, μια πάτε εκεί» του είπε ο προεδρεύων βλέποντας τον βουλευτή να μετακινείται στα βουλευτικά έδρανα. «Κύριε Πρόεδρε, πήγα στα παλιά μου λημέρια γιατί, όπως ξέρετε και έχετε πει από τη θέση που είστε, φωνάζω εκεί από την τηλεόραση αν ακούει το Μαξίμου. Φοβήθηκα, λοιπόν, ότι δεν θα άκουγε και γι’ αυτό είπα να καθόμουν μπροστά. Ομως, θα το επιχειρήσω και εκ του μακρόθεν» του απάντησε εκείνος. Ομως άρχισε να μακρηγορεί και να εκνευρίζει τον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος προσπάθησε αρκετές φορές να τον επαναφέρει στη διαδικασία. «Κύριε Νικολόπουλε, κλείστε, γιατί θα κλείσω το μικρόφωνο» τον προειδοποίησε αλλά εκείνος τίποτα. Του συνέστησε δε να μην αναφέρεται σε ονόματα διότι δημιουργείται πρόβλημα αλλά ο κ. Νικολόπουλος δεν έδειξε να τον λαμβάνει υπόψη συνεχίζοντας να λέει τα δικά του. Οπότε ο κ. Κακλαμάνης εμφανώς εκνευρισμένος του είπε: «Κύριε Νικολόπουλε, καθίστε κάτω αμέσως αυτή τη στιγμή και μη με φέρνετε σε δύσκολη θέση! Οταν εγώ προεδρεύω, δεν θα μου κάνετε τη Βουλή «Με ακούει το Μαξίμου»»! Τελειώσαμε!». Εννοούσε ο αντιπρόεδρος την εκπομπή του… τηλεπαρουσιαστή Νικολόπουλου σ’ ένα κανάλι. Και (τον) κάθισε κάτω.

HeliosPlus