Ισως στο «πανηγυράκι» που στήθηκε στα Τέμπη για τα εγκαίνια των σηράγγων να ταίριαζε η φράση του Κικέρωνα «Ο tempora, o mores», από την πρώτη ομιλία του εναντίον του Κατιλίνα που μεταφράζεται επί λέξει ως «Ω καιροί, ω ήθη». Και τούτο γιατί, πέραν του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιείται σήμερα για να γίνει κριτική ηθών και πράξεων του παρόντος, με τόνο ειρωνικό ή σαρκαστικό, συνέβησαν και ορισμένα αξιοσημείωτα γεγονότα, τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω:
nnn
Πρώτα απ’ όλα ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) έφτασε με καθυστέρηση, η οποία δεν δικαιολογείται, γιατί πέταξε έως τη Λάρισα με στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ, ενώ οι υπόλοιποι πήγαν οδικώς. Δεύτερον, είχε στηθεί μια τέντα με διάφορα καναπεδάκια και πίτσες τύπου «Μαργαρίτα», ενώ μια τοπική μπάντα έπαιζε δημοτικά και άλλα χαρούμενα τραγούδια. Τρίτον, ο κ. Τσίπρας, όπως τελευταίως το συνηθίζει, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον της ΝΔ, κατηγορώντας την ευθέως, όχι μόνον για καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου, αλλά ότι έχει ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Τέταρτον, υπήρξε σύγχυση για το πώς ονομάζεται η ρουμάνα επίτροπος. Ο κ. Τσίπρας, για παράδειγμα, την προσφωνούσε Κρετσού, ο δε κ. Σπίρτζης την έλεγε Κρέτσου. Ακόμη η συριζαία παρουσιάστρια του προγράμματος των εγκαινίων προσφώνησε τους μητροπολίτες «κυρίους» (αντί σεβασμιότατους), κάτι που δεν τους άρεσε. Και έκτον (και σοβαρότερο), δεν εκλήθησαν εκπρόσωποι της ΝΔ, αλλά ούτε οι προηγούμενοι διατελέσαντες υπουργοί Δημοσίων Εργων που ξεκίνησαν και προχώρησαν τα έργα. Αλλά αυτά για τους συριζαίους ήταν μικρολεπτομέρειες. Οπως μικρολεπτομέρειες ήταν ότι εγκαινίαζαν έργα… άλλων.
nnn
Εκείνο που έχει σημασία για την κυβέρνηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός επέμεινε και κατά την ολοκλήρωση των έργων στη… σκληρή διαπραγμάτευση: «Διεκδικούμε όχι την πατρότητα των έργων, αλλά ότι καταφέραμε να ξεμπλέξουμε ένα κουβάρι που έδειχνε γόρδιος δεσμός χάρη στη σκληρή διαπραγμάτευση» είπε, κάνοντας τον Χρ. Σπίρτζη να καμαρώνει από υπερηφάνεια. Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «τεράστιες υπερβάσεις και ανυπαρξία γραμμής προστασίας του Δημοσίου», λέγοντας ότι «το παιχνίδι των καθυστερήσεων τελειώνει εδώ». Δεν εννοούσε όμως τις καθυστερήσεις στα έργα, αλλά στη συμφωνία για την αξιολόγηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που αμέσως έσπευσε να διευκρινίσει: «Μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν οι ατέρμονες συζητήσεις για την αξιολόγηση και τα μέτρα απομείωσης του χρέους». Αλλο ένα χειροκρότημα στη φράση αυτή.
nnn
Οπως μου έλεγε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης που πήγε στη σεμνή αυτή τελετή (απρόσκλητος όμως), δεν υπήρξαν θερμά χειροκροτήματα, καθ’ ότι στην εκδήλωση ήταν παρόντες, εκτός από υπουργούς και βουλευτές και την επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της περιοχής, αλλά και ορισμένοι του πάλαι ποτέ «Κινήματος» «Δεν Πληρώνω», που τώρα θα αναγκάζονται να πληρώνουν τα διόδια, αφού στις σήραγγες δόθηκαν ονόματα με αριστερό πρόσημο, όπως «Αντώνης Αγγελούλης Βρατσάνος» (έφεδρος του ΕΛΑΣ και σαμποτέρ στην εθνική αντίσταση), και «Μαρίνος Αντύπας». Ο κ. Χατζηδάκης δεν μίλησε στην εκδήλωση, μίλησε όμως στα κανάλια και είπε για τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και έκανε αναφορά για ένα «πανωπροίκι» που δόθηκε στους κατασκευαστές.


Μια ωραία παρέα

Ευχάριστα, με αβρότητες και συζήτηση που εκτυλίχθηκε σε «πολύ καλό κλίμα», έκλεισε τη βραδιά του ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του το προεδρείο και τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) την Τετάρτη. Ηταν άλλωστε μια κουραστική ημέρα, με τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τους θεσμούς να κορυφώνονται. Και κυρίως με το «είπα – ξείπα» για σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. Αλλά ο κ. Τσίπρας συνηθίζει να προσπερνά τέτοια ασήμαντα πράγματα και να κοιτάζει προς το μέλλον…
nnn
«Εγώ είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ. Δεν ξέρω πόσο χαρούμενος είναι ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος έχασε το στοίχημα» πέταξε το αστειάκι του ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη. Ενώ την ίδια ώρα στη Βουλή περιέγραφαν το δείπνο Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, περίπου ως εξής: «Πρώτη φορά βλέπουμε να γιορτάζουν τη μείωση του τουριστικού συναλλάγματος κατά 1 δισ. ευρώ».
nnn
Ετσι, με θέα την Ακρόπολη, από τον τελευταίο όροφο του νέου ξενοδοχείου «Electra Metropolis», ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά άκουσε τον κ. Ανδρεάδη να κάνει μια περιεκτική τοποθέτηση για τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, αλλά και τους 14 προέδρους των κλαδικών ενώσεων του ΣΕΤΕ να του συστήνονται και να παρουσιάζουν σύντομα τι εκπροσωπούν.
nnn
Και παρότι φαινόταν κουρασμένος από τις άλλες του υποχρεώσεις, ο κ. Τσίπρας παρέμεινε σχεδόν έως τα μεσάνυχτα, απολαμβάνοντας την παρέα. Μάλιστα, έδειξε τόσο ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είπε «να βρισκόμαστε έτσι κάθε μήνα;». Κάποιοι ψιθύρισαν ότι ελπίζουν να μην είναι η ίδια η υπόσχεση που έδωσε προς τους Θεσσαλονικείς, ότι θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα κάθε 15 ημέρες.
nnn
Αυτός όμως που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν ο υπουργός Επικρατείας. Οχι μόνο για το πνεύμα του, αλλά για τις αντοχές του, καθώς έμεινε έως τη μία σχεδόν απολαμβάνοντας το καλό φαγητό και το εξαίρετο κρασί (που του προσφέρθηκε), ο μόνος εκπρόσωπος από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

HeliosPlus