Ο τίτλος «O Τσίπρας παραμένει Τσίπρας» δεν είναι δικός μου. Τον αλίευσα από τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όταν ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει και στο παρελθόν Ειδική Σύνοδο Κορυφής. Πρόταση την οποία απέρριψε τότε μετά πολλών επαίνων η Ανγκελα Μέρκελ κάνοντας τις γερμανικές εφημερίδες να γράψουν «Η Μέρκελ έριξε χυλόπιτα στον Τσίπρα». Το ερώτημα είναι πώς ζητεί Σύνοδο Κορυφής προτού συνεννοηθεί με κανένα. Δεν πήρε μάθημα, όπως μου έλεγαν οι γνωρίζοντες, από την προηγούμενη φορά; Φαίνεται πως όχι. Και γιατί νομίζετε ότι απείλησε πως θα ζητήσει Ειδική Σύνοδο Κορυφής σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία; Μου λένε, «προσπαθεί για άλλη μια φορά να μεταφέρει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις από τους υπουργούς Οικονομικών, που κάνουν σκληρούς υπολογισμούς, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που είναι πολιτικά διαλλακτικοί». Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Διότι σίγουρα θα έχετε προσέξει τις χαιρετούρες, τα αγκαλιάσματα, τα αστειάκια (κυρίως για την ανύπαρκτη γραβάτα Τσίπρα) και τους ασπασμούς. Αυτά όμως προτού αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής, προφανώς για να τα βλέπουν οι τηλεθεατές και να νομίζουν ότι υπάρχει ομόνοια, σύμπνοια, αλληλεγγύη. Οταν όμως σβήσουν τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων τότε αρχίζει το πραγματικό… surviror.
Τι ξεχνά ο Πρωθυπουργός

Δεν είναι όμως και τόσο εύκολη υπόθεση να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ή Euro Summit (όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη σύνοδος). Από το 2008 έως σήμερα έχει συγκληθεί μόλις 15 φορές, με την τελευταία τον Ιούλιο του 2015, όταν αποφασίστηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνά ο κ. Τσίπρας.
nnn
Η πρώτη φορά που συνεκλήθη ήταν όταν το ζήτησε ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, το 2008, με στόχο την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης. Και μη νομίζετε ότι μια τέτοια σύνοδος θα μπορέσει να ασχοληθεί με θέματα του τύπου «κλείσιμο της αξιολόγησης», αφού σκοπός της είναι να παρέχει κατευθύνσεις πολιτικής για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Ούτε βεβαίως συγκαλείται υπό την έμμεση ή άμεση απειλή για προσφυγή στις κάλπες από χώρα-μέλος. Ο κ.Τσίπρας τα γνωρίζει αυτά (αφού τα ξαναπέρασε) αλλά επιμένει…


Αφησαν τον Τουσκ να φάει μόνος του

Με πολλή προσμονή περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ντόναλντ Τουσκ (φωτογραφία από τη συνάντησή τους) στην Αθήνα εν όψει του κλεισίματος της αξιολόγησης, αλλά τον άφησαν να φάει… μόνος του. Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Τουσκ βρισκόταν στο εστιατόριο «Στροφή» κάτω από την Ακρόπολη, αλλά στο γεύμα του δεν τον συνόδευε κανείς από την ελληνική κυβέρνηση. Το τραπέζι το έκλεισε το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα και ήταν μαζί του μόνο υπάλληλοι της ΕΕ. Και ξέρετε τι έφαγε ο κ. Τουσκ; Παρήγγειλε ακριβώς το ίδιο που παρήγγειλε η κυρία Μέρκελ όταν ήταν στην Αθήνα προσκεκλημένη του Αντ. Σαμαρά: κατσικάκι στη λαδόκολλα (συν κάτι ορεκτικά) και λευκό κρασί από το Κτήμα Γεροβασίλη. Σε διπλανό τραπέζι βρισκόταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ο οποίος κερνούσε σφυρίδα στη σχάρα τη ρουμάνα επίτροπο Κορίνα Κρέτσου.


Ποιος παίζει τις… κουμπάρες;

Μου έκανε εντύπωση μια φράση που είπε ο Πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Εδώ δεν παίζουμε ένα παιχνίδι όπως παίζαμε μικροί τις κουμπάρες, εδώ παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού». Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας όταν ήταν μικρός έπαιζε τις κουμπάρες, αφού είναι ορίτζιναλ κοριτσίστικο παιχνίδι. Προφανώς το είπε αλληγορικά για να τα ακούσουν όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρώπη. Και να η απόδειξη, όπως την περιγράφουν τα λεξικά:
nnn
«Από όλα τα παιδικά κοριτσίστικα παιχνίδια, οι «κουμπάρες» είναι πιθανόν εκείνο που παίζεται σχεδόν χωρίς κανόνες. Εν πολλοίς θυμίζει τις ασκήσεις αυτοσχεδιασμού των σπουδαστών στις θεατρικές σχολές. Σας δίνουν ένα θέμα ή μια σύμβαση –είστε «κουμπάρες» εν προκειμένω –και από εκεί κι έπειτα κάνετε του κεφαλιού σας. Σαχλαμαρίζετε, κουτσομπολεύετε, λέτε ψέματα, σκοτώνετε την ώρα σας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην καθομιλουμένη η έκφραση «παίζουμε τις κουμπάρες» κατέληξε να είναι ταυτόσημη με το «κοροϊδευόμαστε». Εξού και, όταν χάνουμε κάπου-κάπου την υπομονή μας και δηλώνουμε ότι «δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες», εννοούμε ότι ήγγικεν η στιγμή της πικρής αλήθειας. Τέρμα το δούλεμα». Καταλάβατε;


Πασχαλινή απόδραση Καραμανλή

Εάν ενδιαφέρεσθε, σας πληροφορώ ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να ψηφίσει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, που θα διεξαχθεί τη Μ. Τετάρτη, αντί της Μ. Τρίτης. Ο λόγος; Αναχωρεί σήμερα για τις πασχαλινές του διακοπές (μαζί με το ζεύγος Βαληνάκη) στην Ιταλία.

Ο Μικές του Κυριάκου

Ξαφνιάστηκαν όσοι είδαν τον Κυρ. Μητσοτάκη να φεύγει ξαφνικά από το γραφείο του στη Βουλή, να διασχίζει τον διάδρομο και να εισέρχεται στο γραφείο του πατέρα του Κων. Μητσοτάκη. Ο επίτιμος πρόεδρος δεν ήταν εκεί, ούτε όμως και η Ντόρα Μπακογιάννη που χρησιμοποιεί αντί του πατέρα της το γραφείο. Συνεπώς ποιον συνάντησε και δεν τον δέχθηκε ο πρόεδρος στο δικό του γραφείο; Εμαθα ότι είδε τον ηλικιωμένο… θείο του, ονόματι Μικέ Πλουμιδάκη, που βρέθηκε στην Αθήνα, από τους πλέον αγαπημένους συγγενείς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τι κερνά ο Μητσοτάκης;

Τώρα που παρελαύνουν από το γραφείο του οι πολιτικοί αρχηγοί για να συζητήσουν κοινή γραμμή πίεσης για εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης κερνάει εσπρέσο από μια καινούργια καφετιέρα που έχει προμηθευτεί. Τον καφέ ετοιμάζει μία από τις συνεργάτιδές του και επειδή καφές σκέτος δεν πίνεται, ο Πρόεδρος έχει φροντίσει να προσφέρει και σοκολατάκια. Οχι όποια- όποια, αλλά διαίτης με καβουρδισμένα αμύγδαλα. Να ξέρετε ότι το αγαπημένο του ρόφημα δεν είναι ο καφές (τι να κάνει όμως αναγκάζεται και τον πίνει αφού τον κερνά) αλλά το τσάι. Και ξέρετε ποια μάρκα προτιμά; Την…«Τρόικα» (Kusmi Tea Troika).

***

Όπως λέει το τσάι «Τρόικα» «διαθέτει τρία βασιλικά, όπως χαρακτηρίζονται, εσπεριδοειδή, ήτοι περγαμόντο, πορτοκάλι και μανταρίνι». Να σκεφθείτε ότι, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχε συναντήσεις με την τρόικα και τον (πολύ) κ. Τόμσεν, αντί να τους προσφέρει σουβλάκια (όπως έκανε ο Ι. Στουρνάρας), τους κερνούσε τσάι Τρόικα (και τους τρέλαινε κάθε φορά).

HeliosPlus