Πώς δεν βρέθηκε έστω και ένας εισαγγελέας για τον Π. Σκουρλέτη (φωτογραφία); Αυτή την ερώτηση καταθέτουν στη ΝΔ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και περιμένουν βεβαίως απάντηση. Λένε, λοιπόν, ότι υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει ένας εισαγγελέας να καλέσει τον Π. Σκουρλέτη, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, για να του ζητήσει λεπτομέρειες και στοιχεία για όλα όσα είπε δημοσίως περί στημένου διαγωνισμού στη ΔΕΗ και (κυρίως) για τη διαπίστωσή του ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είναι βαποράκια συμφερόντων που ετοιμάζονται να κάνουν ρεσάλτο στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Θα έχει ενδιαφέρον, λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας (που προσυπογράφει την ερώτηση), να μάθουμε ποιους θεωρεί ο κ. Σκουρλέτης (να υπενθυμίσω ότι δεν είναι υπουργός Ενέργειας, αλλά Εσωτερικών, συνεπώς η ΔΕΗ δεν είναι στις αρμοδιότητές του) «βαποράκια» των θεσμών και τι εννοεί με τον «στημένο διαγωνισμό στη ΔΕΗ».
Κόβει κορδέλες σε έργα άλλων

Νέα φιέστα εγκαινίων ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εχει μάλιστα προσκληθεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να εγκαινιάσει τα Τέμπη, έργα που είχε ξεκινήσει όμως ο Γ. Σουφλιάς. Αλλά ας προσπεράσουμε αυτή την τακτική των Συριζαίων να εγκαινιάζουν δόξη και τιμή έργα άλλων και να σας πληροφορήσω ότι τα εγκαίνια θα γίνουν τελικά την Πέμπτη 6 Απριλίου. Η επιλογή της ημερομηνίας μαθαίνω ότι οριστικοποιήθηκε μόλις πρόσφατα προκειμένου να παρευρεθεί η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου (άλλη μία Ρουμάνα στη ζωή μας, μετά την Ντέλια του ΔΝΤ) που θα βρίσκεται εκείνες τις ημέρες στη χώρα μας. Στα εγκαίνια θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από την τηλεόραση γιορτές και πανηγύρια, αφού σε αυτά θα παραστούν οι ορδές των κυβερνητικών στελεχών και σχεδόν ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο. Η ΝΔ δεν προσεκλήθη αλλά αποφάσισε να στείλει μόνο τον αντιπρόεδρό της Κ. Χατζηδάκη.
***
Θα πρέπει να ξέρετε ότι προηγήθηκε αρκετό παρασκήνιο, με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να σχεδιάζει τα… δικά του εγκαίνια (στις 3 Απριλίου) και το κυβερνητικό επιτελείο να προσπαθεί εκ των υστέρων να τα «μαζέψει», ώστε να μην επισκεφθεί μόνη της το έργο η εκπρόσωπος της Επιτροπής (που ομολογουμένως, όπως λένε, υπερέβη αρκετές φορές τα εσκαμμένα για τη στήριξη των οδικών παραχωρήσεων).

Κάνουν πράξη ό,τι κατήγγελλαν χθες
Εν τω μεταξύ για να κρατούν σε εγρήγορση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ετοιμάζει τη Μεγάλη Τρίτη ένα άλλο σόου. Την παράδοση τριών περιφερειακών αεροδρομίων (Ρόδου, Χανίων και Θεσσαλονίκης). Να σημειώσω ότι η κυβέρνηση κάνει σήμερα, έστω και με καθυστέρηση, ακριβώς εκείνα που κατήγγελλε… χθες. Υπενθυμίζω δηλώσεις Συριζαίων: «Τα λιμάνια κανείς δεν θα τα πάρει. Και τον σιδηρόδρομο κανείς δεν θα τον πάρει. Και τα αεροδρόμια κανείς δεν θα τα πάρει» (δηλώσεις Φλαμπουράρη στις 15 Μαρτίου 2015). Και ακόμα. Ο κ. Τσίπρας διακήρυσσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε η δημόσια περιουσία και οι υποδομές να περάσουν στα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ και των ποικιλώνυμων συμφερόντων» (23 Ιανουαρίου 2015, Ηράκλειο Κρήτης). Τη φιέστα πάντως ετοιμάζονται, όπως μαθαίνω, να τη χαλάσουν οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ που αντιδρούν, εκτός εάν ο Νίκος Τόσκας φροντίσει ώστε τα ΜΑΤ να βρίσκονται στα αεροδρόμια εγκαίρως.
Ταξιδάκια… αναπάντητα

Χωρίς απαντήσεις παραμένουν δύο ερωτήσεις που αφορούν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι και το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα και στο νησί (land of offshores) Μαργαριτάρι. Οπως μου λέει ο Αδωνις Γεωργιάδης που έκανε την πρώτη ερώτηση (αυτή για το Παρίσι) δεν περιμένει απάντηση, παρότι μετέτρεψε την ερώτηση σε επερώτηση. Αλλά ο Αδωνις βρήκε και άλλα στοιχεία που αφορούν τη Λορεάλ (η οποία όπως ανακοινώθηκε τότε από το Μαξίμου ήθελε να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ο κ. Τσίπρας). Η γαλλική αυτή εταιρεία δεν έχει ακόμα επενδύσει στην Ελλάδα. Τη μοναδική ελληνική εταιρεία που μπορούσε να αγοράσει η Λορεάλ την αγόρασαν ήδη οι Ισπανοί. «Κάτι θέλουν να κρύψουν, γι’ αυτό δεν απαντούν στις ερωτήσεις» λέει.
***
Για το ταξιδάκι του κ. Παππά στη Βενεζουέλα και στη νήσο Μαργαριτάρι έχει καταθέσει ήδη ερώτηση στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος. Καμία απάντηση έως τώρα, παρά μόνον μια δήλωση του κ. Παππά ότι πρόκειται για περυσινά ξινά σταφύλια. Ας είναι, με την αποκάλυψη αυτή έμαθαν οι Ελληνες για το εξωτικό αυτό νησί της Καραβαϊκής. Οτι δηλαδή πήρε το όνομά του από τον Χριστόφορο Κολόμβο (επειδή βρήκε εκεί μαργαριτάρια), ότι ήταν μέρος θερινών διακοπών του Τσάβες, ότι το λίαρ τζετ με το οποίο ταξίδεψε ο κ. Παππάς ανήκει σε άνθρωπο που διώκεται από τις ΗΠΑ, και κυρίως ότι το Μαργαριτάρι είναι ο παράδεισος των offshore εταιρειών.

HeliosPlus