από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Κίνημα παραγωγής και Δημοκρατίας

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Φιλόδοξο το κάλεσμα της κίνησης «Ώρα Αποφάσεων». Ενθαρρυντικό ότι σύσσωμο το ΠΟΤΑΜΙ με τον Πρόεδρο και τους βουλευτές παραβρέθηκαν στην κεντρική εκδήλωση. Θετικό το μήνυμα ότι πολλές κινήσεις (μεταρρυθμιστές, κίνηση πολιτών κ.α.) ήρθαν να ακούσουν και να συμπορευθούν.

Το εκλογικό σώμα παρόλο ότι βασανίζεται από αρνητικά συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας και οργής αναζητά ελπίδα, διέξοδο.

Κεντρικό μήνυμα της συνάντησης η Παραγωγική Ελλάδα. Χωρίς παραγωγή η χώρα δεν μπορεί να βρει την κυριαρχία της και οι πολίτες να ζουν αξιοπρεπώς.

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να γίνει πράξη η Παραγωγική Ελλάδα είναι να δραστηριοποιηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου (επιστήμονες, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες κ.α.) και η Πολιτεία να δημιουργήσει θετικό επιχειρηματικό, επενδυτικό και τεχνολογικό περιβάλλον. Οι παραπάνω συνθήκες δυστυχώς δεν ισχύουν και προκύπτει ανάγκη μιας νέας Πολιτικής Διεύθυνσης του τόπου. Ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της χώρας μας καλείται να συγκροτήσει και να αναδείξει αυτή τη νέα Πολιτική Διεύθυνση. Για να γίνει πράξη αυτό πρέπει η Δημοκρατία του «καναπέ» άρδην και άμεσα να αλλάξει με τη Δημοκρατία της συμμετοχής. Τα 2 εκ. Έλληνες που είχαν ξεχάσει την κάλπη πρέπει να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά. Οφείλουν να συμμετάσχουν στα κοινά.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι στη χώρα έχουμε μείνει από Παραγωγή και Πολιτική Διεύθυνση. Ροκανίζουμε τον πολιτικό και παραγωγικό χρόνο σ' ένα ατελείωτο «πόλεμο» καταγγελιών και αλληλοσπαραγμού. Οι κυβερνώντες αντί να σχεδιάζουν για το αύριο προσπαθούν να βρουν στηρίγματα στα σύμβολα του παρελθόντος για να δικαιολογήσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Με περίσσευμα λαϊκισμού, αμφισημίας και ενός θολού πεδίου για το αύριο προσπαθούν να περισώσουν το εκλογικό τους σώμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση αρκείται στην ΑΠΑΛΛΑΓΗ και στις εξαγγελίες ότι με την παλινόρθωσή της στην εξουσία θα αλλάξουν όλα δια μαγείας. Στο χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης της σοσιαλδημοκρατίας, του κέντρου κ.α., οι προσωποπαγείς εξουσίες και οι πελατειακές σχέσεις κυριαρχούν παντού. Οι συλλογικές αξίες, οι συνεργασίες και οι κοινές δράσεις σχεδόν έχουν ξεχασθεί στις μέρες μας και θεωρούνται ως ξεπερασμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Αυτή τη νοοτροπία πρέπει να πολεμήσουμε του ατομισμού και του «σωτήρα» και να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις συλλογικές αξίες που ενώνουν και δυναμώνουν την κοινωνία και την πολιτική.

Είναι καιρός να αλλάξουμε και να συμπορευθούμε όσοι πιστεύουν ότι μόνο η Παραγωγική Ελλάδα, οι συλλογικές δράσεις και η δραστηριοποίηση όλων με βάση κοινά προγράμματα και στόχους, μπορούν να μας βγάλουν από τον οικονομικό και κοινωνικό βάλτο που ζούμε. Αυτές τις απλές αλλά τόσο απαραίτητες αλήθειες πρέπει όλοι να τις συνειδητοποιήσουμε. Αν αυτά τα μηνύματα κεντρίσουν την καρδιά και τον νου όλων μας τότε με εμπιστοσύνη στον εαυτό μας μπορούμε να αναλάβουμε και να διευθύνουμε την πορεία της χώρας.

Η «Ώρα Αποφάσεων» και το ΠΟΤΑΜΙ προσπαθούν να εκπέμψουν ένα νέο προσκλητήριο σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και σε όλες τις κινήσεις που μοιράζονται την ανάγκη της ανάδειξης μιας νέας Προοδευτικής Παράταξης. Σε αυτό το πεδίο θα κριθούν οι ηγεσίες κομμάτων

και κινήσεων που δραστηριοποιούνται στο προοδευτικό χώρο και ελπίζω συνειδητοποιώντας την ανάγκη της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων να αποτελέσουν στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση το βασικό πόλο του Προοδευτικού Κινήματος της χώρας μας. Αυτή διαδικασία της ενότητας δεν θα έχει σαν κριτήρια την κομματική επετηρίδα ή τις πελατειακές σχέσεις και τις προσωπικές διευθετήσεις αλλά την πραγματική προσφορά στην κοινή - συλλογική προσπάθεια για την Παραγωγική Ελλάδα και τη συμμετοχική Δημοκρατία.

Οι άνθρωποι της Δημιουργίας και της Παραγωγής, έχω πολλές φορές αναφέρει, έχουν χρέος σήμερα να πρωτοστατήσουν. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, διανοούμενοι, εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη μιας νέας Συλλογικής Πολιτικής Διεύθυνσης του τόπου μας.

Για να γυρίσει ο ήλιος χρειάζεται πολύ προσπάθεια λέει ο ποιητής. Έχουμε ένα εκλογικό σώμα που διακατέχεται δικαίως και όχι αδίκως από φόβο, ανασφάλεια και οργή. Είναι δύσκολη η απόσταση για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του. Είναι κρίμα όμως να μην προσπαθείς. Να κάθεσαι απαθής, σχολιαστής ή υβριστής της κατάστασης. Είναι κρίμα να μην εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, ότι μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα με τη συμμετοχή σου.

Από το κάλεσμα της συνάντησης «Ώρα Αποφάσεων» και ΠΟΤΑΜΙ προκύπτουν ορισμένα σημαντικά και ελπιδοφόρα πολιτικά μηνύματα:

Πρώτον ότι το ζήτημα της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης μέσα από τη συνεργασία και συμπόρευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, παραμένει επίκαιρο και ζωντανό.

Δεύτερον ότι το κεντρικό διακύβευμα σήμερα είναι η τύχη και η πορεία της ίδιας της χώρας μας και όχι η «σωτηρία» των κομματικών συσχετισμών και των προσωπικών διευθετήσεων στο πολιτικό σκηνικό.

Τρίτον ότι προκύπτει ανάγκη μιας νέας υπεύθυνης Πολιτικής Διεύθυνσης της χώρας που να ενώνει το λαό της και να διαμορφώνει μαζί με τις δυνάμεις της Παραγωγής και της Δημιουργίας το μέλλον της Δημοκρατίας μας, έξω από τα Μνημόνια.

Τέταρτον ότι έχουμε ανάγκη ως τόπος από συλλογικές ηγεσίες και όχι από εθνοσωτήρες αρχηγούς. Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς θεσμούς που εγγυώνται την αυτονομία της πολιτικής και της Δημοκρατίας μας από τις δυνάμεις της αγοράς, της μιντιοκρατίας και της ολιγαρχίας.

Πέμπτον ότι η πρόοδος και η συντήρηση θα αποτελούν τα βασικά κριτήρια για το τι είναι και τι δεν είναι προς το συμφέρον της πατρίδας και των πολιτών. Σίγουρα οι λέξεις πρόοδος και συντήρηση δεν θα είναι ουδέτερες σχετικά με τις συλλογικές αξίες και τα δικαιώματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας.

Έκτον ότι η ανάδειξη της νέας πολιτικής Συγκρότησης της Προοδευτικής Παράταξης θα είναι αποτέλεσμα της κινητικότητας των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων και όχι των προσωπικών διευθετήσεων στο επίπεδο της κορυφής.

Όλα τα παραπάνω μηνύματα απευθύνονται προφανώς σε κόμματα και κινήσεις που εκφράζουν το δημοκρατικό - προοδευτικό χώρο και σε όλους όσους πιστεύουν ότι αυτός ο τόπος πρέπει να βρει την κυριαρχία του και την αξιοπρέπειά του. Αξίζει πιστεύω να προσπαθήσει κανείς να συνεισφέρει με

τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις του σε αυτή την κοινή προσπάθεια για την παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ζητούνται αληθινοί "ηγέτες"... | 05/04/2017 15:05
  Αυτή η ιστορία με τις τόσες "κινήσεις" και τις άλλες τόσες "πρωτοβουλίες" για την ενοποίηση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης έχει φτάσει σε όρια φαιδρότητας! Η κάθε μία χωριστά "καλεί" όλουςς τους άλλους να "συμπορευτούν" μαζί της, σε ...μια "ενιαία" Παράταξη!... Αστείο δεν είναι;... Μήπως θλιβερό;... Κανένας δεν θέλει να αφήσει την "αρχηγική" του καρέκλα ή την κομματική του ταμπέλα... Δεν θα βρεθούν οι γενναίοι που θα κάνουν την υπέρβαση;... Σίγουρα θα υπάρχουν και τους περιμένουμε... Φαίνεται ότι άρχισαν κιόλας μερικοί να ξεχωρίζουν... Οι αληθινοί "ηγέτες" της Δημοκρατικής Παράταξης!... Ενωθείτε και προχωρήστε!...
  Τισούτος
  απάντηση20
   
   
  Κίνημα παραγωγής λογικής | 04/04/2017 17:56
  Ο ιδρυτής της Προοδευτικής Παράταξης είχε κρεμασμένη πίσω στο γραφείο του μια λαϊκή ρήση: "ΟΥΔΕΙΣ ΑΧΑΡΙΣΤΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ" Κάτι θα γνώριζε και δυστυχώς δικαιώθηκε απόλυτα! Τελικά, είναι κακοί οι "εθνοσωτήρες αρχηγοί" αρκεί στη θέση του να είμασταν εμείς που "θα σας σώσουμε", και καλό το παραμύθι περί "των προσωπικών διευθετήσεων στο επίπεδο της κορυφής" όταν βλέπουμε καμπούρα σε άλλους! Κατά τ' άλλα, ευχολόγια: "Αυτή διαδικασία της ενότητας δεν θα έχει σαν κριτήρια την κομματική επετηρίδα ή τις πελατειακές σχέσεις και τις προσωπικές διευθετήσεις αλλά την πραγματική προσφορά στην κοινή - συλλογική προσπάθεια για την Παραγωγική Ελλάδα και τη συμμετοχική Δημοκρατία". Νάχαμε να λέγαμε!
  Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει...
  απάντηση21
   
   
   
  πρόοδος | 04/04/2017 16:42
  Η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλο προοδευτικό ρεύμα με ειλικρινή διάθεση για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγή. Με στελέχη που έχουν ένσημα στην αγορά, όχι με ένα Σύριζα λάιτ, όπως κατάντησε η κ. Γεννηματά το Πασόκ με την περισυλλογή του Παπανδρέου και τις εξαγορές βουλευτών. Στο Ποτάμι έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές προσωπικότητες και νέοι άνθρωποι δίχως εμπειρία όμως στη διακυβέρνηση, ενώ οι τρεις παρά τα στραβά τους, άφησαν κάποιο έργο όταν ήταν υπουργοί. Είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια, να δούμε πως θα εξελιχθεί.
  Ειρήνη
  απάντηση39
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Διόρθωση | 04/04/2017 13:02
  Εκ παραδρομής τα σχόλια "Παγίδα" και 'Τσουνάμι" δημοσιεύθησαν σ αυτό το σχόλιο.
  Μαρία Κ.
  απάντηση11
   
   
  Τσουνάμι | 04/04/2017 09:14
  Μπορεί όπως γράφετε να είναι βιδωμένοι με ηλεκτροκολλημένα παξιμάδια, στα έδρανα της Βουλής οι 153 του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θ' αργήσει όμως να ξεσπάσει στο κεφάλι τους εκλογικό τσουνάμι τρισχειρότερο από εκείνο που αφάνισε τον ΣΥΝ το 1993.
  Δ.Π. Μετεωρολόγος
  απάντηση60
   
   
  Παγίδα | 04/04/2017 09:10
  Οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χειρότερη παγίδα ή καλύτερα το πιο σίγουρο δόλωμα για όλους τους χάνους του εκλογικού Σώματος, που δεν εννοούν να το παραδεχτούν, ότι πιάστηκαν κορόϊδα από τους "παπατζήδες" της Κουμουνδούρου. Όμως τώρα που έσφιξαν τα λουριά και τους χτύπησε η πείνα και η καταφρόνια φαίνεται ν' αλλάζουν. Δεν έχουν όμως τη λεβεντιά να ομολογήσουν: "Την πατήσαμε"!
  Θ.Π.Δάσκαλος
  απάντηση80
   
   
  Λογικεψου! | 04/04/2017 09:05
  Φίλε Λουκά, "Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, που ο βοριάς θα τα κάνει συντρίμια κομμάτια". Όσο περιφρονείτε το ιστορικό κτίριο της οδού Χαρ. Τρικούπη, και καλείτε την Δημοκρατική Συμπαράταξη ν' ακολουθήσει τα διασπαστικά απο-κόμματα της τελευταίας στιγμής, άλλο τόσο καταδικάζετε τον διάσπαρτο ελληνικό σοσιαλδημοκρατικό χώρο σε αφανισμό. Και άλλο τόσο δίνετε φιλί ζωής στον καταστροφέα Τσίπρα. Λογικέψου Λουκά...
  Δ.Κ. Δαμβραίνα Βοιωτίας
  απάντηση124
   
   
  Άλλαξε ο μανωλιός.... | 04/04/2017 07:29
  Θα παρακαλούσα εις το εξής κάθε νέα πολιτική προσπάθεια να συνοδεύεται από 2 πράγματα: 1ον Μια δήλωση μεταμέλειας (από τους παλιούς σαν του λόγου σας)και για παλιούς και νέους μια εθελλοντική παραίτηση από κάθε ασυλία ή παραγραφή ακόμα ισχυούσης της συνταγματικής προστασίας.. και 2ον κάθε νέα πρόταση να είναι κοστολογημένη. Προς τούτο συνιστώ στα κόμματα να εγκαταστήσουν προμηθεύσουν υποχρεωτικά σε όλα τα στελέχη τους ένα απλό excel (γνωρίζω ότι το απεχθάνεστε) όπου θα κάνετε τις σχετικές απλές πράξεις αριθμητικής ώστε κάθε φορά που εκφράζεστε δημοσίως ο λόγος σας να έχει κάποια σοβαρότητα. α)Κόστος αγοράς κ συντήρησης, β) ποιός πληρώνει-στερείται πόρους και γ) τι κερδίζουμε. Πλήρηςφάκελος
  Katsikis
  απάντηση62