Βαρελότα κοψοχέρηδων
Τελικά, δεν έχει νόημα να σε γράφω, ημερολόγιό μου –απομνημονεύματα πρέπει να γράφει κανείς, την τελευταία ώρα πριν από τον θάνατό του. Γιατί αν γέμιζα τις σελίδες σου πρωί-πρωί, θα έγραφα «μπλέξαμε πάλι, δεν έρχεται η τρόικα, κατά διαόλου πάνε όλα». Αν ήταν μεσημέρι, θα σημείωνα «επιτέλους, έρχονται τα περίφημα τεχνικά κλιμάκια, στο Eurogroup της Μάλτας ρυθμίζονται όλα, ησυχάζουμε».
Τώρα που είναι απόγευμα Παρασκευής, η κατάσταση περιγράφεται «μπορεί και να μπλέξαμε, μπορεί και όχι· μπορεί να έρθουν, μπορεί και όχι· μπορεί κάτι να γίνει στη Μάλτα, μπορεί και όχι» –ενώ την παραμονή του θανάτου μου, σε 100 χρόνια από σήμερα, θα ξέρω μετά βεβαιότητας τι έγινε σήμερα και δεν θα γράφω αλλαντάλλα.
Αλλά είναι αμφίβολο αν θα έχει διευκρινιστεί ως τότε αν το εμπόδιο βρίσκεται στο Μαξίμου, όπως έλεγαν οι ειδήσεις το πρωί –επειδή ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να αρχίσουν να μειώνονται οι συντάξεις από το εκλογικό έτος 2019 –και ακύρωσε το προσύμφωνο Τσακαλώτου – θεσμών ή απλώς ήσαν ψεύτικες οι ειδήσεις της Τετάρτης (μπορεί και Πέμπτης, έχω χάσει τον λογαριασμό) ότι υπήρξε τέτοιο προσύμφωνο.
Ημερολόγιό μου, εγώ μπορώ να γράφω ό,τι θέλω εδώ και να τα πιστεύει ή να μην τα πιστεύει όποιος θα τα διαβάζει ύστερα από 101 χρόνια –όμως οι δημοσιογράφοι δεν γράφουν ό,τι θέλουν: κάποιοι τους τα λένε αυτά, οι «πηγές» τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είτε από το Μαξίμου είτε από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκαν σε «προσύμφωνο» και ανατροπή του από τον Αλέξη Τσίπρα. Αν είναι από το Μαξίμου, θέλουν να δείξουν πως ο Πρωθυπουργός ανθίσταται ερρωμένως, πως είναι πάντα το 100 της κλίμακας του αριστερόμετρου, πως ο Σκουρλέτης είναι απλή οδοντόπαστα μπροστά του –ενώ ο οξφορδιανός Τσακαλώτος το μόνο κόκκινο που έχει είναι το σακίδιό του.
Αν προέρχονταν από το υπουργείο Οικονομικών τα περί προικοσυμφώνου που ακυρώθηκε, σημαίνει πως ο Ευκλείδης δηλώνει «εγώ κάνω ό,τι μπορώ, ο Τσίπρας τα μπουρδουκλώνει όλα». Είτε έτσι, είτε αλλιώς, πιθανότερο είναι πλέον να πιει ποτό με την Τζοχάνσον παρά με τον Τσίπρα.
l Μπορεί να είναι και συμπαιγνία μεταξύ τους, βέβαια, και αιτία των αναβολών είναι αυτό που διάβασα στα «Νέα»: δεν θέλουν συμφωνία και σχετικούς νόμους στη Βουλή πριν από το Πάσχα, για να μη ρίχνουν πάνω στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα βαρελότα τους οι ψηφοφόροι –κατά λάθος φυσικά: θα δυσκολεύονται να τα πετούν σωστά έτσι κοψοχέρηδες που είναι.
Συμπέρασμα; Σκότος η πολιτική, ημερολόγιό μου· μαύρο σκοτάδι. Απασχολημένοι με τα δικά τους παιχνίδια εξουσίας οι ηγέτες μας, δεκάρα δεν δίνουν τι συμβαίνει στον έξω κόσμο.

Απειλείται το Πάσχα
Αλλο σχετικό παράδειγμα η αντιπολίτευση: συναντήθηκαν Μητσοτάκης – Γεννηματά και συμφώνησαν πως η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το ταχύτερο –εμάς μας σκέφτονται καθόλου;
Αν γίνουν εκλογές, η χώρα θα είναι διαλυμένη για ένα εξάμηνο τουλάχιστον –στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί μπορεί να γίνουν διπλές εκλογές, όπως το 2012, μας έχει προειδοποιήσει η Φώφη Γεννηματά, αν δεν τη συμφέρει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση για να βγουν τα 151 κουκιά.
Και τι θα γίνει με όλες αυτές τις προθεσμίες που τρέχουν σε σχέση με τους δανειστές; Δεν κατηγορούν, δικαίως, την κυβέρνηση ότι καθυστερεί; Οι εκλογές δεν θα κάνουν τις καθυστερήσεις ακόμα μεγαλύτερες;Εγώ πιστεύω πως όλους όσοι δεν είμαστε πολιτικοί μάς συμφέρει να γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια· αν είναι και κάθε πέντε, όπως στη Βρετανία, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, ακόμα καλύτερα.
l Ιζαμπώ, Μπούφος, Μπούφα και Μπουφάκι αναχώρησαν ήδη για Λεχαινά, για τις ετοιμασίες του Πάσχα. Εγώ έμεινα εδώ να κάνω τις πληρωμές του τέλους του μήνα. Νιώθω περήφανος γιατί τα κατάφερα πάλι –πρέπει να μας δίνουν παράσημο οι κυβερνώντες σε όσους καταφέρνουμε να σηκώνουμε όλα αυτά που μας έχουν φορτώσει.
l Και σκέφτομαι: μήπως να καθιερώσουμε την Πρωταπριλιά σαν ημέρα πολιτικής αλήθειας; Οσοι πολιτικοί μιλούν θα λένε υποχρεωτικά αλήθεια, επί ποινή εκπεσμού από το όποιο αξίωμά τους· μάλλον δεν θα μιλάει κανείς –αλλά και αυτό, μεγάλο κέρδος θα είναι.
l Ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε πριν από την Πρωταπριλιά σε κάποια εκδήλωση. Παρουσίασε στοιχεία και αριθμούς, εξήγησε τι συμβαίνει και το συμπέρασμά του ήταν πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει –αυτό που λέει όλη η υφήλιος δηλαδή, εκτός από τους έλληνες πολιτικούς.
Και κάποιος ηλίθιος από του Μαξίμου εξέδωσε non paper όχι με στοιχεία αλλά με χαρακτηρισμούς: ο Γιάννης Στουρνάρας προωθεί απόψεις «πιο ακραίες ακόμα και από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού… οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση και είναι της λογικής «ο καθένας μόνος του»».
Αρες, μάρες, κουκουνάρες –δεν καταλαβαίνουν εκεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο ότι και αυτοί που τους άκουγαν κάποτε έχουν σιχαθεί τα συνθήματά τους;
l Θυμήθηκα κάτι σχετικό: ότι και ο εντιμότατος ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου είχε αποκαλέσει αρθρογράφο του «Βήματος» «πιο ακροδεξιό και από τον Σαμαρά» –και τις προάλλες δήλωνε πως θα ήθελε να έχουν κερδίσει οι ακροδεξιοί στην Ολλανδία, για να συνετιστεί η Ευρώπη και να μην είναι σκληρή προς τη λαοφιλή κυβέρνησή μας.
Δεν ξέρω αν είναι και αυτός ηλίθιος, σίγουρα όμως είναι ηλιθιότητα να πιστεύει πως αν κέρδιζαν οι ακροδεξιοί θα άνοιγαν οι κρουνοί και θα έρρεαν άφθονα τα ευρώ για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα τις εκλογές, μετά τις ευρωεκλογές, να έχει αυτός τη θεσούλα του στο Στρασβούργο.
Ως προς το τι δηλώνει πολιτικά μια τέτοια τοποθέτηση, δεν έχει νόημα να το σχολιάσω, ημερολόγιό μου. Ο Κούλογλου ανήκει σε κόμμα που κάνει πολιτική «για τον εαυτό του», είναι μοιραίο και τα στελέχη του να κάνουν το ίδιο –δεν έχουν καμιά σημασία λοιπόν για τα δημόσια πράγματα αυτά που λέει. Απλώς μας βοηθούν να κατανοήσουμε την κατάσταση –της χώρας και τη δική του.
l Ερχεται και ο Τουσκ την Τετάρτη –δεν του φθάνουν τα μπλεξίματα με το Brexit, πρέπει να ασχολείται και με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ που γίνονται εθνική πολιτική και ευρωπαϊκό ζήτημα –μα τι Πάσχα θα κάνουμε φέτος, ημερολόγιό μου;
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Γιατί η Δικαιοσύνη δεν φρόντισε ώστε να είναι η ποινή Σώρρα εξαγοράσιμη – και δη έναντι ποσού ικανού να πατσίσουμε τα χρέη μας ως έθνος;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ

nnn

Χθες είχαμε Πρωταπριλιά. Εορτή προς τιμήν του Αλεξίου του ψευδομάρτυρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Ελπίζοντας να μην προσβληθεί ο υμέτερος εκπρόσωπος του είδους από ένα ακόμη δείγμα ανθρώπινης υπεροψίας, το παραθέτω: «Το ξέρει κι ο μπούφος» έλεγε η μάνα μου όταν άκουγε μεγάλες, καταΚαμμένες αλήθειες του τύπου «η βοήθεια είναι καλύτερη απ’ το δάνειο».
SO.S@COMΑΤΙΑΝΑΓΙΝΕΙ

nnn

Είμαστε, διάβασα, μακρινοί απόγονοι των σφουγγαριών. Καμιά έκπληξη: πόροι και τρυπίδες αφθονούν στο ανθρώπινο σώμα. Ενδιαφέρον για τους Ελληνες θα ήταν να αποσαφηνισθεί επιστημονικά οι τρύπες της οικονομίας μας ποιους έχουν προγόνους.
Γ. Κ., @OTENET.GR

nnn

…το τραγικό δυστύχημα στο Υπατο Θηβών με το εκκωφαντικό σάστισμα και το φοβικό ρίγος που το συνόδευσε, ήρθε να καταδείξει τη λεπτή κόκκινη γραμμή που χωρίζει την πρωτόγονη αθωότητα της χαράς των μικρών παιδιών μπροστά σε ένα παιχνίδι από την τραγικότητα της χρηματικής απεικόνισής της…
Πέτρος Τς., @hotmail.com

nnn

Εύγε στον ΣΥΡΙΖΑ που, παίρνοντας το μήνυμα από την κατά το έτος 2012 τετράμηνη αποχή, προτείνει για την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση την απαλοιφή της διάταξης που απαγορεύει την απεργία στους δικαστές. Εύγε και στην τότε συνδικαλιστική ηγεσία των δικαστών που έθεσε τις βάσεις γι’ αυτήν την υψηλόφρονα κατάκτηση του δικαστικού κόσμου.
Ζεύξιος, Αθήνα

nnn

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η πορεία της αξιολόγησης: ήταν ή δεν ήταν πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις ο Μάρκος Βαφειάδης; Εκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ