Δυσαρεστημένη και κυρίως απογοητευμένη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είναι η Λούκα Κατσέλη με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στην πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, μετά την αποχώρησή της από την προεδρία της τράπεζας, να την τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκεί δηλαδή που τοποθετήθηκε για 17 μόνο ώρες ο Γιώργος Κιμούλης.

nnn
Η Λούκα μαθαίνω πως έφαγε χοντρή πόρτα από τον Αλέξη. Οι ημέρες περνούσαν αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρχε καμία ενόχληση. Ετσι, αφού της είχε υποσχεθεί τέτοια θέση ο Πρωθυπουργός, αποφάσισε να κινηθεί εκείνη προς τον κ. Τσίπρα. Προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς μαζί του. Παρά τις επίμονες προσπάθειές της, ο Πρωθυπουργός δεν έβγαινε στο τηλέφωνο. Καμία απολύτως ανταπόκριση. Οι κλήσεις έμεναν αναπάντητες και απαυδισμένη η κυρία Κατσέλη αποφάσισε να απευθυνθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αλλά και από εκεί το τηλέφωνο έδειχνε συνεχώς κατειλημμένο.
nnn
Για την ιστορία σάς πληροφορώ ότι προτού ο κ. Τσίπρας υποσχεθεί το ΚΠΙΣΝ στην κυρία Κατσέλη, της έταξε μια άλλη θέση. Να την τοποθετήσει πρόεδρο του νέου Υπερταμείου. Παράλληλα με την πρόταση αυτή, της ζήτησε και ένα… ρουσφετάκι: Να μεσολαβήσει ώστε ως ενεργός πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας να πείσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκη να παραιτηθεί. Η Λούκα τού απάντησε πρώτον για το Υπερταμείο ότι δεν μπορεί να πάρει αυτή τη θέση γιατί δεν… ξέρει να πουλάει, ότι δεν είναι… πωλήτρια και όσο για το ρουσφετάκι που της ζήτησε ο Πρωθυπουργός τού είπε (κάπως συνεσταλμένα θα έλεγα) ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας επέμεινε για τη θέση του Υπερταμείου με τη Λούκα να αρνείται. Και όταν άκουσε τη δικαιολογία ότι «δεν ξέρει να πουλάει», αυτός με το γνωστό αφοπλιστικό χαμόγελό του της απάντησε: «Μα ποιος σου είπε πως θέλω να πουλήσω;». Εκτοτε ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να έχει βάλει φραγή εισερχομένων κλήσεων στο τηλέφωνο της κυρίας Κατσέλη.

Who is Kerasina?
Επεισοδιακό έμαθα πως ήταν το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας την περασμένη Πέμπτη. Σε μία κατά τα άλλα τυπική συνεδρίαση για την επικύρωση των αποτελεσμάτων του 2016, τα νερά τάραξε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της Δημήτρης (για τους φίλους «Μίμης») Δημόπουλος. Μιλώντας στα αγγλικά, μιας και πλέον η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ είναι ξένοι, το επί 41 χρόνια στέλεχος της Εθνικής ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον όμιλο και μάλιστα άμεσα!
nnn
Επικράτησε στην αίθουσα άκρα του τάφου σιωπή. Μετά τις πρώτες στιγμές αμηχανίας τον λόγο πήραν ο πρόεδρος της ΕΤΕ Παναγιώτης (για τους φίλους «Τάκης») Θωμόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας (για τους φίλους «Λεό») Φραγκιαδάκης, οι οποίοι εξήραν τη συμβολή του κ. Δημόπουλου στη μεγέθυνση του ομίλου. Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος ο οποίος τον ρώτησε πότε λήγει η θητεία του. «Τον Ιούνιο του 2018 απάντησε ο Μίμης». «Τότε γιατί παραιτείστε τώρα;» τον ξαναρώτησε. Αφωνία για δεύτερη φορά στο ΔΣ. Αν έπεφτε καρφίτσα, μου είπαν, θα ακουγόταν.
nnn
Με αφωνία λοιπόν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση αλλά μετά, ως αντιστάθμισμα, ακολούθησαν κρασί και μεζέδες (όχι τίποτα σπουδαίο, κεφτεδάκια, τυροπιτάκια και ολίγον σολομός –έτσι, για την τιμή των όπλων). Τα ξένα μέλη του ΔΣ «την έπεσαν» (στα αγγλικά και όχι στα γαλλικά) ξανά στον Δημόπουλο για να μάθουν τι συμβαίνει. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει αφήνοντας ηθελημένα, όπως μου λένε, ερωτηματικά. Κατόπιν ρώτησαν τον κ. Θωμόπουλο εάν θα παραιτηθεί και αυτός. Ο τελευταίος, με τη γνωστή ευγένεια που πάντοτε τον διακρίνει, απάντησε: «Ολα στην ώρα τους».
nnn
Ο κύβος λοιπόν ερρίφθη, με την αποκάλυψη του σχεδίου του κ. Φραγκιαδάκη για μεγάλες διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα. Ο Λεό μάλιστα ετοιμάζει και άλλη μεταγραφή. Τη γνωστή σύμβουλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αρμόδια για τραπεζικά θέματα Κερασίνα Ραυτοπούλου. «Who is Kerasina;» αναρωτήθηκαν οι ξένοι του ΔΣ της Εθνικής.
nnn
Το «κονέ», μου λένε, για να πάει η Κερασίνα στην Εθνική έγινε από τη διευθύντρια του γραφείου τού κ. Φραγκιαδάκη, την οποία «κληρονόμησε» από τον αείμνηστο Αλέξανδρο Τουρκολιά. Εως τώρα η Κερασίνα Ραυτοπούλου ήταν το μάτι και το αφτί του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στις τράπεζες και στο ΤΧΣ. Οπως λένε στην τραπεζική πιάτσα, ο Λεό θα κάνει τα πάντα για να μείνει στη θέση του, μετά την κόντρα που ξέσπασε πέρυσι με τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, το ΤΧΣ, για το θέμα της προεδρίας της.
nnn
Εκείνο που απομένει να δούμε είναι εάν του Λεό θα του βγει το πλάνο, έως και την ερχόμενη γενική συνέλευση της τράπεζας τον Ιούνιο, καθώς μπορεί ο Πρωθυπουργός να ξαναθυμηθεί το… ρουσφετάκι που είχε ζητήσει από τη Λούκα Κατσέλη και όλα να ανατραπούν.
nnn
Επειδή πολλοί με ρωτούσαν ποιον υπουργό εννοούσα όταν έγραφα ότι κάθεται βαθιά στην καρέκλα του στο Μέγαρο Μαξίμου και φιλοσοφεί –και που δημιούργησε μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία πάτωσε και άφησε τους εργαζομένους της απλήρωτους –σας πληροφορώ ότι είναι ο ίδιος που έκλαιγε με μαύρο δάκρυ στην αγκαλιά του Ακη, στο Συνέδριο του ΠαΣοΚ, όταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος έχασε την προεδρία από τον Κώστα Σημίτη. Το κλάμα και ο οδυρμός τού εν λόγω υπουργού έλαβαν χώρα στο γραφείο του Ακη και ήταν τόσο ταραγμένος που «η χώρα έχασε έναν ηγέτη» σε σημείο που ο κ. Τσοχατζόπουλος αναγκάστηκε να του δώσει ένα μαντιλάκι να σκουπίσει τα δάκρυά του.

Η διαδρομή ενός πιστολιού
Σε ειδική προθήκη στο φουαγέ της αίθουσας των συνεδρίων του Περισσού βρίσκεται το πιστόλι Walther, γερμανικής κατασκευής, που ανήκε στον Νίκο Μπελογιάννη. Είναι το πιστόλι που παραχώρησε για λίγες ώρες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στη Μόνιμη Εκθεση που εγκαινιάστηκε στην Αμαλιάδα στο σπίτι που γεννήθηκε ο ήρωας του ΚΚΕ. Μάλιστα τον είχε ρωτήσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πώς βρέθηκε το όπλο στα χέρια του ΚΚΕ και εκείνος του είχε απαντήσει ότι «το κρύβανε οι αγωνιστές και γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να χαθεί».
nnn
Για αυτό και το πήρε πίσω, μαζί με τη θήκη και τα δερμάτινα γάντια του Μπελογιάννη. Το όπλο το είχε ως πολιτικός επίτροπος στον ΔΣΕ και θεωρείται απίθανο να μην το είχε μαζί του κατά την υποχώρηση προς την Αλβανία και ενώ τους καταδίωκε ο εθνικός στρατός. Ετσι δεν αποκλείεται το πιστόλι να ήταν στο αρχείο που είχε το ΚΚΕ αρχικά στη Ρουμανία και κατόπιν στη Μόσχα και να επέστρεψε στην Ελλάδα το 1989-90 όταν έφθασε στην Αθήνα από τη σοβιετική πρωτεύουσα το κοντέινερ με το αρχείο του ΚΚΕ, λίγο καιρό προτού διαλυθεί η ΕΣΣΔ.

Το διαζύγιο της χρονιάς

Είναι της μόδας τα διαζύγια, όπως και εσείς διαπιστώνετε, στον καιρό της κρίσης. Είναι τέτοιες οι συνθήκες, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες, που πολλές φορές τα επιβάλλουν. Τελευταίως, άλλωστε, είδαν το φως της δημοσιότητας κάμποσα διαζύγια.

nnn

Ομως αυτό που θα έλθει προσεχώς θα διεκδικήσει επαξίως τον τίτλο του «διαζυγίου της χρονιάς». Γιατί απλούστατα τα έχει όλα: πολιτική, χρήμα, πάθος και έρωτες.

nnn

Λεπτομέρειες δεν μου επιτρέπεται να δώσω, δεν ταιριάζει βλέπετε ούτε στον χαρακτήρα μου ούτε στα ήθη της εφημερίδας. Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να σας προειδοποιήσω ότι μόλις κατατεθεί η αίτηση διαζυγίου θα προκαλέσει πάταγο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ