Αυτή τη φορά ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας (φωτογραφία) δείχνει πιο ήρεμος, πιο ψύχραιμος και πιο άνετος μετά τη νέα επίθεση (η τέταρτη κατά σειρά) που εξαπέλυσαν οι συριζαίοι εναντίον του. Και ξέρετε γιατί; Επειδή δεν του καίγεται καρφί! Εμαθε πια να διαχειρίζεται την όλη κατάσταση των επιθέσεων, και τους επικριτές του αρχίζει να μην τους παίρνει στα… σοβαρά. Του είναι εντελώς αδιάφοροι, όπως έμαθα ότι λένε για αυτούς οι συνεργάτες του. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που του γίνονται επιθέσεις τέτοιου είδους. Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που παίρνει διαβεβαιώσεις από το Μαξίμου ότι «δεν είναι αυτός ο στόχος τους». Οι συριζαίοι εξακολουθούν όμως να τον στοχοποιούν. Αλλά έχει συνηθίσει. Απλώς υπενθυμίζει σε όλους αυτούς ότι είναι θεσμική του υποχρέωση να λέει αυτά που λέει και ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε κανένα κακόβουλο σχόλιο. Δεν είναι δηλαδή διατεθειμένος «να μειώσει το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη με τέτοιου είδους… ανοησίες».


Τους περιμένει στη γωνία

Εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μόνον που όταν κλείσει (που θα κλείσει), ο κ. Στουρνάρας θα έχει πολλή «δουλειά». Οι επιτελείς στην Τράπεζα θα εκτιμήσουν τη ζημιά που υπέστη η χώρα από την καθυστέρηση του κλεισίματος της συμφωνίας. Θυμάστε που έχει ξανακάνει αυτή τη «δουλειά»; Πόσα δισ. ευρώ μας είχαν στοιχίσει οι «σκληρές διαπραγματεύσεις Τσίπρα – Βαρουφάκη»;


Οταν ο νόμος εφαρμόζεται

Αμ το άλλο; Που τον παραπέμπουν σε Εξεταστική Επιτροπή για έναν νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και ισχύει; Αν δεν συμφωνούν με τον νόμο, λένε οι συνεργάτες του, δεν είναι ανάγκη να κάνουν εξεταστικές επιτροπές. Μπορεί κάλλιστα να αλλάξουν τον νόμο. Γιατί ουδείς παρανόμησε εφαρμόζοντας τον νόμο.
Σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο Τσακαλώτος;

Ρώτησα έναν από τους συνομιλητές του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο υπουργός, τη στιγμή που ήρθε η ώρα να υπογράψει τις συμφωνίες που περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα. Και μου απάντησε όπως το φανταζόμουν. Οτι δηλαδή είναι στριμωγμένος (αφού δέχεται πιέσεις από παντού) και αγχωμένος (δεν ξέρω εάν έχει χάσει και τον ύπνο του), αλλά παρά ταύτα δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Εκτός και αν τον… παραιτήσουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Γ. Χουλιαράκη, με μία διαφορά: με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να δεχτεί να φορτώσουν σε αυτόν τα νέα μέτρα. Θα αντιδράσει και ήδη το γνωρίζουν στο Μαξίμου. Ο Ευκλείδης έχει αναλάβει και μια επιπρόσθετη αγγαρεία. Πρόκειται την Πέμπτη το μεσημέρι να ενημερώσει για τη συμφωνία τους βουλευτές των ΑΝΕΛ. Οχι μόνος του. Δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να επωμιστεί τέτοιο βάρος. Αλλά θα φέρει μαζί του και τους Γ. Σταθάκη και Εφη Αχτσιόγλου.
Πού χάθηκε ο Νίκος Παππάς;

Στην Αθήνα τον έψαχνα, στην Ουάσιγκτον τον βρήκα, στη «φωλιά» του τραπεζικού συστήματος, στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ο λόγος για τον Νίκο Παππά, ο οποίος, να θυμίσω για όσους έχουν χάσει επεισόδια για την πολιτική του πορεία, ότι είναι υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Πήγε εκεί για να συναντηθεί με τους έλληνες εργαζομένους στην Τράπεζα (είναι καμιά δεκαριά) και να τους ζητήσει «ο κάθε ένας από το μετερίζι του να βοηθήσει τη χώρα». Ισως η επίσκεψη του Νίκου Παππά (που τον έχουν πλέον σε απόσταση στο Μαξίμου) να περνούσε απαρατήρητη εάν δεν συνέβαιναν ορισμένα γεγονότα, τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Πρώτα απ’ όλα, η υποδοχή που του έκανε ο εκπρόσωπος της χώρας μας στην Παγκόσμια Τράπεζα Χρήστος Παπουτσής (ήταν κάτι παραπάνω από εγκάρδια). Δεύτερον, θα συμμετάσχει σε ένα πάνελ στο περίφημο Atlantic Council για το πώς θα αναπτυχθεί οικονομικά η Ευρώπη. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετάσχει και ο Θάνος Κατσάμπας που τον είχαν… παραιτήσει από το ΔΝΤ.


Και ο Δραγασάκης αλώνει τις τράπεζες

Σας έχω νέα από το τραπεζικό σύστημα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας (για τους φίλους του «Λεό») Φραγκιαδάκης προτίθεται, έμαθα, να αντικαταστήσει το αρχαιότερο στέλεχος της Εθνικής, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Δημ. (για τους φίλους του «Μίμη») Δημόπουλο, αν και, όπως μου είπαν, ο ίδιος ζήτησε να αντικατασταθεί. Ψέματα – αλήθεια, ποιος ξέρει; Το θέμα είναι ποιος ή ποια θα τον αντικαταστήσει. Εψαξα το θέμα και σας μεταφέρω τις πληροφορίες. Η Αντιπροεδρία θα ήθελε πολύ να τον έχει αντικαταστήσει σε αυτή την επιτελική θέση της Εθνικής η Κερασίνα Ραυτοπούλου. Για όσους δεν θυμούνται, τους υπενθυμίζω ότι είναι μία από τις πλέον στενές συνεργάτιδες του Γιάννη Δραγασάκη. Είναι δηλαδή το μάτι και το αφτί του Αντιπροέδρου στις τράπεζες και στο ΤΧΣ. Αλλά δεν είμαι βέβαιος εάν θα το πετύχει, αφού η Κερασίνα δεν έχει, μου λένε, τα τυπικά προσόντα, δηλαδή τετραετή εμπειρία σε επιτελική θέση σε τράπεζα ή σε άλλη ανώτατη διοικητική θέση. Ωστόσο, θα καταλάβει τη θέση του συμβούλου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου ακούστηκε το όνομα του Στέλιου Παπαδόπουλου του ΟΔΔΗΧ. Πάντως πρέπει να σημειωθεί για την πλήρωση αυτής της θέσεως θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Θα πρέπει να ετοιμάζεται για αποχώρηση, στην επόμενη γενική Συνέλευση της Τράπεζας, και ο πρόεδρος της Εθνικής Τάκης Θωμόπουλος.

HeliosPlus