Κακώς, κάκιστα σας λέω κάποιοι πάνε να φορτώσουν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη (φωτογραφία) τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Συνεργάτης του υπουργού που είναι τακτικός συνομιλητής μου με διαβεβαίωσε πως στην 72ωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ο κ. Χουλιαράκης δεν είχε καμία εμπλοκή στις συζητήσεις για τη ΔΕΗ και πως την όλη διαπραγμάτευση την έτρεξε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ήταν σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου για το θέμα.
nnn
Κατά τον συνομιλητή μου που ξέρει καλά τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο οι «φιλοτσιπρικοί» όσο και οι «φιλοτσακαλωτικοί» ξεσπάθωσαν τις τελευταίες ημέρες θέλοντας να φορτώσουν όλα τα προπατορικά αμαρτήματα της διαπραγμάτευσης στον κ. Χουλιαράκη. «Ξαφνικά ο Γιώργος άρχισε να λαμβάνει μηνύματα που του έλεγαν πως δεξιά και αριστερά (σ.σ.: κυρίως αριστερά) γράφεται και λέγεται ότι εκείνος ήταν ο εισηγητής της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ και του στρατηγήματος οι μονάδες της επιχείρησης να θυσιαστούν για να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Ο άνθρωπος φρίκαρε. Αυτό είναι ψέμα» μου είπε χαρακτηριστικά η πηγή μου.
nnn
Η εντύπωση που μου δίνεται πάντως είναι πως ο κ. Χουλιαράκης δεν θα αφήσει να του φορτωθούν οι αμαρτίες άλλων, και ειδικά οι ευθύνες των Τσίπρα, Τσακαλώτου ή Σταθάκη. Αυτό που κυρίως καταλαβαίνω είναι πως δεν θα διστάσει μετά την ανακοίνωση του περιεχομένου της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών να ξεκαθαρίσει ποιος συμφώνησε τι και γιατί και πού εκείνος ενεπλάκη και πού όχι. Είναι προφανές πως ο βασικός μας διαπραγματευτής δεν θα θελήσει να καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος ή καλύτερα «Scapegoat», όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ…


Η νέα σύμβουλος του Κυριάκου

Δεν μπορώ να καταλάβω, τη στιγμή που ήταν 16 άτομα στη συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον κεντρικό τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα, γιατί να επιβληθεί και από τους δύο σιγή ασυρμάτου. Τι δεν ήθελαν άραγε να βγει προς τα έξω; Και καλά ο κ. Μητσοτάκης, το συνηθίζει αυτό (όπως επέβαλε σιωπή για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σόιμπλε), αλλά ο κ. Στουρνάρας; Που τώρα τελευταίως όλο ομιλίες κάνει και τα λέει έξω από τα δόντια; Μήπως ήθελαν να μη φανερώσουν την καινούργια νεαρά σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ που έκανε το ντεμπούτο της στην Τράπεζα της Ελλάδος, δίπλα στους Χρ. Σταϊκούρα, Τάκη Θεοδωρακόπουλο, Στ. Πέτσα και Μακάριο Λαζαρίδη; Πρόκειται για τη Δόμνα Μηχαηλίδου, απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και με εμπειρία στον ΟΑΣΑ. Πρόκειται, μαθαίνω, για τιμητική προαγωγή της Δόμνας, η οποία μέχρι πρότινος ασχολούνταν κομματικά με την Οδική Ασφάλεια. Ή μήπως δεν ήθελαν να πουν ποιοι ήταν στη σύσκεψη εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος; Σιγά το μυστικό! Ηταν υποδιοικητές, διευθυντές, ανάμεσά τους και δύο κυρίες, η Κρυστάλλω Μίχου και η Σίσσυ Παπαγιαννίδου. Το τι συζήτησαν, το άφησαν να το γενικεύσουν με ανακοίνωση της ΝΔ, αλλά έμαθα πως συζήτησαν τα πάντα (πλην των αποθεμάτων σε χρυσό της χώρας). Κυρίως τα τραπεζικά, τη ρευστότητα των τραπεζών, τα capital controls, ενώ τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί άργησε να κλείσει η αξιολόγηση.


Οταν η Ντόρα σηκώνει το χέρι

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στη σύσκεψη των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας που έγινε υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη λίγη ώρα προτού ο πρόεδρος του κόμματος επισκεφθεί την Τράπεζα της Ελλάδος. Θέμα της σύσκεψης ήταν ποια στάση θα κρατούσε η ΝΔ στη συζήτηση για την Προανακριτική Επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ο πρόεδρος Μητσοτάκης ρώτησε πρωτίστως τη γνώμη των νομικών τομεαρχών, ήτοι των κ.κ. Βορίδη και Δένδια. Και οι δύο μίλησαν νομικά και είπαν ότι η ΝΔ θα πρέπει να πει «ναι» στην Προανακριτική, αλλά… υπό όρους! Ποιοι ήταν οι όροι; Να ζητήσει και αυτή Εξεταστική Επιτροπή για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αλλά εκείνη την ώρα συνέβη το εξής: Η Ντόρα Μπακογιάννη σήκωσε το χέρι της…
nnn
Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν της έδωσε τον λόγο λέγοντας ότι «τώρα ομιλούν οι νομικοί». Η Ντόρα (η οποία να σημειώσω είχε μια εντυπωσιακή αλλαγή στο στυλ της: πίσω τα μαλλιά της, άψογα βαμμένη και ντυμένη, με παπούτσια μπαλαρίνες), χωρίς να κατεβάσει το χέρι της, έλεγε «εγώ, εγώ» και επέμενε να πει την πρότασή της. Κάποια στιγμή, τι να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, της έδωσε τον λόγο και τότε εκείνη ειπε το εξής: «Εγώ δεν πρόκειται να μιλήσω νομικά, εγώ ομιλώ πάντοτε πολιτικά. Οκτώ στους δέκα Ελληνες θέλουν να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τον Γιάννο Παπαντωνίου, να μάθουν τι ακριβώς συνέβη. Για ποιους όρους μιλάτε; Να ψηφίσουμε με ευθύτητα «ναι»». Και τους άφησε όλους να ψάχνονται στην αίθουσα.


Ο Τσίπρας και οι εξεταστικές

Αφού έγινε λόγος για τις εξεταστικές επιτροπές, σας μεταφέρω τι μου είπε εμπιστευτικά ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού: «Ο Τσίπρας δεν θέλει με κανέναν τρόπο να γίνουν εκλογές πριν από τον Σεπτέμβριο του 2017.Τότε μόνο παραγράφεται η υπόθεση της εποχής Βαρουφάκη».

HeliosPlus