Η εκδήλωση για τα εγκαίνια της Μόνιμης Εκθεσης Νίκος Μπελογιάννης, στο σπίτι που γεννήθηκε στην Αμαλιάδα, προετοιμαζόταν από τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και μήνες, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Ηλιδας και μετά από τις παραινέσεις του γιου του αγωνιστή του ΚΚΕ, Νίκου Ν. Μπελογιάννη. Εκτός της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δεν πήγε με άδεια χέρια στην εκδήλωση. Είχε μαζί του και το όπλο (φωτογραφία)του Μπελογιάννη όταν ήταν πολιτικός επίτροπος στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), το οποίο και παρέδωσε μαζί με τη θήκη του και τα δερμάτινα γάντια του Μπελογιάννη. Πρόκειται για ένα περίστροφο Walther, γερμανικής κατασκευής, που ήταν σε άριστη κατάσταση. Το έβαλε ο ίδιος στην προθήκη εξηγώντας στους παρευρισκομένους περί τίνος πρόκειται.
Η ΔΕΗ διαιρεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος να το φανταζόταν… Η αξιολόγηση, μου λένε, δεν κλείνει επειδή ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει ανοικτά δύο θέματα. Αυτό του Εργασιακού και αυτό του Ενεργειακού. Για το Εργασιακά κάτι μου λένε πως θα γίνει, αλλά για το Ενεργειακό γίνεται ολόκληρη μάχη και μέσα στην κυβέρνηση και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δύο υπουργοί, οι Π. Σκουρλέτης και Ι. Τσιρώνης, αντιδρούν, ζητούν να υπάρξει αντίσταση έως την τελευταία στιγμή, δεν θέλουν (τουλάχιστον έτσι λέει ο κ. Σκουρλέτης) «τον κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Αντιθέτως άλλοι δύο υπουργοί, οι Γ. Χουλιαράκης και Στ. Πιτσιόρλας, θέλουν να προχωρήσει ο σχεδιασμός. Και ζητούν όμως από τους θεσμούς ανταλλάγματα, κυρίως στα εργασιακά. Οπως μαθαίνω, οι δανειστές πιέζουν για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, ενώ οι «δικοί» μας πιέζουν να εξαιρεθούν από την πώληση τα υδροηλεκτρικά. Ανω-κάτω λοιπόν κυβέρνηση και κόμμα για τη ΔΕΗ.


Αρχισε το… μασάζ ο Σταθάκης

Στη γραμμή Π. Σκουρλέτηεναντίον του κανιβαλισμού της ΔΕΗ») φαίνεται ότι βρίσκονται οι τέσσερις συριζαίοι βουλευτές Κοζάνης, κάτι που ανησύχησε τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ο οποίος τους κάλεσε για ένα μνημονιακό… μασάζ. Πρόκειται για τους βουλευτές κ.κ. Δημητριάδη, Μουμουλίδη, Θεοφύλακτο και Ντζιμάνη, οι οποίοι θεωρήθηκαν «ύποπτοι» από το Μαξίμου ότι πιθανόν να φέρουν αντιρρήσεις στα νέα μέτρα για την Ενέργεια που προβλέπει η αξιολόγηση και έτσι ανέλαβε ο κ. Σταθάκης, όταν και όποτε κλείσει η συμφωνία, να τους επαναφέρει στην κομματική γραμμή. Το περίεργο είναι ότι από τους βουλευτές αυτούς ακούς διάφορα και παράξενα πράγματα. Οτι φέρ’ ειπείν δεν γνωρίζουν τίποτε περί νέας συμφωνίας, ότι οι ίδιοι (όπως και ο κ. Σκουρλέτης) παραμένουν στην παλαιά συμφωνία, ότι τα περί νέων απαιτήσεων των θεσμών στα ενεργειακά τα διαρρέουν οι… κομματικοί τους αντίπαλοι και ορισμένα ΜΜΕ («που έχουν προσκυνήσει τους μνημονιακούς») και άλλα πολλά. Οταν όμως τους τίθεται το κρίσιμο ερώτημα αν θα ψηφίσουν τα μέτρα αν τελικά ισχύσουν όλα αυτά «που διαδίδουν οι αντίπαλοί τους», ένας από αυτούς απαντά: «Θα το δούμε, έως τότε μπορεί να αλλάξουν πολλά». Αλλά για να ανησυχήσει το Μέγαρο Μαξίμου προτού ακόμη κλείσει τη συμφωνία κάτι σημαίνει, δεν νομίζετε;
nnn
Ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε ήδη με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Και αυτούς προσπάθησε να καλμάρει, πλην ματαίως. Εριξε βεβαίως όλη την ευθύνη στους δανειστές, ότι έχουν εξωπραγματικές απαιτήσεις, ότι θέλουν να πωληθούν τα υδροηλεκτρικά, πλην όμως οι συνδικαλιστές δεν «τσίμπησαν» και εξοργίστηκαν ακόμη περισσότερο. Η συνέχεια μάλλον στους δρόμους…
Μια παραίτηση με νόημα

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πλήρωση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ (με τρεις υποψηφίους, έναν Αυστριακό, έναν Τσέχο και έναν Ελληνα), υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της τριμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου ο Δ. Φραγγέτης. Η παραίτηση (την οποία ο κ. Φραγγέτης ήθελε από καιρό) όμως θα αρχίσει να ισχύει από τις 24 Απριλίου, ώστε το Ταμείο να μη μείνει «ακέφαλο». Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Μαθαίνω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τον κανονισμό θα προτείνει κάποιο νέο μέλος για την Εκτελεστική Επιτροπή. Δύο είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για να τοποθετηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος: μία σύμβουλος του διοικητή Ι. Στουρνάρα και ένας γενικός διευθυντής της Τράπεζας. Μη με ρωτάτε για ονόματα έως ότου αποφασίσει ο κ. διοικητής, απλώς θα σας αναφέρω τα αρχικά: Α. Μ. (για τη σύμβουλο) και Σπ. Π. (για τον διευθυντή).
Μπουτάρης: «Αλέξη, κάνε την κωλοτούμπα»

Αν και το ραντεβού που έχει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο έχει ως θέμα την επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, ο δήμαρχος θα πει, όπως μου είπε, και «δυο λόγια» στον Πρωθυπουργό: «Θα του πω: «Πρόεδρε, κάνε τώρα την κωλοτούμπα και κλείσε τη συμφωνία, τώρα που σε στηρίζει και η Μέρκελ γιατί μετά τις γερμανικές εκλογές δεν ξέρουμε τι θα συμβεί»». Προσέξτε όμως κάτι. Ο Πρωθυπουργός διαθέτει γραφείο στη Θεσσαλονίκη, την επισκέφθηκε τόσες φορές, αλλά ο κ. Μπουτάρης προτίμησε να μεταφέρει το αίτημά του στο Μέγαρο Μαξίμου.

HeliosPlus