Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ είναι ευχάριστη. Μια νέα σελίδα καταγράφεται στον ελληνικό στίβο. Βραχυπρόθεσμα θα δούμε αν πρόκειται για «εποχή». Οπως συνήθως λέγεται «ο κόσμος επιστρέφει». Διπλή επιστροφή. Αφενός αναδύεται μια νέα γενιά αθλητών και αθλητριών που δεν πρέπει να αξιολογούνται με το τι θα δείξουν πιθανώς σε διεθνές επίπεδο αλλά με το ότι αυξάνεται εντυπωσιακά ο αριθμός των νέων παιδιών, ιδιαίτερα εκτός Κέντρου, που ασχολούνται με τα αγωνίσματα του στίβου. Παράλληλα και αυτό το είδαμε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ με τον κόσμο στις κερκίδες. Ενεργητικό σε στρογγυλοποιημένους αριθμούς. Αθλητές και αθλήτριες 200, συμπεριλαμβανομένων παίδων – κορασίδων. Σύλλογοι 30 (έτος 2016).
Η ΑΛΛΗ πλευρά αφορά στη δημιουργική δραστηριότητα πολλών συλλόγων στην περιφέρεια καθώς και σε προάστια της Αθήνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη δεκάδα της αξιολόγησης από τον ΣΕΓΑΣ 316 πανελλήνιας κλιμάκωσης σωματείων εννέα αφορούν αυτήν τη «γεωγραφική κατηγορία». Σημασία έχει ότι η αξιολόγηση και συγκέντρωση βαθμών γίνεται με την απόδοση σε επτά διαφορετικές (μορφολογικά και ηλικιακά) κατηγορίες συναγωνισμού, με κορυφή τους 15.000 βαθμούς και με εκκίνηση τους… 2 βαθμούς.
ΑΞΙΖΕΙ να υπενθυμίσουμε την πρώτη δεκάδα, έστω και αν ελάχιστα προσελκύει τη δημοσιότητα, ανάλογα με την κοινωνική προσφορά: ΓΣ Κηφισιάς, ΓΣ Ελ. Βενιζέλος Χανίων, ΑΕ Μεσογείων Αμεινίας ο Παλληνεύς (Παλλήνης), ΟΦ Ηρακλείου Κρήτης, ΓΣ Γλυφάδας, ΓΣ Σέρρες, ΣΚΑ Δράμας, Αίολος Θεσσαλονίκης, ΑΓΣ Ιωαννίνων. Ιδιαίτερος έπαινος για το ότι αναπτύσσουν, όπως και οι άλλοι σύλλογοι της περιφέρειας, σημαντική δημιουργία στον χώρο της νέας κατηγορίας παίδων, κορασίδων, εφήβων – νεανίδων κ.λπ. Αυτή είναι η αισιόδοξη όψη. Ετσι βλέπουμε ότι οι επτά από τους δέκα συλλόγους της πρώτης δεκάδας προηγούνται στην κατηγορία εφήβων – νεανίδων και οκτώ στην κατηγορία παίδων – κορασίδων. Ιδιαίτερη μνεία δικαιούται ο ιστορικός Κερκυραϊκός ΓΣ που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στους έφηβους – νεανίδες.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ απογοητευτική: η ισχνή παρουσία –μέχρι σημείου εξαφάνισης –ιστορικών συλλόγων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο Πανιώνιος ΓΣ προσπαθεί να ανακάμψει με την 11η θέση στη βαθμολογία. Η ΑΕΚ 17η, ο Πανελλήνιος ΓΣ 20ός, ο Ολυμπιακός 23ος, ο Ηρακλής 31ος, ο Παναθηναϊκός 82ος, ο Εθνικός ΓΣ 107ος… Να ένας ακόμη λόγος για νέα σελίδα και διαγραφόμενη εποχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ