Εχουν περάσει αρκετά χρόνια από την ημέρα εκείνη. Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης υποδεχόταν στο Αγιον Ορος, ως επισκέπτη-προσκυνητή, τον καγκελάριο της Αυστρίας.
Η επίσημη υποδοχή έγινε κατά το Τυπικό της Αθωνικής Πολιτείας με «παρελάσεις», ψαλμωδίες, λόγους και τα συνηθισμένα μοναστηριακά κεράσματα.
Λίγο πριν από το τέλος των επίσημων εκδηλώσεων, ο καγκελάριος εξέφρασε την επιθυμία να παραταθεί για μία ώρα περίπου το πρόγραμμα. Ηθελε να μείνει μόνος στον Ναό του Πρωτάτου.
Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιοι της εθιμοτυπίας ενημέρωσαν τον κ. Σημίτη ότι η Ιερά Κοινότης του Αγίου Ορους ετοίμαζε αντίστοιχη τελετή υποδοχής στη Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν χρειάζεται τέτοια τελετή για τον ίδιο. Προτού προλάβουν οι μοναχοί να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, κατέφθασε ο γραμματέας του, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι ο αυστριακός ομότιμός του είχε μείνει μία ώρα όρθιος, προσευχόμενος στο «Αξιον Εστί», την εικόνα της Παναγίας στο Αγιον Ορος.
Ο κ. Σημίτης έμεινε σκεπτικός για μερικά λεπτά, και είπε: «Καλώς, θα κάνω και εγώ το ίδιο». Για τη «μικρή ιστορία» των υποσημειώσεων, προστίθεται ότι δέκα μοναχοί πήραν υπό μάλης τις μάνικες των πυροσβεστικών εγκαταστάσεων και «έρραναν» το ελικοδρόμιο, για να προστατευθούν οι επίσημοι από τα θηριώδη σύννεφα σκόνης κατά την προσγείωση.
Η διήγηση αυτή, προφανώς, αποτελεί κώδικα αναγνώσεως και ερμηνείας των σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της ελληνικής Πολιτείας.
Η πολιτική εξουσία δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί τη Βασιλεία των Ουρανών και έτσι κάθε τόσο ένα ακόμη πρόβλημα δημιουργείται.
Από τον μακαρίτη Αντώνη Τρίτση (τον οποίο κατήργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου) έως τον Νίκο Φίλη, πολλοί υπουργοί προσπάθησαν να περιορίσουν την Εκκλησία.
Ανεπιτυχώς.
Απαντες προσέκρουσαν στην άτυπη συμμαχία αρχιεπισκόπων και πρωθυπουργών…
Κακώς, επομένως, εξεπλάγησαν ορισμένοι από τη σκηνή που μετέδωσαν προχθές τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Οι έλληνες πρωθυπουργοί, και ιδιαιτέρως οι πλέον πρόσφατοι εξ αυτών, συνηθίζουν να μας αιφνιδιάζουν (και) θρησκευτικώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ