Τι κι αν είσαι βουλευτής…
Στη μείωση των φορολογικών προνομίων των βουλευτών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών όπως ανήγγειλε μέσα στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου (σκίτσο). ÜΗδη ειδική ομάδα εργασίας στην Καραγεώργη Σερβίας ασχολείται με την εξίσωση των φόρων μετά τον σάλο που ξέσπασε ότι οι βουλευτές δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης όπως τα προηγούμενα χρόνια (με αυξημένο συντελεστή) αλλά θα πάνε στην κλίμακα όπως όλοι οι φορολογούμενοι. ÜΑπό το βήμα της Βουλής η κυρία Παπανάτσιου δεσμεύτηκε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα οδηγεί στην κατάργηση του αφορολόγητου της βουλευτικής αποζημίωσης καθώς σήμερα εξαιρείται του φόρου εισοδήματος το 25% αυτής, αρκεί να το ψηφίσουν οι συνάδελφοί της. Οπως όμως λέει η ίδια «τι κι αν είσαι βουλευτής»

Mega deal
Την ώρα που τα έργα υποδομών στην Ελλάδα έχουν βαλτώσει και οι οδικοί άξονες ολοκληρώνονται, το deal της Intrakat με τη Fraport εξασφαλίζει ένα πλούσιο κατασκευαστικό αντικείμενο για την ελληνική εταιρεία μέχρι το 2022.
Η εταιρεία του ομίλου της Intracom ανέλαβε από τη Fraport Greece την υλοποίηση μελετών και κατασκευαστικών έργων για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια έναντι 357 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα για τέτοιες εποχές.

Η σχέση ανταλλαγής
Tα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ΜETKA, Αλουμίνιον Ελλάδος, Protergia και Protergia Thermo ενέκριναν το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης με απορρόφησή τους από την Μυτιληναίος. H προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μεταξύ Μυτιληναίου και ΜΕΤΚΑ είναι ένα προς ένα, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις τράπεζες Nomura (για λογαριασμό της Μυτιληναίος) και Barclays (για λογαριασμό της ΜΕΤΚΑ). Η Nomura στην έκθεσή της πρότεινε το εύρος της σχέσης ανταλλαγής να κυμαίνεται από 0,8467 μέχρι 1,1314 και η Barclays από 0,94 μέχρι 1,12. Την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 2016 για τον όμιλο του Μυτιληναίου που θα είναι και τα τελευταία με τη σημερινή μορφή του ομίλου.
Η προσπάθεια…
Σοβαρή προσπάθεια εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες για την αναδιάρθρωση των χρεών της Frigoglass και κατ’ επέκταση για την εξυγίανση της εταιρείας που στον κλάδο της –παραγωγή προϊόντων επαγγελματικής ψύξης και υαλουργίας –αποτελεί έναν παγκόσμιο παίκτη. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που δεν έχει οριστικά συμφωνηθεί προβλέπει μείωση δανεισμού κατά 142 εκατ. ευρώ (με κούρεμα και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων) και μετάθεση των ημερομηνιών λήξης των κυριοτέρων συμβάσεων κατά πέντε έτη. ÜΟ δανεισμός θα διαμορφωθεί σε 120 εκατ. ευρώ για τα δάνεια με εξασφάλιση πρώτης τάξης και 139 εκατ. ευρώ για τα δάνεια με εξασφάλιση δεύτερης τάξης. Το κόστος των τόκων σε ετήσια βάση θα υποχωρήσει από τα 29 εκατ. σε 13 εκατ. ευρώ. Θα υπάρξει παροχή πρόσθετης ρευστότητας 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 30 εκατ. θα εισφέρει ο βασικός μέτοχος, η οικογένεια Δαυίδ, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ενώ άλλα 40 εκατ. ευρώ οι ομολογιούχοι και οι τράπεζες.

Παφ και… εκατομμύριο
Το λαθρεμπόριο στα καπνικά προϊόντα καλά κρατεί. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό όταν η φορολογία έχει φθάσει κοντά στην αξία του πακέτου τσιγάρων. Το υπουργείο Οικονομικών το γνωρίζει αυτό και το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να περιορίσει τα χαμένα έσοδα. ÜΟ διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στον ΣΕΒ αποκάλυψε ότι το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για τους ελέγχους των καπνικών προϊόντων αφού εισέπραξε 357,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 158,7 μόνο εκατομμυρίων ευρώ το 2015, που είναι ρεκόρ εσόδων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ