Παρότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δείχνει να έχει προβλήματα (τουλάχιστον) κατανόησης, προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι παράλληλα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η επιστροφή στην πολιτική ηρεμία.
Ομως για μία ακόμη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση πέφτει στο ίδιο λάθος. Επενδύει στην αποτυχία της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, στην καταστροφή της οικονομίας και εν τέλει στον εκτροχιασμό της χώρας από την προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της χώρας.
Από την αντιπολιτευτική τακτική της καταστροφολογίας που δίδαξε πρώτος, στα χρόνια των μνημονίων, ο Αντώνης Σαμαράς και ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξέφυγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε ακόμη και μετά την τραγωδία που έζησε η χώρα από τον Ιανουάριο ως και τον Σεπτέμβριο του 2015 με την ανεκδιήγητη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Και ενώ όλοι θέλουν να ξεχάσουν αυτή την περίοδο, για το καλό της χώρας, η Νέα Δημοκρατία μιλάει για «επανάληψη του 2015», για πρόωρες κάλπες, για επαναδιαπραγμάτευση με τους δικούς της όρους του τρέχοντος Μνημονίου με τους δανειστές, όλα όσα δηλαδή μπορεί να μας οδηγήσουν ακόμη βαθύτερα στην κρίση.
Σε αυτό το διάστημα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ όπου, για όσους αντιλαμβάνονται τι γίνεται, η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να προβάλλει τις θέσεις της για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, τις θέσεις της για επιστροφή στην ανάπτυξη (άραγε υπάρχουν;), περιμένει την αποτυχία. Επενδύει (πολιτικά) στην καταστροφή.
Το επιτελείο λοιπόν του Κυριάκου πρέπει να γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να λήξουν πριν από τον Μάιο, όταν και η Ουάσιγκτον θα έχει αποφασίσει τι θα κάνει με την Ελλάδα.
Πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι όσο απογοητευμένοι κι αν είναι οι ψηφοφόροι από τις επιλογές τους, αυτό που περιμένουν για την επόμενη ημέρα δεν είναι ούτε ο ρεβανσισμός ούτε μια νεοφιλελεύθερη συνταγή για την οικονομία με κύριο στοιχείο τις απολύσεις στο Δημόσιο και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας την οποία επιμελώς θέλει να αποκρύψει η Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος περιμένει θετικές προτάσεις που θα δίνουν ελπίδα, που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φτώχειας και της ανεργίας.
Γιατί, όσο και αν απευθύνεται σε αυτούς που έχουν λυμένο το οικονομικό τους πρόβλημα στη σημερινή Ελλάδα, οδηγεί αλλού τους ψηφοφόρους που βρίσκονται σε απόγνωση. Και τότε τα κουκιά δεν φτάνουν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ