Πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποπειράθηκε να φέρει σε πρώτο πλάνο της επικαιρότητας το σχέδιο της κυβέρνησής του για την ανάπτυξη της οικονομίας. Και πολύ σωστά, αυτό είναι το ζητούμενο για όλους τους βαριά φορολογούμενους πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι περιμένουν να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής και η οικονομία να βγει από το τέλμα.
Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό, όταν η χώρα βιώνει την αβεβαιότητα από το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, όταν το περιβάλλον που ζούμε και εργαζόμαστε αποσταθεροποιείται.
Το κυριότερο όμως είναι πώς μπορεί η οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς τη στήριξη των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας. Είναι τυχαίο ότι οι αναφορές του ιδίου του Πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών του στην επιχειρηματικότητα και στο επιχειρείν μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού;
Την ίδια ώρα, μουδιασμένοι οι παράγοντες της αγοράς παρατηρούν τη βουτιά της κατανάλωσης ακόμη και σε βασικά προϊόντα διατροφής που καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του έτους. Με ανησυχία που για πολλούς αγγίζει τα όρια του πανικού κατέγραψαν πτώση του όγκου πωλήσεων ακόμη και στο 15%, η οποία ερμηνεύεται μόνο ως αποτέλεσμα της φτωχοποίησης και της οικονομικής ανέχειας των νοικοκυριών.
Ο Πρωθυπουργός ασφαλώς γνωρίζει ότι η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας έχει οδηγήσει στον «πάγο» την οικονομία και όσο καθυστερεί η αξιολόγηση η ύφεση βαθαίνει και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Οι αναλυτές χαμογελούν ειρωνικά κοιτώντας τους στόχους της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7% εφέτος και μείωσαν ήδη τις προβλέψεις τους στο 0,5% ή στην καλύτερη περίπτωση 1%. Κι αυτό θα οφείλεται και πάλι μόνο στην άνοδο του τουρισμού.
Αρα η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση κι άλλων κλάδων και η προσέλκυση επενδυτών. Για να «μαγνητίσει» όμως η Ελλάδα τέτοιου είδους κεφάλαια από το εσωτερικό ή το εξωτερικό θα πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον φιλικό για την επιχειρηματικότητα και πρώτα απ’ όλα να διασφαλίσει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Οι επενδυτές είναι πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά το μέλλον και οι αποφάσεις τους για κάθε είδους επένδυση λαμβάνονται και θα λαμβάνονται όλο και πιο δύσκολα.
Και όσο η κυβέρνηση αργεί να αντιδράσει και να πορευθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο η οικονομία θα βυθίζεται αντί να αναπτύσσεται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ