Ο Αλέξης Τσίπρας ίσως είναι ο πρωθυπουργός που είναι πιο γνωστός στον Πάπα Φραγκίσκο (η φωτογραφία από τη συνάντησή τους πέρυσι το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη). Ετσι, όταν θα τον επισκεφθεί στο Βατικανό, μαζί με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες, μάλλον θα νιώθει άνετα. Οχι μόνον επειδή ήδη τον έχει συναντήσει στο παρελθόν δύο φορές (μία στο Βατικανό όταν ήταν αντιπολίτευση και μία στη Μυτιλήνη όταν ο Πάπας επισκέφθηκε τους πρόσφυγες), αλλά και επειδή έχει κρατήσει κάποιες δηλώσεις (και προσευχές) του «Santita» («Παναγιότατος» στα ιταλικά) για την Ελλάδα της κρίσης και κυρίως τη δήλωσή του ότι δεν μπορεί η οικονομία να καταστρέφει τον άνθρωπο. Τώρα εάν ο Πάπας προγραμματίζει να κάνει και άλλη δήλωση για τη δοκιμαζόμενη εδώ και επτά χρόνια χώρα μας, δεν γνωρίζω. Εκείνο που έμαθα είναι ότι η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με τον προκαθήμενο της Ρωμαϊκής Εκκλησίας κλείστηκε από την ιταλική κυβέρνηση και όχι από το Βατικανό, ώστε να δοθεί αίγλη στην πανηγυρική σύνοδο για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της.
nnn
Αλλά μη νομίζετε ότι ο κ. Τσίπρας πάει στη Ρώμη ειδικά για να συναντήσει τον Πάπα (μαζί με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες), πάει, με ανοικτή την αξιολόγηση, κυρίως για τις διμερείς επαφές που θα έχει με ομολόγους του. Η νούμερο ένα συνάντηση που θα περίμενε κανείς να έχει είναι αυτή με την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ο λόγος; Η γερμανίδα καγκελάριος φθάνει (με το ειδικά διαμορφωμένο Airbus της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας) το Σάββατο, θα παραστεί στις εκδηλώσεις και θα επιστρέψει στο Βερολίνο την ίδια ημέρα. Είναι βέβαιο όμως ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν είμαι σίγουρος εάν θα έρθει στη Ρώμη, λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στην καρδιά του Λονδίνου.
Το Palazzo των Σοσιαλιστών

Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση από την παραμονή του κ. Τσίπρα στη Ρώμη είναι η συμμετοχή του ως παρατηρητή (ακόμα δεν έγινε μέλος –αν και θα το ήθελε πολύ) στη σύναξη των Σοσιαλιστών στο μεγαλοπρεπές Palazzo Doria Pamphili (στην αρχή της via del corso). Οι Σοσιαλιστές, βλέπετε, δεν συγκεντρώνονται όπου-όπου, αλλά διαλέγουν τα καλύτερα μέρη στις χώρες όπου πραγματοποιούν τις επαφές τους. Η συγκεκριμένη βίλα (ή παλάτι), ιδιοκτησίας πρώην αριστοκρατικής οικογένειας (τώρα έχει περιέλθει στο ιταλικό Δημόσιο), βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, προσφέρει μια πλούσια συλλογή πινάκων, καθώς και μια αληθινή αίσθηση του τρόπου ζωής των αριστοκρατών της Αναγέννησης. Το περίεργο είναι ότι οι ιταλικές αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στο Palazzo Pamphili στους δημοσιογράφους. Οι Σοσιαλιστές θέλουν προφανώς την… ησυχία τους. Τις υπόλοιπες ημέρες, όταν δηλαδή δεν συνεδριάζουν οι Σοσιαλιστές, μπορείτε να επισκεφθείτε τη βίλα με 13 ευρώ εισιτήριο.


Θυμήθηκε το bella ciao

Μην ξεχνάτε όμως το bella ciao (που τραγουδούσε στις πλατείες της Ρώμης) και πόσο δημοφιλής ήταν (λέω ήταν, γιατί τώρα δεν γνωρίζω εάν είναι) για τους Ιταλούς ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία της ΕΕ. Ακόμη και… «κόμμα Τσίπρα» είχαν δημιουργήσει οι ιταλοί fans του και έλεγαν ότι είχε ξεπεράσει σε δημοτικότητα ακόμη και τον… Μπέπε Γκρίλο. Ετσι, έχει προγραμματιστεί να μιλήσει και στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης σε εκδήλωση που οργανώνουν τα αριστερά φόρουμ, όπου αναμένεται για άλλη μία φορά να ξεδιπλώσει το όραμά του για το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη.
Κοινωνικό συμβόλαιο και αλληλεγγύη

Επισήμως (δηλαδή αυτά που λένε τα γνωστά e-mails του Μαξίμου) στόχος της Αθήνας στη Διακήρυξη της Ρώμης είναι να τονιστεί η ανάγκη της προστασίας των εργαζομένων. Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να κάνει ο κ. Τσίπρας θα τοποθετηθούν εναντίον της «εγκατάλειψης του κοινωνικού συμβολαίου» και της «ατυχούς διαχείρισης της οικονομικής κρίσης». Και υπέρ της αντιμετώπισής τους με την έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης. Τόσο ως προς το οικονομικό πρόβλημα όσο και από τις μείζονες και ολοένα εντεινόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ήτοι της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης της ανόδου της επιρροής των ακροδεξιών δυνάμεων κ.τ.λ.


Οταν η Φώφη έστησε τον Γκάμπριελ

Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί μας βλέπουν με μισό μάτι οι Γερμανοί! Την Πέμπτη, το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είχε καλεσμένο στο πρόγευμα εργασίας που διοργάνωνε τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στους καλεσμένους περιλαμβάνονταν πολιτικοί όπως ο Ν. Παππάς, ο Ευ. Βενιζέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κ. Χατζηδάκης, αλλά και οι Π. Πικραμμένος, Γ. Προβόπουλος, διοικητές τραπεζών, κ.ά. Μεταξύ αυτών και η Φώφη Γεννηματά, η οποία να σημειώσω ότι είχε ζητήσει συνάντηση με τον κ. Γκάμπριελ από τη γερμανική πρεσβεία, αλλά επειδή δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, αντιπροτάθηκε μια συνάντηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Δικτύου. Το ραντεβού ορίστηκε στις 8.10 το πρωί, καθώς στις 8.30 θα ξεκινούσε το πρόγευμα εργασίας. Αλλά η Φώφη, πάντα ακριβής στα ραντεβού της, έφθασε στις… 8.25! Ο Γερμανός δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, μίλησαν για πέντε λεπτά στο καφέ του ξενοδοχείου, έβγαλαν και φωτογραφίες και αυτό ήταν όλο.

HeliosPlus