Μπορεί να επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κ.Ντάισελμπλουμ επικαλούμενος την «αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα » αλλά είναι προφανές ότι υπέκυψε κι αυτός στις ευκολίες των λαϊκίστικων στερεοτύπων για τις χώρες του Νότου. Η πρόσφατη παταγώδης αποτυχία του κόμματος του στις εκλογές αποδείχθηκε κακός σύμβουλος για τον αλαζόνα πολιτικό που επιθυμεί σφόδρα να διατηρήσει το οφίκιο του προέδρου του Eurogroup.

Δεν είναι βέβαια ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, που προσπαθεί να εξηγήσει υποτίθεται τα προβλήματα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ,κουνώντας το δάχτυλο για τις σπατάλες και την… άστατη ζωή τους. Προφανέστατα υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές αλλά και διαφορετικές αντιλήψεις ζωής μεταξύ Βορρά και Νότου. Όπως υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα πολιτικής αλλά και κοινωνικής διαχείρισης.

Ένας κορυφαίος εκπρόσωπος όμως της ευρωπαϊκής ελίτ, αντί να ηθικολογεί με προκλητικές ατάκες για να ικανοποιήσει τους δικούς του ψηφοφόρους, θα όφειλε να προσπαθεί να κατανοεί αυτές τις διαφορές και να αναζητεί τρόπους για να τις γεφυρώνει. Διαφορετικά το μόνο που πετυχαίνει είναι να προκαλεί, υστερικές είναι αλήθεια, αντιδράσεις και να αποδυναμώνει, την κοινή υποτίθεται ευρωπαϊκή μας προοπτική.

Πέρα όμως από τους λαϊκίστικους υπαινιγμούς του κ.Ντάισελμπλουμ, είναι καιρός να σταματήσουμε και εμείς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Γιατί πράγματι σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά από την ευρωπαϊκή συνεισφορά,στην Ελλάδα τουλάχιστον,σε αντιπαραγωγικές δαπάνες. Είτε σπαταλήθηκαν ασυστόλως για ικανοποίηση των κάθε λογής κομματικών ψηφοφόρων, είτε «επενδύθηκαν» σε… πολιτιστικά κέντρα, για να θυμηθούμε τον αείμνηστο Γιαννόπουλο και εργασιακές εμπειρίες που ουδέποτε αποκτήθηκαν.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν είμαστε ασκητικός λαός. Χωρίς αυτό να είναι κατ ανάγκη αρνητικό, είναι σίγουρο ότι για αρκετά χρόνια προτιμήσαμε την προσωρινή καλοπέραση από την επένδυση στο μέλλον. Αυτό πληρώνουμε άλλωστε σήμερα.

Ίσως λιγότερες κραυγές, λιγότερος λαϊκισμός συνοδεία ηθικοπλαστικών κηρυγμάτων και περισσότερη κατανόηση για τις διαφορές μας θα βοηθούσαν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις δυσκολίες του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

ΤΟ ΒΗΜΑ