Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλουν τις αρθρώσεις και αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα καταστροφής της άρθρωσης του ισχίου. Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει κατά κύριο λόγο άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά μπορεί να εντοπιστεί και σε πολύ νεότερες ηλικίες. Άλλες σοβαρές αιτίες καταστροφής του ισχίου είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις, η άσηπτη νέκρωση και οι μετατραυματικές αλλοιώσεις από αθλήματα, κατάγματα και τροχαία ατυχήματα.

Ο πόνος είναι το βασικό σύμπτωμα της πάθησης που μπορεί να εμφανιστεί λόγω κόπωσης ή και μετά από ακινησία. Οι συνέπειες της πάθησης είναι βαριές για τον ασθενή καθώς ο πόνος τον αναγκάζει να περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις του και τον καθηλώνει προκαλώντας σοβαρή αναπηρία.

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης από μία νέα, τεχνητή άρθρωση και στην αποκατάσταση της πλήρους κινητικότητας και της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η ολική αρθοπλαστική αποτελεί την πιο πετυχημένη επέμβαση στην ιστορία της ορθοπεδικής με αποτέλεσμα, τα τελευταία 50 χρόνια να έχουν εξελιχθεί θεαματικά οι τεχνικές για την αντικατάσταση της άρθρωσης.

Hελάχιστα επεμβατική χειρουργική M.I.S. (minimallyinvasionsurgery) για την αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου, η οποία αποτελεί την πιο διαδεδομένη τεχνική που διενεργείται στον δυτικό κόσμο καθιστώντας τη σοβαρή αυτή επέμβαση υπόθεση ρουτίνας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι:

• Ο χειρουργικός χρόνος για την αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου δεν υπερβαίνει τα 20 – 25 λεπτά και ο ασθενής κινητοποιείται μερικές ώρες μετά, την ίδια ημέρα!
• Η παραμονή στο νοσοκομείο στην πλειονότητα των περιπτώσεων (περίπου το 80% των μη επιβαρυμένων περιστατικών) παίρνουν εξιτήριο εντός 24 ωρών!
• Ταυτόχρονα, διενεργείται με επιτυχία η ολική αρθροπλαστική ισχίου για την αντικατάσταση και των δυο αρθρώσεων όπου και αν συνθήκες και οι ενδείξεις το επιτρέπουν.

Βασικό κριτήριο στην θεραπευτική προσέγγιση είναι η υγεία του ασθενούς και η διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών που θα συμβάλουν στο βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.Αν και θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε στον ασθενή να φεύγει κατευθείαν από το χειρουργικό κρεβάτι, λέει χαριτολογώντας, για να κάνουμε πιο συμφέρουσα την επέμβαση από πλευράς εντυπωσιασμού και κόστους, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια και το βέλτιστο κλινικό αποτέλεσμα για τον ασθενή. Η επιδίωξη του εντυπωσιασμού συχνά οδηγεί ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο αυθημερόν στην επανεισαγωγή λόγω επιπλοκών.

Η Ελάχιστα Επεμβατικής Αντικατάσταση του Ισχύου (Μ.Ι. S.) έχει η ολική αρθροπλαστική του ισχίου να γίνει υπόθεση ρουτίνας.

Ο κ. Ευάγγελος Γάκης είναι Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών