Επί ματαίω ο αμερικανός αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διπλωματίας του Πανεπιστημίου του Μπουσάν (της Νότιας Κορέας) αγωνιζόταν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει την εμβριθή ανάλυσή του για την καθαίρεση της προέδρου της χώρας Παρκ Γκιούν-Χιε. Κατ’ αρχάς το πρόσωπό του μετατράπηκε σε μια παγωμένη μάσκα, έμπλεο πανικού. Εν συνεχεία άπλωσε το χέρι του, μήπως καταφέρει και περισώσει κάτι από την επικείμενη live παγκόσμια γελοιοποίησή του σε δελτίο του BBC World News (με τους 108 εκατομμύρια τηλεθεατές). Οταν όμως μπούκαρε στο δωμάτιο και ο εννιάμηνος Τζέιμς πάνω στη στράτα του, ακολουθώντας την αφηνιασμένη τετράχρονη αδελφή του Μάριον και στο τέλος η μητέρα τους –με την οικεία μαμαδίστικη περιβολή σπιτιού: φόρμα, κοτσίδα κ.λπ. –η οποία πάλευε εν εξάλλω να τα μαζέψει, ο professor Ρόμπερτ Κέλι ήξερε ότι το παιχνίδι είχε χαθεί. Η μάσκα έδωσε τη θέση της σε ένα μειδίαμα. Το ένα άκρο του ήθελε να «σπάσει» σε τρανταχτά γέλια. Το άλλο φαντασιωνόταν τη δυστοπική κατακρήμνισή του στο ακαδημαϊκό σύμπαν: «Ποιος θα θελήσει ποτέ ξανά να ζητήσει πολιτική ανάλυση από έναν μαλάκα που δεν μπορεί να μαζέψει τα παιδιά του για μια live Skype σύνδεση στη βρετανική τηλεόραση;».
Αυτό το οικογενειακό χαοτικό broadcast που το βρετανικό κανάλι είχε την ετοιμότητα να προωθήσει online (www.youtube.com/watch?v=7-RtZcKarcs) δεν έγινε απλά viral (85 εκατομμύρια views στη σελίδα του BBC Οne στο Facebook). Εσπασε, ίσως για πρώτη φορά απροσχεδίαστα, το διάφανο τείχος που τέμνει τις ζωές των εργαζόμενων γονέων σε δύο αλληλεπιδρώμενα παράλληλα σύμπαντα, αποκαλύπτοντας σε όλο το ζοφερό και γκροτέσκο μεγαλείο του το καλά καμουφλαρισμένο Upside Down (στη γλώσσα της κβαντομηχανικής ή των θαυμαστών της τηλεοπτικής σειράς του Netflix «Stranger Things»). Ο ίδιος, πάντως, ο Κέλι, στις απανωτές συνεντεύξεις που κλήθηκε να δώσει (στο ΒBC, στη «Wall Street Journal» κ.ο.κ.) αρκέστηκε να χαρακτηρίσει όλο αυτό το ξεκαρδιστικό δράμα που εκτυλίχθηκε on camera «κωμωδία παρεξηγήσεων».
Δεν είναι η πρώτη φορά που φιλόδοξοι career parents σκοντάφτουν πάνω στους αστάθμητους παράγοντες της γονεϊκότητας. Ελάχιστοι βεβαίως έχουν τα guts (ή τον αυτοσαρκασμό) να το κοινοποιήσουν οικειοθελώς. Στο βιβλίο-μανιφέστο του τρίτου (ή τέταρτου) κύματος φεμινισμού «Lean In/Βγείτε μπροστά» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη), που κυκλοφόρησε ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, η σχεδόν μακιαβελικά εξωστρεφής διευθύντρια επιχειρησιακών λειτουργιών του Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ είχε παραθέσει τη δική της τραυματική εμπειρία, όταν πήρε μαζί τα δύο παιδιά σε ένα επαγγελματικό συνέδριο. «Στο συνέδριο συμμετείχαν και άλλοι από τη Σίλικον Βάλεϊ και ο Τζον Ντόναχιου, τότε διευθύνων σύμβουλος της eBay, είχε την ευγένεια να μας μεταφέρει με το αεροπλάνο της εταιρείας του». Ολα έμοιαζαν να βαίνουν καλώς –η Σάντμπεργκ είχε καταφέρει να λανσάρει επιτυχώς το αψεγάδιαστο προφίλ της μπιζνεσγούμαν/μητέρας – όταν συνέβη το απροσδόκητo. «Μαμά, με τρώει το κεφάλι μου!». «Ηξερα πολύ καλά τι ήταν. Ημουν η μόνη σε αυτό το εταιρικό αεροπλάνο που είχε φέρει μαζί της μικρά παιδιά –και να που τώρα η κόρη μου είχε ψείρες!». Εννοείται ότι η COO του Facebook πέρασε την υπόλοιπη πτήση σε σιωπηλή καραντίνα, έχασε το επίσημο δείπνο της έναρξης και όλη νύχτα χρησιμοποιούσε το αντιφθειρικό σαμπουάν και το ειδικό χτενάκι.
Το βίντεο του καθηγητή Κέλι έφερε και μία ακόμη παγκόσμια πρώτη. Μετατόπισε το ενδιαφέρον από την ασθμαίνουσα μητρότητα, κάνοντας αισίως focus στον εργαζόμενο πατέρα αλλά και στα ίδια τα παιδιά των εργαζόμενων γονέων. Αυτά που συχνά υπομένουν όλα εκείνα τα «Σςς!.. Μιλάω στο τηλέφωνο», τα «Ησυχία, η μαμά είναι σε σύσκεψη», τις απουσίες, τις ματαιώσεις, την αγωνία μήπως ο μπαμπάς δεν προλάβει το open class στο μπαλέτο ή τους ελέγχους, τα νεύρα, το άγχος, τις αργοπορίες, τις κλειδωμένες πόρτες. Εστίασε, βέβαια, και σε αυτό το υπέροχο σουρεαλιστικό χάος που βιώνουν δύο άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται και μεγαλώνουν παιδιά. Αυτή την «κωμωδία παρεξηγήσεων» που διαχέεται στον έξω κόσμο, μόνο όταν η πόρτα μείνει κατά λάθος ξεκλείδωτη (όπως τελικώς συνέβη στην περίπτωση των Κέλι).

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ