Εξαγωγές βαρελότων
Επιτέλους, αναθαρρήσαμε λιγάκι –μας είχαν πάρει φαλάγγι οι αντιευρωπαϊστές, οι αυταρχικοί, οι μισαλλόδοξοι και εθνικιστές αντιμεταναστευτικοί, οι ακραίοι δεξιοί και αριστεροί, και να που οι Ολλανδοί μάς λένε πως το παιχνίδι της Ευρώπης των ανθρωπιστικών αξιών και των ελευθεριών δεν είναι χαμένο.
Οι Ολλανδοί… που εναντίον τους οι δικοί μας εθνικιστές είχαν αποφασίσει να κάνουμε μποϊκοτάζ στα προϊόντα τους, εκείνα τα πολύ παλιά χρόνια που ο Αντώνης Σαμαράς έχτιζε την πολιτική καριέρα του ως μακεδονομάχος και η Ελλάδα συνταρασσόταν από συλλαλητήρια για «το Ονομα, την ψυχή μας».
Αλλά τι μποϊκοτάζ να κάνουμε εμείς που όλη μας η γεωργική παραγωγή εξαρτάται από τους ολλανδικούς σπόρους και θα είχαμε πει το κρέας κρεατάκι αν δεν υπήρχαν οι εισαγωγές από την Ολλανδία; Τι μποϊκοτάζ να κάνουμε στον Ντάισελμπλουμ, που ο Βαρουφάκης αντιμετώπιζε τα επιχειρήματά του με κραυγές –το περίφημο «ουάου» –περήφανος που δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξεις; Η περηφάνια του βάρβαρου, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Αυτού που καταστρέφει ό,τι δεν καταλαβαίνει.
n Παράπλευρη απώλεια της νίκης των κεντροδεξιών απέναντι στον ακροδεξιό Βίλντερς ήταν η βαριά ήττα του Εργατικού Κόμματος, που μέλος του ήταν ο «σκληρός νεοφιλελεύθερος» Ντάισελμπλουμ –ελπίζω τουλάχιστον να εκλεγεί βουλευτής. Η στοιχειώδης λογική είναι νεοφιλελεύθερο δημιούργημα των τεχνοκρατών, έτσι απαιτεί η κλεφταρματολίτικη πολιτική μας παράδοση, που κορύφωσή της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
n Οι Ολλανδοί εξάγουν υψηλής τεχνολογίας σπόρους και μηχανήματα, εμείς εξάγουμε τρομοκρατία –«βαρελότα» αποκάλεσε ο στρατηγός Τόσκας τους φακέλους που έστειλαν οι «Πυρήνες της Φωτιάς» στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της Γερμανίας και στον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ.
Αλλά τα «βαρελότα» ταιριάζουν στην ελληνική πολιτική κουλτούρα. Αυτή που θεωρεί πως οι καταλήψεις «είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κόσμου, του λαού. Τα δημόσια κτίρια, οι δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι δημόσιοι, όχι να ασκείται πάνω τουςκαμιάς μορφής εξουσία», όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης.
Γιατί όμως ο δημοκρατικότατος βουλευτής δεν διαμαρτυρήθηκε για την απώθηση από τα ΜΑΤ των μαγκουροφόρων που ήθελαν να καταλάβουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι δημόσιο κτίριο αυτό αφού οι φορολογούμενοι πληρώσαμε την αγορά του, εμείς πληρώνουμε τη συντήρησή του και όλους όσοι εργάζονται εκεί μέσα; Το πολιτικό γραφείο του ίδιου, που πάλι εμείς πληρώνουμε, να πάω να το καταλάβω; Αλλά θα φωνάξει την αστυνομία να με πετάξει έξω και θα με τρέχουν στο αυτόφωρο, ημερολόγιό μου.
Είναι ντροπή που αισθάνομαι πλησιέστερα στον Σόιμπλε και στον Τόμσεν παρά στους συμπατριώτες μου των «Πυρήνων της Φωτιάς» και στον Δημήτρη Σεβαστάκη, ημερολόγιό μου; Είναι ντροπή να ντρέπομαι για όσα κάνουν αυτοί ή οι διάφοροι Ρουβίκωνες ή η Χρυσή Αυγή ή οι Σωρραίοι ή οι μαγκουροφόροι κρητικοί αγρότες ή τα τρακτέρ της Θεσσαλίας ή όσοι κλείνουν κάθε ημέρα το κέντρο της Αθήνας; Είναι ντροπή να θέλω να ξέρω τι θα μου ξημερώσει αύριο, αν το λεωφορείο 622 Γουδή-Γαλάτσι θα μπορέσει να περάσει από το Πολυτεχνείο;
Πράγματι, όλα αυτά είναι ντροπή και ντρέπομαι –για λογαριασμό τους.

Ο επικεφαλής των ουτιδανών
Είχαμε δύο σημαντικές δικαστικές εξελίξεις: ο περίφημος Αρτέμης Σώρρας καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για απάτη, η περιφημότερη Ζωή Κωνσταντοπούλου αποβλήθηκε από τη δίκη της Siemens, στην οποία διεκδικούσε να εκπροσωπήσει τον ελληνικό λαό –προφανώς, τις εκλογές τις θεωρεί λεπτομέρεια άνευ σημασίας. Το είχαμε καταλάβει από τότε που εν τη ρύμη του λόγου της είχε αποκαλέσει τον εαυτό της «πρόεδρο της Χρυσής Βουλής».
Καταζητείται λοιπόν ο Αρτέμης Σώρρας –το μόνο που μας μένει είναι να περάσει στην παρανομία, να αρχίσει και αυτός να στέλνει φακέλους με βαρελότα ανά την Ευρώπη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα παραμείνει στη νομιμότητα και θα εκτοξεύει βαρελότα και ανοησίες εναντίον μας.
n «Αν εγώ ήμουν πρωθυπουργός και οι υπουργοί μου πήγαιναν ο ένας μετά τον άλλον στη Δικαιοσύνη, θα είχα πρόβλημα. Δεν θα το έπαιζα σοφός να πηγαίνω στους Δελφούς και να δίνω συμβουλές στο μαντείο» εξαπέλυσε το δικό του βαρελότο ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, και ενθουσιάστηκαν όλοι όσοι εκεί μέσα είναι κομπλεξικοί και άχρηστοι.
Γιατί φωτογράφιζε τον Κώστα Σημίτη, τον άνθρωπο που μισούν στην Ελλάδα όλοι οι άχρηστοι, όλοι όσοι δεν αντέχουν τους πολιτικούς που ξέφυγαν από τη μιζέρια του πολιτικαντισμού.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που έκανε υπουργούς τους Βαρουφάκη – Λαφαζάνη και πρόεδρο της Βουλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, νομίζει πως κονταίνοντας τον Κώστα Σημίτη ψηλώνει ο ίδιος. Εκπροσωπεί αυτούς που πιστεύουν πως πρέπει πάντα να κυβερνούν την Ελλάδα οι κύριοι τίποτα, οι τιποτένιοι –για τούτο τακίμιασε με τον άλλο μικρό, τον Κώστα Καραμανλή, για τούτο πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον άνθρωπο που κατήργησε το ΑΣΕΠ διά των «συνεντεύξεων».
Πρόκειται για τη μεγάλη συμμαχία των μετριοτήτων και των αχρήστων, ημερολόγιό μου. Γιατί το θέμα τελικά δεν είναι αν είσαι αριστερός ή δεξιός: το θέμα είναι αν έχεις κάνει κάτι θετικό στη ζωή σου, ή αν έχεις αναδειχθεί είτε επειδή είσαι κληρονόμος είτε επειδή είσαι επιτήδειος στο να εξοντώνεις πολιτικούς αντιπάλους.
Με ενοχλεί η θρασύτητα –ο άνθρωπος που φόρτωσε στη χώρα το τρίτο Μνημόνιο και 83 δισεκατομμύρια επιπλέον χρέος, ο άνθρωπος που καταστρέφει μέρα τη μέρα τη χώρα προκειμένου να μείνει στην εξουσία, ο άνθρωπος αυτός τα βάζει με τον Κώστα Σημίτη, ελπίζοντας πως θα ξεφύγει προς τα πάνω από το 15% που έχει καθηλωθεί το κόμμα του. Το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να γλιστρήσει και άλλο προς τα κάτω, να είναι στο τέλος και ηττημένος και εξευτελισμένος.

Αλλά, όπως τους περισσότερους πολιτικούς, δεν τον ενδιαφέρει το δίλημμα «αξιοπρέπεια – εξευτελισμός» –είναι μικροαστικές αξίες αυτές. Τον ενδιαφέρει η αποτελεσματικότητα, η εξουσία.
Αυτό λεγόταν «Υβρις» στα αρχαία χρόνια, και κανείς δεν γλίτωσε από τη Νέμεσι που ακολουθούσε· ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θα γλιτώσει, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Λέμε κι εμείς, Διόδωρε, οι παλιότεροι ότι περάσαμε δύσκολα νεανικά χρόνια… Ξέρεις τι θα πει να ‘σαι σήμερα νέος και να χρειαστεί να βγεις από το σπίτι με «χαμηλή μπαταρία»;
ΣΤΑΥΡΟΣ, OMG
(=O MI GΕΝΟΙΤΟ)!

nnn

Ευτυχώς, στην Ολλανδία δεν αναδείχθηκε πρώτος ο βαμμένος ξανθός ακροδεξιός. Το ίδιο ελπίζω και για τη Γαλλία – και εκεί είναι βαμμένη ξανθιά. Αν το σκεφτεί κανείς, και ο Τραμπ βαμμένος ξανθός είναι. Μάλλον η βαφή βλάπτει.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ, @YAHOO.GR

nnn

Δεν λέει να κλείσει η αξιολόγηση. Οπως η πληγή διαβητικού – έχει κάποια σχέση ο διαβήτης του αρχαίου Ευκλείδη;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Κουράγιο, σύντροφοι… Να θυμάστε πως οι χειρότεροι εφιάλτες μας και οι μεγαλύτερες προσδοκίες ποτέ δεν επαληθεύονται.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

nnn

Προ 40ετίας είπαμε ότι «ανήκουμε στη Δύση». Σήμερα, όπου Ανατολή και Δύση, Βορράς και Νότος έχουν γίνει «ανακατεμένος ο ερχόμενος», περιμένουμε από τους Συριζανέλ νταήδες να μας πουν πού είμαστε και πού πάμε; Κατακαημένη Ευρωκώσταινα και δόλια Βενεζουέλα να λέμε…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΡΑΨΩΔΟΣ

nnn

Το θέμα δεν είναι αν ταξιδεύουν άλλοι σε καμπίνες και άλλοι κατάστρωμα αλλά αν σε θαλασσοταραχή κάποιος από το πλήρωμα κάνει στραβοτιμονιές. Τον δένουν χεροπόδαρα ή τον ρίχνουν στο πέλαγος.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Ξανά το ELA να πάρεις στις τράπεζες, αλλά ακούγεται ότι λαμβάνει χώρα και το έλα να δεις στην κυβέρνηση – αμήν.
Γ. Κ., @OTENET.GR

nnn

Η περίπτωση Κιμούλη δείχνει πως έχουν χάσει πια την μπάλα. Οχι στην κερκίδα, αλλά στα στενά έξω από το γήπεδο. Το χειρότερο είναι ότι όλοι μας σφυρίζουμε αμέριμνα, από αμηχανία μάλλον…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

nnn

«Τρίγωνο με τρεις κορυφές» το πρόγραμμα της ΝΔ κατά τον Κυριάκο. Να μου το θυμηθείς, Διόδωρε, αυτός θα τετραγωνίσει τον κύκλο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ