Η διαπίστωση της επικεφαλής του SSM κυρίας Νουί ότι είναι απογοητευτική η πορεία της διαπραγμάτευσης το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, έρχεται να επιβεβαιώσει και τυπικά αυτό που διαπιστώνουν οι πάντες στην καθημερινότητα τους. Ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας πλανιέται πάλι πάνω από την οικονομία και την κοινωνία που βλέπουν το παζάρι της αξιολόγησης να συνεχίζεται χωρίς τελειωμό.
Πάμε από το ένα ορόσημο στο άλλο,ήδη χθες ο κ.Τσακαλώτος μιλά για το Eurogroup της 7ης Απριλίου, που από ότι γνωρίζουμε είναι άτυπο και δεν παίρνει αποφάσεις. Ακόμα και οι βουλευτές του Σύριζα που θα κληθούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα ελάχιστα κατάλαβαν για το που βρισκόμαστε και που πηγαίνουμε.Μισόλογα, γενικές περιγραφές και ευχολόγια απλώς για να καθησυχάσουν αυτούς που ανησυχούν.
Μια διαπραγμάτευση που έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και μήνες, μετατίθεται συνεχώς με το βλέμμα στο πολιτικό κόστος και στις εσωκομματικές ισορροπίες του Συριζα. Αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να βουλιάζει, τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται, οι καταθέσεις μειώνονται και οι τράπεζες να καταφεύγουν και πάλι στον ELA για να καλύψουν τις απώλειες τους.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει περισσότερη εμπιστοσύνη. Και η τραπεζική λειτουργία σημαίνει εμπιστοσύνη » τόνισε χθες η κυρία Νουί μετά την επιθεώρηση των τραπεζών. Μόνο που η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Χάνει πολύτιμο χρόνο, χάνει την όποια εμπιστοσύνη είχε κερδίσει και μαζί με αυτήν χάνει και η οικονομία την ευκαιρία να ανασάνει από τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο βρίσκεται.
Νόμοι και ρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν εγκριθεί και ψηφιστεί παραπέμπονται από τον ένα μήνα στον άλλο με συνέπεια και το τραπεζικό σύστημα και συνολικά η οικονομία να βρίσκονται σε μια ομηρία χωρίς τέλος. Η κυβέρνηση παραπαίει χωρίς ενιαία στρατηγική, οι εκκρεμότητες παραμένουν και η χώρα οδηγείται πάλι σε μια νέα περίοδο αγωνίας ,καθώς πλησιάζουμε τις κρίσιμες ημερομηνίες του Μαΐου και του Ιουνίου.