από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Τουρκία: Η αχίλλειος πτέρνα της ΝΑ Μεσογείου

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμουςη Τουρκία εφαρμόζοντας πιστά τιςκεμαλικές της παρακαταθήκες κατόρθωσε να ισορροπήσει τις διάφορες εθνότητες που συμβιώνουν επί χρόνια στους κόλπους της.Το τουρκικό (κεμαλικό) κράτος χάραξε ακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα μια ημι-δημοκρατική πορεία και άρχισε να στοχεύει συστηματικάστην ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.


Από τηνάνοδοωστόσο στην εξουσία του ΤαγίπΕρντογάν τα πράγματα αλλάζουν, αφού ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ως κύριο στόχο της πολιτικής την ανάσταση της παλιάςΟθωμανικής αυτοκρατορίας. Έτσι, η χώρα αυτή -με ιδεολογικό όχημα το φαντασιακό της Τουρκίας να ηγεμονεύσει σ’ ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο, σύμφωνα με το «δόγμα Νταβούτογλου»- αλλάζει τιςγεωπολιτικές της στοχεύσεις, οι οποίεςεφαρμόζονται επί ένα σχεδόν αιώνα.


Το πρώτο σοβαρό εμπόδιο για την αλλαγή αυτή ήτανοι σταθερά ριζωμένοι θεσμοί του κεμαλικού κράτους, καθώς και οι βαθιά πίστη του τουρκικού λαού σε αυτούς. Ο Ερντογάν, με ιδιαίτερα περίτεχνους σχεδιασμούς, πέτυχε τη ριζική ανατροπή του status quo στο στρατό, στην πολιτική, στα μέσα ενημέρωσης και γενικότερα στις πανίσχυρες τουρκικές ελίτ. Έτσι, κατόρθωσε να ελέγξει σε μεγάλο βαθμό όλες τις άλλες δομές εξουσίας του Τουρκικού λαβύρινθου.
Το επόμενο βήμα ήταν η ποδηγέτηση της πολύπλοκης και πολυσχιδούς τουρκικής κοινωνίας, στους κόλπους της οποίας συμβίωναν αρμονικά μέχρι πρότινος διαφορετικές θρησκευτικές αποχρώσειςμέσα στο ευρύτερο Ισλαμικό δόγμα (πχ Σουνίτες, Σιίτες, ΑλεβίτεςήΑλαουίτες-που αποτελούν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους-, σουφιστές του Γκιουλέν, Κούρδους κλπ).

Ο Ερντογάν, μεσυχνά βίαιο και αντιδημοκρατικό τρόπο έθεσε υπό τον απόλυτο έλεγχό του τα διάφορα ιδεολογικά και θρησκευτικά ρεύματα τα οποία συμβίωναν αρμονικά στην Τουρκία για πολλά χρόνια.


Η πολιτική αυτή επέφερε σοβαρές αναταράξεις και έντονες διαμάχες μεταξύ των διαφόρων ελίτ αλλά και των πολιτών.Υπήρξε, μάλιστα, η αιτία των πολλαπλών επιθέσεων τρομοκρατίας, που υφίσταται η γείτονα χώρα τα τελευταία χρόνια. Η στρατηγική αυτή της σύγκρουσης που εφάρμοσε ο Ερντογάν πυροδότησε τις ευρισκόμενες σε καταστολή αντιθέσεις της Τουρκικής κοινωνίας και έτσι σήμερα όλες οι διαφορετικές κοινωνικές εκφάνσεις νεκραναστήθηκαν και απειλούν ακόμα και με ακρωτηριασμό τη χώρα. Ωστόσο, το πιο βαθύ ρήγμα στην κοινωνία της Τουρκίας προκαλεί το σουφικό κίνημα του ΦετουλάχΓκιουλέν, που επηρεάζει και διχάζει κάθετα ολόκληρο τον Ισλαμικό πληθυσμό της Τουρκικής κοινότητας.


Η γειτονική λοιπόν χώρα άνοιξε μόνη της τον «ασκό του Αιόλου» και οδηγείται πλέον, με δική της ευθύνη σε μια «κόλαση» θρησκευτικών, ιδεολογικών και πολιτικών συγκρούσεων. Έτσι, ό,τι δεν επιτεύχθηκε με τη μη εφαρμοσθείσα Συνθήκη των Σεβρών του 1920 (που προέβλεπε την πολυδιάσπαση της Τουρκίας) κινδυνεύει να υποστεί η χώρα αυτήεξαιτίας των σουλτανικών επιδιώξεων του Ερντογάν.


Είναι αλήθεια βέβαια πως ο Ισλαμικός κόσμος (και μέσα στην Τουρκία) δεν ήταν ποτέ πραγματικά ενωμένος και συμπαγής.Στους κόλπους τουυπόβοσκε ανέκαθεν μια βαθιά εσωτερική διάσπαση. Ωστόσο, οι σημερινές αιματηρές συγκρούσεις στον ευρύτερο ισλαμικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου επιτείνουν την κρίση στην Τουρκία αν και οφείλονται και σ’ άλλες επιπλέον αιτίες,όπως η εύθραυστη οικοδόμηση «φαντασιακών κοινοτήτων»-κρατών, (όπως πχ το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος, κλπ), αλλά και η σύνθλιψη εθνικών οντοτήτων όπως πχ οι Κούρδοι.


Η δυτική πολιτική, που σχεδιάστηκε για την ευρύτερη περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου στις αρχές του εικοστού αιώνα, δεν υπολόγισε το μέγεθος των θρησκευτικών και εθνικιστικών διαφορών των ποικίλων νεο-δημιουργηθέντωνκρατικών μορφωμάτων.Έτσι, η «χάραξη επί χάρτου»των συνόρων ολόκληρων κρατών είχε ως αποτέλεσμανα δημιουργηθεί ένα «κουβάρι» από αλληλοσυγκρουόμενα θρησκευτικά, εθνικιστικά, αλλά και γεωπολιτικά συμφέροντα.


Σήμερα η περιοχή θερίζει τις θύελλες από την πολιτική της ίδρυσης φαντασιακών κοινοτήτων. Στην καρδιά του σημερινού δαιδαλώδους προβλήματος στον ευρύτερο αυτό χώρο βρίσκεται η Τουρκία,η οποίανομίζει πως, επαναλαμβάνοντας τις παλιές δοκιμασμένες κατακτητικές της μεθόδους, θα μπορέσει να επωφεληθεί για ακόμα μια φορά από τη σημερινή συγκυρία. Ωστόσο, σήμεραο κόσμος εξελίσσεται διαφορετικά. Τα πολλαπλά συμφέροντα στην περιοχή (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, η τρομοκρατικήέξαρση κυρίως εκ μέρους του ISIS με επίκεντρο τη Δύση, η νέα πολιτική στάση της Ρωσίας, η άνοδος της Κίνας, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου, κλπ)πιθανολογούν τον ανασχεδιασμό της παγκόσμιας τάξης και ανατρέπουν πολλές ιστορικές παραδοχέςγια την περιοχή.

Αυτή η νέα ανακατάταξη επηρεάζειαποφασιστικά την ευρύτερη περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου αλλά και μπορεί ως καραμπόλα να συμβάλει στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας. Μπαίνουμε συνεπώς, σε «ενδιαφέροντες καιρούς»: δηλαδή σε περίοδο ανατροπών και νέων ευκαιριών σύμφωνα με το γνωστό κινέζικο ρητό. Η χώρα μας επομένως θα πρέπει να είναι έτοιμη ώστε να επωφεληθεί από τις ανακατατάξεις στον κόσμο και ιδίως στην περιοχή της.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σχολιον 2ον εκ 2 - Τουρκία - Η αχίλλειος πτέρνα ... | 16/03/2017 18:21
  02. Επισης κατοπιν αποχωρησεως του ΗΒ εκ της ΕΕ εστω και προσωρινως, ειναι επισης δυνατη η δημιουργια Αμυνης της ΕΕ μετα συνεχους παρουσιας ισχυρων αεροναυτικων δυναμεων προστασιας εξωτερικων συνορων ΕΕ εις Ανατολικην Μεσογειον, Αιγαιον και Ευξεινον Ποντον και αποτροπης ανεξελεγκτων προσφυγικων/μεταναστευτικων ροων εις διαδικασιας αι οποιαι ΠΡΕΠΕΙ να συμπεριλαμβανουν και επαναπατρισμον εις προκαθωρισμενας περιοχας εντος των προβληματικων πολιτιστικων ζωνων. Αυτο δεν εμποδιζει την ελεγχομενην εισοδον φοιτητων και εργαζομενων εις ΕΕ βασει αυστηροτατων κριτηριων και ορων παραμονης μεν, αλλ΄ ανευ διακρισεως εξ οιασδηποτε πολιτιστικης ζωνης δε.
  Ε.Ε.Δ.
  απάντηση52
   
   
  Σχολιον 1ον εκ 2 - Τουρκία - Η αχίλλειος πτέρνα ... | 16/03/2017 18:19
  Εξαιρερικη αναλυσις εκ σκοπιας μη εποικοδομητικης δια τα Ελληνικα συμφεροντα μεταπολεμικως, αυτης του ΝΑΤΟ. ΤΙ ΔΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ομως; 01. Εκ των πραγματων και λογωι προεδριας του κ. D. Trump μαλλον ειναι δυνατη τωρα περισσοτερον παρα ποτε εις το παρελθον η τροποποιησις της Συμβασεως επι των προσφυγων των ΗΕ 1951 ως και του Πρωτοκολλου 1967, ουτως ωστε τα προσφυγικα/ μεταναστευτικα/μειονοτικα προβληματα να αντιμετωπιζωνται εντος των πολιτιστικων ζωνων οπου αυτα δημιουργουνται, π.χ. της Συριας και Υεμενης εντος της Αραβικης Εγγυς Ανατολης, των Τουρκομανων εντος της Κεντρικης Ασιας συμπ. και της Τουρκιας, των Κουρδων εντος της Ινδο-Ιρανικης Ν.Δ. Ασιας.
  Ε.Ε.Δ.
  απάντηση52
   
   
  Περα απο την οποια χαιρεκακια,υπαρχει καποιος που μπορει να φαντασθει | 16/03/2017 16:33
  τις συνεπειες εμφυλιου πολεμου στη τουρκια; Ο οποιος θα προκαλεσει μεταναστευση εκατομμυριων,που θα πανε που; Στη...συρια;Στο ιραν; Ή,μηπως,στην Ευρωπη,δηλ.σε εμας;Οσο για τα επιτευγματα ερτογαν,ας περιμενουμε. Μπορει να ξεκινησε καλα,ομως στη πορεια γυρισε 180 μοιρες.Αν αποφασισει η Αμερικη ν ανεβασει τα επιτοκια σημαντικα,σε τι υφεση θα πεσει η τουρκια;Κι οταν η τουρκια εχει προβληματα τι κανει;Μηπως στοχοποιει ξενους δηθεν εχθρους;Την Ελλαδα;Αν σκεφτουμε ολ αυτα,τοτε μονο ν ανησυχουμε μπορουμε με τον αθλιο αξονα πουτιν-τραμπ-ερτογαν.Και δεν κατανοω για ποιον λογο δεν στρεφεται η προσοχη των αρμοδιων σ αυτη τη θρυαλιδα.Η αμερικανικη γραφειοκρατια που ανησυχει ειναι ανοητη;
  Abdul
  απάντηση246
   
   
  Άλλη μια παραδοσιακή προσέγγιση | 16/03/2017 12:17
  Στην αρχή του κειμένου σας γράφεται: " κατόρθωσε να ισορροπήσει τις διάφορες εθνότητες που συμβιώνουν επί χρόνια στους κόλπους της"... Ξεκινάτε την ανάπτυξη της σκέψης σας με μια λανθασμένη παραδοχή. Ουδέποτε η εθνικιστική κεμαλική ηγεσία επιδίωξε την ισορροπία. Οι αποδείξεις είναι συνεχείς και πολλές: Τα γεγονότα στην Πόλη το ΄55 και το '64, η εισβολή και η εθνική εκκαθάριση στην Κύπρο το ΄74 και η άγρια καταστολή του δημοκρατικού κουδικού κινήματος. Και ο λόγος είναι απλός. Η καταγωγή του κεμαλισμού και του τουρκικού ρεπουμπλικανισμού ήταν η επικράτηση των Νεότουρκων υπό το προσωπείο του Μουσταφά Κεμάλ. Και αυτό, μέσω μιας γιγάντιας εθνικής εκκαθάρισης...
  Andrleas Z.
  απάντηση372
   
   
   
  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ | 16/03/2017 11:15
  Εξαιρετική η ανάλυσή σας κ, Χατζηγάκη. Οφείλεται βέβαια σε βαθιές ιστορικές και γεωπολιτικές γνώσεις. Σ' αυτές τις ιστορικές στιγμές χρειαζόμαστε ικανότατη και στιβαρή ηγεσία, ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα γεωπολιτικά οφέλη. Ο στρατηγικός μας άξονας με Ισραήλ και Κύπρο, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ είναι ό,τι το καλύτερο σήμερα. Μακάρι σήμερα να υπήρχαν τα στρατηγικά μυαλά Βενιζέλου με τον σύμβουλό του Ιωάννη Μεταξά.
  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
  απάντηση425
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Απαντηση στο Ρωμιο | 16/03/2017 10:56
  Ισα μωρη τουρκαλα.... Το αρθρο λεει ξεκαθαρες αληθειες, αμα δεν σου αρεσουν τραβα στην ανατολια
  Νικηταρας
  απάντηση365
   
   
  first they ridicule, then they fight, then they lose | 16/03/2017 08:02
  Κ. Χατζηγακη για πια κοινωνικη ισορροπια του 20ου αιωνα μιλατε? Τα 3 πραξικοπηματα? Την απαγορευση ανωτερης εκπαιδευσης σε κοριτσια επειδη και μονο φορανε μαντιλα? Την απαγορευση διδασκαλιας στα κουρδικα? Η μηπως την επισημη αρνηση υπαρξης κουρδων στην χωρα? Η μηπως εννοειτε το 2001 που ο πληθωρισμος ηταν 80%?Αυτος που τα αλλαξε ΟΛΑ αυτα ειναι ο ερντογαν. Για αυτο και αντιθετα με αυτα που λετε εχει κερδισει ολες τις εκλογες που εχει συμμετασχει. Για αυτο και περυσι στις 15/7 ο αοπλος λαος χυθηκε στους δρομους εναντιον αρματων. Συνεχιστε να τον συκοφαντειτε, οτι και να κανετε, "ο ηλιος δεν βαφεται με λασπη" (τουρκικη παροιμια).
  Ρωμιος.
  απάντηση949