Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι προφανώς θέμα ύψιστης πολιτικής προτεραιότητας. Η όποια αδυναμία ή ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών δεν μπορεί όμως να οδηγεί σε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πολιτών και σε συνεχείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου.
Όπως αποδεικνύεται όμως με μια σειρά αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι συχνό το φαινόμενο οι αποφάσεις της διοίκησης να παραβιάζουν στοιχειώδεις κανόνες δικαίου. Ήδη κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τους ελέγχους μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζει η νομοθεσία. Χθες με άλλη απόφαση το ΣτΕ αποφαίνεται ότι πρέπει ο φορολογούμενος να καλείται προς ακρόαση από την εφορία για κάθε μία παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ξεχωριστά πριν του επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις .
Αυτονόητες αποφάσεις για κάθε ευνομούμενη χώρα, στην οποία ο πολίτης δεν έχει μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα. Η ομηρία χιλιάδων φορολογουμένων επί χρόνια επειδή ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και οι δικαστικές αρχές, δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν εγκαίρως ποιος πράγματι φοροδιαφεύγει και ποιος κατηγορείται αδίκως δεν περιποιούν τιμή σε κανένα.
Οι συνεχείς αλλαγές στους φορολογικούς νόμους,οι χιλιάδες διευκρινιστικές εγκύκλιοι που αντί να διευκολύνουν, συσκοτίζουν την όποια έρευνα ή αφήνουν περιθώρια ασυδοσίας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουν. Η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με διαρκείς αλλαγές, ούτε με δηλώσεις προθέσεων από τους εκάστοτε υπουργούς.
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα.Υπάρχουν φορολογικά συστήματα σε μια σειρά χώρες που δεν καταργούν βέβαια τη φοροδιαφυγή, αλλά την αντιμετωπίζουν δραστικά,ενώ όσοι συλλαμβάνονται να τη διαπράττουν το πληρώνουν πολύ ακριβά. Εδώ ακούμε συνεχώς δηλώσεις, λίστες που αποκαλύπτονται και επί της ουσίας μηδαμινά αποτελέσματα.
Σε ένα κράτος δικαίου επίσης πρώτα η πολιτεία πρέπει να δίνει το παράδειγμα της πιστής τήρησης των νόμων- και όχι της συνεχούς παραβίασης τους – για να μπορεί να απαιτεί μετά από τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. Η εποχή άλλωστε του αποφασίζομεν και διατάσσομεν,έχει περάσει, θέλουμε να πιστεύουμε, ανεπιστρεπτί.