Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Είμαι από εκείνους που (ανιδιοτελώς, το σημειώνω…) θεωρούν ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών.
Και από εκείνους που (πάλι ανιδιοτελώς…) θεωρούν ότι η συνεισφορά της Γιάννας Αγγελοπούλου ήταν καθοριστική.
Από εκεί και πέρα, οι Αγώνες έγιναν το 2014 και έκτοτε έχουν μεσολαβήσει δεκατρία χρόνια.
Διάβασα κάποια στιγμή ότι η Γιάννα έγινε «πρέσβης εκ προσωπικοτήτων» (και συνεπώς κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου) αλλά δεν θυμάμαι να της ανατέθηκε ποτέ κάποια διπλωματική ή άλλη δραστηριότητα από κάποια κυβέρνηση.
Μου φάνηκε ότι ήταν μάλλον μια τιμητική διάκριση, χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Γιατί όχι; Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω πώς επιβραβεύουν οι άλλες χώρες όσους διοργανώνουν επιτυχώς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά υποθέτω πως αν τους επεφύλασσαν κάτι ιδιαίτερα μεγαλειώδες θα το είχαμε ακούσει.
Ούτε ξέρω αν η Γιάννα αποζητούσε από την πολιτεία κάτι περισσότερο από την τιμητική αναγνώριση της συνεισφοράς της. Δεν θέλω να την αδικήσω.
Διαβάζω τώρα μια οργίλη δήλωσή της κατά της σημερινής κυβέρνησης με την οποία αποποιείται και την τιμή και το διαβατήριο. Χωρίς να διευκρινίζει αν συνέβη κάτι ή τι είναι αυτό.
Με άλλα λόγια, από τα συμφραζόμενα δεν προκύπτει ούτε για ποιον σκοπό πήγε, ούτε για ποιον λόγο φεύγει.
Δικαίωμά της, ασφαλώς. Αξιέπαινο δικαίωμά της επίσης να «συνεχίζει να προσφέρει και να βοηθά» τη χώρα κατά την κρίση της.
Αντιθέτως όμως θυμάμαι ότι η «πρέσβης εκ προσωπικοτήτων» δήλωνε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 «τέρμα το παλιό. Η εμφάνιση κάθε νέου στην πολιτική ζωή είναι κάτι θετικό».
Μια τοποθέτηση καταφανώς άκομψη και μια σκέψη πρωτοφανώς αφελής. Αν ήταν έτσι, θα μας κυβερνούσε η Βουλή των Εφήβων.
Ακόμη περισσότερο που ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Γιάννα τραβούσε τόσο ζόρι με το «παλιό» ώστε να ανακουφίζεται τόσο πολύ με το «νέο».
Ούτε η αφέλεια όμως, ούτε η έλλειψη πολιτικού τακτ μπορούν να θεωρηθούν αδικήματα. Ο καθένας δικαιούται να περιπλανιέται ανάμεσα στο «παλιό» και στο «νέο» σαν την Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος.
Αλλωστε, ακόμη κι αν την έπιασαν κορόιδο, έχει καλή παρέα. Ούτε το 36,5% των Ελλήνων έγιναν ξαφνικά «ριζοσπάστες αριστεροί».
Αλλο τώρα που τα οδοιπορικά της περιπλάνησης τα πληρώνουν και οι υπόλοιποι!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ