Όλες οι έρευνες καταγράφουν, με αυξανόμενη μάλιστα τάση, την απογοήτευση των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς και τα κόμματα,αλλά και σε μια σειρά θεσμούς. Η κρίση και η διαχείριση της διαχρονικά από το πολιτικό σύστημα, επέφερε ένα βαθύτατο ρήγμα στη σχέση της κοινωνίας με την πολιτική. Κι όμως οι πολιτικοί αντί να προσπαθούν να περιορίσουν αυτό το διαρκές πλέον έλλειμμα αξιοπιστίας, που ναρκοθετεί τα θεμέλια του δημοκρατικού συστήματος συνεχίζουν τις ίδιες αδιαφανείς και προβληματικές πρακτικές του παρελθόντος.

Η ιστορία με την εισφορά αλληλεγγύης για βουλευτές, υπουργούς και κρατικά στελέχη που αποκαλύφθηκε χθες είναι ένα ακόμα δείγμα αυτής της πρακτικής.Μπορεί να έχει δίκιο ο πρόεδρος της βουλής που υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί σκάνδαλο και ψηφίστηκε στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών στα δημόσια οικονομικά. Όμως αντί να εξηγηθεί προκαταβολικά η σκοπιμότητα της,ψηφίστηκε εν κρυπτώ με τη συνήθη διαδικασία μιας τροπολογίας που παρέπεμπε σε άρθρα και διατάξεις που κανείς δεν καταλάβαινε.
Όταν είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε ρύθμιση που αφορά βουλευτές ή το πολιτικό σύστημα, ακόμα κι αν είναι δίκαιη προκαλεί ερωτηματικά τουλάχιστον σε μια κοινή γνώμη που δέχεται τη μια φοροεπιδρομή μετά την άλλη, όφειλε η κυβέρνηση να τηρεί τουλάχιστον τα προσχήματα. Δεν το έκανε και τώρα πληρώνει το λαϊκισμό που τα στελέχη της καλλιεργούσαν τόσα χρόνια. Ο αρχηγός του Σύριζα και τα στελέχη του ήταν που δεν έχαναν ευκαιρία να φορτώνουν όλες τις παθογένειες της χώρας στο διεφθαρμένο παλιό πολιτικό σύστημα.Καί βέβαια τώρα πληρώνουν κι αυτοί το αντίτιμο του κλίματος που οι ίδιοι διαμόρφωσαν.
Με όλα τα βάρη και τις αμαρτίες που κουβαλάει το πολιτικό σύστημα,αυτή η συνεχής απαξία του δεν αποτελεί καλό οιωνό για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η ενίσχυση των άκρων,οι κάθε λογής λαϊκιστές και σαλτιμπάγκοι τύπου Σώρρα, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν, είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Αρκετά πληρώσαμε ως τώρα τις επιλογές διάφορων σωτήρων. Θα είναι τραγωδία για τη χώρα που επαίρεται ότι γέννησε τη Δημοκρατία να επιλέξουν κάποιοι πολίτες να εμπιστευτούν το μέλλον τους σε τέτοια άνθη…