Επειδή το σωστό είναι τα πράγματα να μπαίνουν στη θέση τους, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε εδώ και τώρα ότι εξ’ όσων γνωρίζουμε, ο μόνος που δεν φέρει καμία ευθύνη για το ζήτημα Πέμη Ζούνη –Ανγκ Λι είναι το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που φιλοξένησε την παράσταση «…Και Ιουλιέτα» του Ακη Δήμου θεωρώντας ότι ο Λι θα την σκηνοθετούσε.
Η Ξένια Καλδάρα, η ψυχή, το σώμα και τα οστά του Ιδρύματος, δεν είχε καμία απολύτως ανάγκη να ρισκάρει για μια φούσκα το όνομα ενός πολιτιστικού ιδρύματος που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Μιχάλη Κακογιάννη για την διατήρηση του ονόματός του αλλά και για μια συνδρομή του στον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα.
Το Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης λειτουργεί έντιμα, άδολα και συνετά επί σειρά ετών.
Οπως ο ιδρυτής του, το Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης είναι πολύ αξιοπρεπές για να κάνει …ζουζουνιές.
Και στο κάτω κάτω είναι ένα Ιδρυμα που γνωρίζει τι σημαίνει μεγάλα ονόματα γιατί κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα. Για την ιστορία να θυμίσω μερικούς που έχουν περάσει από εκεί· κυρίως για masterclass: Φράνσις Κόπολα, Βέρνερ Χέρτσογκ, o «δικός» μας ο Αλεξάντερ Πέιν. Ο Ράνταλ Κλάιζερ επίσης_ εγώ είχα την τύχη να διευθύνω τότε το masterclass του.
Το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παραπλανήθηκε.
Δεν λέω ποιος το παραπλάνησε διότι δεν το ξέρω. Εξάλλου αυτός είναι ρόλος της δικαιοσύνης και όπως πληροφορούμαι, το Ιδρυμα Κακογιάννης έχει ήδη προβεί σε διαδικασίες νομικού πλαισίου ώστε να βγει στο φως όλη η αλήθεια.
Θα πω όμως τούτο: για τις πλαστές φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν εν γνώσει της κυρίας Ζούνη (όπως η ίδια παραδέχθηκε στην επιστολή της), η κυρία Καλδάρα δεν είχε ιδέα.
Και γιατί δεν είχε ιδέα η κυρία Καλδάρα;
Διότι ουδείς την πληροφόρησε ότι οι φωτογραφίες που θα διοχετεύονταν στον Τύπο θα ήταν «πειραγμένες».
Και γιατί κανείς δεν την πληροφόρησε;
Διότι ήξερε ότι αν της το έλεγε, η Ξένια Καλδάρα θα αρνούνταν να «παίξει» στημένο αγώνα (άρα εδώ υπάρχει σίγουρα δόλος)
Γιατί να διακινδυνεύσει το κύρος του Ιδρύματος που με τόση εντιμότητα, τόσα χρόνια διευθύνει;
Το μόνο για το οποίο μπορεί κανείς να προσάψει ευθύνη στην Ξένια Καλάρα είναι ότι με την αστείρευτη εμπιστοσύνη που δείχνει στους ανθρώπους και μέσα στη απόλυτη βεβαιότητά της ότι ναι, ο Ανγκ Λι μπορεί κάλλιστα να σκηνοθετήσει την Πέμη Ζούνη στο Κακογιάννης, παρασύρθηκε και δεν κάλυψε απολύτως τα νώτα της.
Για τίποτε άλλο.