Ο Ντόναλντ Τραµπ καταγράφει νίκες σε τομείς και επίπεδα που δεν έχουν ούτε ποσοστό ούτε ζύγι. Επικριτές του αντιγράφουν τον τρόπο του χωρίς να αντιλαμβάνονται την επιρροή. Ενα μικρό περιστατικό, μια ασήμαντη στιγμή, δείχνει περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς.
Η ασήμαντη σκηνή καταγράφεται στο Οβάλ Γραφείο, την ώρα που ο νέος Πρόεδρος υποδέχεται δεκάδες εκπροσώπους από ανώτατες σχολές, γνωστές ως Historically Black Colleges and Universities (HBCUs). Με δυο λέξεις: όλοι Αφροαμερικανοί. Στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε είναι όλοι έγχρωμοι, εκτός από δύο κατάξανθους, τον Πρόεδρο και τη σύμβουλό του, την Κελιάν Κόνγουεϊ. Αν κάναμε κοσμικό ρεπορτάζ, θα λέγαμε ότι η σύμβουλος ήταν υπέρκομψη μέσα σε φόρεμα στο χρώμα του κρασιού. Αν κάναμε κοσμικό ρεπορτάζ, ίσως να μη σχολιάζαμε τα σχόλια για τον τρόπο που καθόταν στον καναπέ. Υπάρχει συμβολισμός, υπάρχει και ουσία.
Η Κελιάν Κόνγουεϊ κάθεται με τα παπούτσια επάνω στον καναπέ, σε μια στάση απολύτως αποδεκτή για γυμναστήριο ή πικνίκ. Είναι όλοι όρθιοι, αλλά εκείνη έχει μια στάση σώματος που δείχνει άνεση αταίριαστη με τη στιγμή. Κι εδώ έρχεται η επιρροή Τραμπ. Οχι για την πόζα της συμβούλου, αλλά για τα σχόλια των επικριτών. Η ορολογία των επικριτών σε πολλές περιπτώσεις γίνεται αηδιαστικά σεξιστική. Ολα τα υποκοριστικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεννητικά όργανα επιστρατεύθηκαν για να περιγράψουν την εν λόγω κυρία.
Θα αντιγράψουμε ένα εύγλωττο σχόλιο, ένα από τα χιλιάδες αυτού του τύπου, από αυτά που γράφτηκαν στα ελληνικά social media: «Θα τις βγάλουν όλοι οι αράπηδες έξω, θα τη βγάλει και ο Ντόναλντ και η ξανθιά θα αρχίσει τα μονόζυγα στους μαύρους». Συγγνώμη για τις εκφράσεις, είναι όμως ντοκουμέντο αντίληψης. Aτομα που δεν είναι λούμπεν, με καλές δουλειές, με πτυχία, με οικογενειακή ζωή, με την έξωθεν καλή μαρτυρία, χρησιμοποιούν τέτοιες φράσεις, σε τέτοιες περιστάσεις. Το παραμικρό γίνεται αφορμή για σεξιστική επίθεση, για χυδαιότητα, για πρόστυχη αντιμετώπιση των γυναικών.
Προσπερνάμε τα γεγονότα, ότι ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχει φωτογραφηθεί στο ίδιο δωμάτιο με τα παπούτσια επάνω στο γραφείο, με τα παπούτσια επάνω στο τραπεζάκι, απλωμένος σαν να βλέπει το αγαπημένο του σίριαλ. Δεν διανοήθηκε κανείς να κάνει σχόλιο για τον εραστή Ομπάμα, για τη χρησιμότητα του καναπέ για πιθανή περίπτυξη με άλλο άτομο. Τα σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου αφορούν τις γυναίκες. Αυτό είναι κανόνας στο στρατόπεδο του Τραμπ. Αυτός ηγείται του σεξισμού, αυτός παρουσιάζει ως κανονική την αλήτικη συμπεριφορά.
Να όµως η έκπληξη. Αυτοί που στέκονται απέναντι από την πολιτική Τραμπ υιοθετούν το λεξιλόγιο και το αντριλίκι. Τον χτυπούν χτυπώντας τη συνεργάτιδά του και τη χτυπούν με τα δικά του εργαλεία, με αστειάκια περί αιδοίων. Προάγουν τη φαλλοκρατική αντίληψη στην πιο ντεμοντέ εκδοχή της. Μέσα από χοντράδες. Δεν χρειαζόταν όλος αυτός ο οχετός για την Κόνγουεϊ. Μπορούσαν απλά να περιγράψουν την εικόνα. Σύμβουλος κάθεται με τα παπούτσια πάνω στον καναπέ. Τελεία. Ουδέν σχόλιον, μιλάει η φωτογραφία.
Αυτό, λοιπόν, που τρομάζει είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απελευθερώνει την έκφραση των πιο σκοτεινών, των πιο σιχαμερών προσεγγίσεων της ανθρώπινης κοινωνίας. Ο δικός του τρόπος γίνεται ο επίσημος τρόπος, ο κανονικός τρόπος, ο αποδεκτός τρόπος. Αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιεί βωμολοχίες και να εξευτελίζει το γυναικείο φύλο, μπορούν να το κάνουν όλοι. Και όταν λέμε «όλοι», εννοούμε και τους επικριτές του. Η μόλυνση διαδίδεται πολύ πιο γρήγορα από όσο θα περιμέναμε. Ο πλανήτης έγινε μικρότερος με την τεχνολογία, όλα διαδίδονται ακαριαία, ο ένας επηρεάζει τον άλλον. Θα αλλάζουν συμπεριφορές μαζικά και θα αναρωτιόμαστε: «Ποιος από τους δυο μας επινόησε τον άλλον;».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ