«Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις». Το λέει ο θυμόσοφος λαός και έχει προφανώς δίκιο. Μόλις 60 λεπτά απαιτήθηκαν προκειμένου να καταρρεύσει διά χειρός Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) όλη η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας για το οικονομικό… θαύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και εξηγούμαι…
nnn
Ηταν 11 το πρωί όταν ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) απευθυνόμενος στους υπουργούς του δήλωνε με στόμφο: «Η πορεία της ανάπτυξης ανέτρεψε όλες τις δυσοίωνες εκτιμήσεις το 2016 και φέτος προβλέπεται ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη». Στις 12 το μεσημέρι, δηλαδή 3.600 δευτερόλεπτα αργότερα, η ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε τα αναθεωρημένα της στοιχεία για το ΑΕΠ του 2016 που αποκάλυψαν πως η Ελλάδα σημείωσε οριακή ύφεση 0,05% πέρυσι, έναντι ανάπτυξης 0,3% που προεξοφλούσαν οι κυβερνώντες.
nnn
Αλλά η Ελληνική Στατιστική Αρχή, της οποία προΐσταται ο Θάνος Θανόπουλος, δεν διέψευσε μόνο τον Αλέξη Τσίπρα. Διόρθωσε κάπως και τον κεντρικό τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα, ο οποίος, όπως θυμάμαι, όλο το τελευταίο διάστημα προανήγγελλε την επιστροφή στην ανάπτυξη ήδη από το προηγούμενο έτος. Βεβαίως με την προϋπόθεση ότι θα έκλεινε η αξιολόγηση. Ο κ. Στουρνάρας είναι εκ φύσεως αισιόδοξος και κανείς δεν μπορεί να του αποδώσει σκοπιμότητα για την τοποθέτησή του αυτή. Ωστόσο, μετά την… «κατραπακιά» της ΕΛΣΤΑΤ μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει τις «αισιόδοξες» εκτιμήσεις του για ανάπτυξη 2,7% εφέτος και 3,1% το 2018. Αλλωστε ο νυν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ήταν, όπως πάλι θυμάμαι, υφιστάμενος του κ. Στουρνάρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Ενα τηλεφώνημα στον κ. Θανόπουλο λοιπόν θα είναι, νομίζω, διαφωτιστικό για το πού θα κάτσει η μπίλια της ανάπτυξης εφέτος και του χρόνου…


Τροϊκανό πάρτι στον 11ο όροφο

Λοιπόν εμείς οι παλαιοί ροκάδες έχουμε ως τοτέμ έναν δίσκο που κυκλοφόρησαν οι «Τρύπες» το 1987, δηλαδή πριν από 30 ακριβώς χρόνια και έχει τον τίτλο «Πάρτι στον 13ο όροφο». Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου ξεκινάει ως εξής: «Δεκατρείς ορόφους πάνω απ’ τη γη, φόβοι και ψίθυροι για ανώμαλη προσγείωση. Ατυχο πάρτι, σκάρτη μουσική, και το κρασί έτσι γρήγορα μας τέλειωσε…».

nnn
Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Με αφορμή όσα συμβαίνουν στον 11ο όροφο του Hilton, στον οποίο διαμένουν, σιτίζονται και κυρίως… ποτίζονται τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Στον όροφο λειτουργεί all day buffet και open bar και εκεί οι κύριοι –κυρίως –των κλιμακίων περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους μετά τις επίπονες διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Πράκτοράς μου που βρέθηκε την Κυριακή το βράδυ στον 11ο όροφο του Χίλτον, μου ανέφερε πως τα κρασιά και οι μπίρες έρρεαν άφθονα (σε αντίθεση με το άσμα των Τρυπών).
nnn
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως τα στελέχη των θεσμών δίπλα στα ποτήρια με τα λευκά και κόκκινα κρασιά και δίπλα στα κουτάκια με τις μπίρες είχαν τα laptops τους, στα οποία έγραφαν ακατάπαυστα. «Επιναν δυο γουλιές, έγραφαν δυο σειρές. Σηκώνονταν και ξαναγέμιζαν τα ποτήρια τους» μου ανέφερε σχετικά ο πράκτοράς μου, περιγράφοντας το… «διονυσιακό μομέντουμ» των στελεχών του κουαρτέτου. Κατά τον ίδιο, τα στελέχη των θεσμών –με casual εμφάνιση όλα –μάλλον έγραφαν τα προσχέδια των κειμένων με τα οποία τροφοδοτούν την κυβέρνηση (το MoU από την ευρωζώνη και το MEFP από το ΔΝΤ). Εάν όλα εξελιχθούν καλά, τότε τα κείμενα των νέων Μνημονίων θα είναι αν μη τι άλλο… πνευματώδη.


Ο Κυριάκος, το μαυροζούμι και ο Πάνος

Μια γεύση για το πόσο θα διαρκούν τα υπουργικά συμβούλια όταν και όποτε η ΝΔ γίνει κυβέρνηση έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκαλώντας το πρώτο (σκιώδες) γαλάζιο «Υπουργικό Συμβούλιο» στα γραφεία του κόμματος. Διήρκεσε 3,5 ώρες και θα διαρκούσε ίσως περισσότερο εάν φρόντιζε να κεράσει τους (σκιώδεις) υπουργούς του κανένα σαντουιτσάκι ή κουλουράκι, όπως κάνει ο Αλ. Τσίπρας στα υπουργικά συμβούλια των δικών του υπουργών. Ενα… «μαυροζούμι» τους πρόσφερε, όπως οι ίδιοι οι γαλάζιοι χαρακτήρισαν τον δήθεν γαλλικό καφέ. Θα πείτε τι έλεγαν τόσες ώρες; Τα πάντα· από υποσχέσεις ότι δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα (σκληρή κομματική γραμμή) έως και οδηγίες πώς να… αποφεύγουν τους δημοσιογράφους. Προσέχετε όταν μιλάτε με δημοσιογράφους, συνέστησε ο Κυριάκος, γιατί αυτοί σας… μαγνητοφωνούν(!) και δεν μπορείτε κατόπιν να τους διαψεύσετε, τους είπε, με τη σημείωση ότι αυτός τα μαθαίνει όλα. Τους έβαλε επίσης να υποσχεθούν ότι δεν θα υπάρχουν διαρροές παρά μόνον σε κομματικά όργανα (αυτή ήταν ευθεία βολή, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Ευ. Μεϊμαράκη και στην Κατερίνα Παπακώστα) και στο τέλος υπήρξε και μία ενδιαφέρουσα εισήγηση της Ντόρας. Ζήτησε να την «πέφτουν» συχνότερα στον Πάνο Καμμένο, όχι για κανέναν άλλον λόγο, ούτε για την απάντηση που της έδωσε όταν ζήτησε από την κυβέρνηση να τον μαζέψει, αλλά επειδή τελευταίως ο Πάνος παριστάνει τον ακραιφνή… καραμανλικό.

Ο Πρόεδρος και τα γκουρμέ νηστίσιμα

Αποτελεί πλέον έθιμο κάθε Κυριακή της Ορθοδοξίας ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προσκαλεί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σε γεύμα. Επειδή όμως η ημέρα αυτή είναι μέσα στη Σαρακοστή, όλοι οι Πρόεδροι έως τώρα πρόσφεραν στους ιεράρχες νηστίσιμα. Εξαίρεση ο Πρ. Παυλόπουλος (ως large Πρόεδρος και βαθιά θρησκευόμενος) που τους πρόσφερε μεν νηστίσιμα, αλλά γκουρμέ νηστίσιμα με την υπογραφή του σεφ του Προεδρικού Μεγάρου (πρώην σεφ του Κωνσταντίνου Καραμανλή) Αθ. Σκούρα…

***

Ιδού λοιπόν το μενού προς τους ιεράρχες που πρόσφερε ο Πρ. Παυλόπουλος: Πρώτα απ’ όλα τα ορεκτικά: ντομάτες γεμιστές με ταραμοσαλάτα, μελιτζάνα παπουτσάκι με φάβα, και τα ορεκτικά έκλεισαν με ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα. Πρώτο πιάτο: αγκινάρες α λα πολίτα, πιπεριές γεμιστές με ρύζι, κουκουνάρια και σταφίδες, ρεβίθια στον φούρνο με χόρτα βραστά και χταπόδι με κοφτό μακαρόνι. Σαλάτα: μαρούλι με άνηθο. Κρασιά: λευκό, «Βιβλία Χώρα» του 2016, κόκκινο, «Οβηλος» του 2009 και γλυκό κρασί Σάμου του 2013. Γλυκό: ζελέ με εξωτικό μάνγκο και με blackberries και στο τέλος γαλλικός καφές.

***

Το γεύμα άρχισε και τελείωσε με προσευχή από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σε αυτό δεν ακούστηκαν καθόλου τα ονόματα Νίκος Φίλης (αποτελεί απαγορευμένο πλέον όνομα για τους ιεράρχες), Αλ. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης. Ούτε βεβαίως έγινε λόγος για το τζαμί και για το αποτεφρωτήριο. Αντιθέτως έγινε λόγος για τα Θρησκευτικά. Η αλήθεια είναι ότι ούτε οι ιεράρχες αλλά ούτε και ο ΠτΔ είχαν σκοπό να το αναφέρουν και δεν θα γινόταν συζήτηση εάν δεν το έφερνε ως θέμα στο τραπέζι ο Δ. Κρεμαστινός (ήταν εκεί ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων). Ισως από άγνοια, ίσως επειδή θα ήθελε να πει κάτι ο πρώην υπουργός και εις εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, είπε σε κάποια στιγμή στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου που εκείνη την ώρα απολάμβανε τη ρεβιθάδα του: «Μήπως θα πρέπει να καθιερώσουμε και το μάθημα της Θρησκειολογίας μαζί με το μάθημα των Θρησκευτικών;». Οι ιεράρχες τον κοίταζαν με έκπληξη, ενώ ο υπουργός Παιδείας γύρισε και του είπε αυστηρά: «Αφήστε τα αυτά, τώρα που τα βρήκαμε με τα Θρησκευτικά, μη βάζετε τέτοια θέματα». Και η συζήτηση έληξε εκεί.

***

Εγινε όμως συζήτηση περί οικονομικής κρίσης και πώς η Εκκλησία βοηθά σε αυτήν, αναφέρθηκε ο Αντώνης Τρίτσης και πώς χειρίστηκε την κρίση του ’87 με τη μοναστηριακή περιουσία και βεβαίως το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο Εκκλησία και Πολιτεία το χαρακτήρισαν «πρόβλημα υψηλού κινδύνου για τη χώρα». Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε ως δώρο στον Πρόεδρο μία εικόνα του Αποστόλου Παύλου, την οποία ο κ. Παυλόπουλος την τοποθέτησε στο γραφείο του, όπου διατηρεί ολόκληρο εικονοστάσιο.


Οι Θεσσαλονικείς και ο Τσίπρας

Αλλη μία υπόσχεση που έδωσε προς τους Θεσσαλονικείς ο Αλ. Τσίπρας και δεν τήρησε. Θυμάστε που εγκαινίασε (δόξη και τιμή) το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη και υποσχέθηκε ότι κάθε 15 ημέρες θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα για να επιλύει θέματα και για να έχει εκεί επαφές με ξένους ηγέτες κυρίως από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπης; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι το έκανε αυτό μόνο δύο φορές και τώρα οι Θεσσαλονικείς μετρούν ημέρες, λέγοντας ότι έχει να φανεί στη Θεσσαλονίκη από τις 5 Ιανουαρίου. Αλλά και η 28χρονη εκπρόσωπός του που τοποθέτησε στο γραφείο του, η Κατερίνα Νοτοπούλου, είναι… άφαντη. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Πού βρίσκεται αλήθεια αυτό το κορίτσι; Να σκεφτείτε ότι στην παρουσίαση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στην κατασκευή του Μετρό, ο Πρωθυπουργός δεν εκπροσωπήθηκε από τη νεαρή Νοτοπούλου, αλλά από κάποιον Γιάννη Αναγνωστάκη, νομικό (ειδικευμένο στα τραπεζικά θέματα), ο οποίος κάθισε στην τρίτη σειρά, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

HeliosPlus